Followers

Showing posts with label Ayu. Show all posts
Showing posts with label Ayu. Show all posts

Tuesday, July 26, 2016

Menang Pertandingan melukis

Assalammualaikum...
isi masa lapang anak3

Ini cerita sabtu lepas...memang rancang nak berhari raya ke rumah kawan...tapi My bos ajak bawa wani ke pertandingan mewarna di kuarters indah permai..so kami pergi lah..niat mau kasi suka-suka jak...

tapi sampai sana...ada pula kategori untuk haikalayu..melukis..MV memang tau abang minat melukis..tapi itu satu yang berat untuk kakak...tapi MV cakap dekat dorang..lukis saja...nda menang pun nda apa...

Kakak Ayu ni kalau bab seni dia boleh menangis ...sebab dia tak pandai..tapi...di pertandingan kali ni..sungguh nda sangka...kakak AYu menang tempat kedua..bangganya dia...abang memang banyak saingan..lagi pun abang xda mood...

Dapat lah hadiah senaskah al-quran dan set pensil...alhamdulillah..memang kakak Ayu kena ada al-quran sendiri ..sebab dia dah mula belajar al-quran di sekolah agama...best pula kan macm ni..

Lepas ni kita join lagi.oh ya ni sempena kursus penyembelihan kuarters indah permai anjuran bersama Jabatan KEMAS....sekali sambutan hari raya Kuarters Indah permai...Menu haritu memang ohsem..

Ada sup ayam(ayam yang disembelih pada kursus tu)..ayam panggang,acar nanas,ice cream goyang....dan macam2 lagi....

**sorry baru naik kerja...ni pun x sihat tapi turun juga sebab ada majlis perhimpunan penjawat awam persekutuan/badan berkanun sabah..sekali majlis #meriahbahrayakpkps

Thursday, July 21, 2016

Bila Kakak Ayu Mula berselfie

see selfie without cermin mata....
Assalammualaikum...

Al-kisah si kakak Ayu yang curi-curi selfie di handphone mama...tanpa cermin mata...ni sebelum ke sekolah agama....dah besar anak MV ni ,.,9 tahun sudah...tahun depan dah darjah 4...

Tapi dia ada satu kemusykilan..."kalau kakak tahun depan darjah 4..tapi nda tinggi macam manalah"....adui bah anak,,,memang mama babah nda tinggi jadi normal lah nak kalau kamu pun nda tinggi...hihi


Thursday, February 25, 2016

Supermom

Assalammualaikum....


My jantung hati 
Ni cerita kami minggu lepas...Supermom....sebab berjaya menguruskan anak-anak sementara menunggu kakak MV ambil kami di kota kinabalu sebelum balik beaufort....mengurus anak2 sendiri tanpa suami....4 orang anak...kalau x kena gaya confirm huru hara....
see tengok gaya dorang bergambar
syukurlah juga boleh dikawal...boleh bawak makan di kfc tanpa kecoh..iyalah kan dah banyak kes viral konon kalau tak mampu kawal anak jangan bawa anak makan kat restoran....alhamdulillah anak2 MV tak sampai tahap tue...
semua muka seiras ker
dengan 2 tangan 2 mata...Mv kena pantau pergerakan 4 orang anak....tapi tak risau sebab haikalayu dah besar..dah boleh diharap....bila kita cakap..abang kakak tengok adik...pegang tangan...dorang faham sudah....
syamimi x pandang kamera
mungkin tak semua ibu mampu urus lebih dari 2 orang anak..tapi ada juga yang mampu...bergantung kepada kerjasama anak2 juga..tq anak2 mama....buat masa ni mama masih mampu urus kamu...di rumah atau pun d luar walaupun kadang tanpa bantuan babah kamu semua...

iyalah weekend babah kerja....semoga anak2 mama terus menjadi anak yang mendengar kata...nanti next time kita boleh jalan2 lagi macam hari ni...

**oh ya lokasi dorang bergambar ni di wisma merdeka....ada gambar yang dorang menikmati pemandangan laut..tapi MV malas pula nak upload

Thursday, February 18, 2016

MY Kembar Tahun 2007-2016

Assalammualaikum...

masa ni abg umur setahun lebih adik masuk 3 bulan 
Buka Facebook ini hari nampak gambar my kembar tahun..masa ni abg setahun lebih adik dalam 2 bln lebih mo masuk 3 bulan...terus klik album cari gambar dorang posing berdua...sampi umur 9 tahun...
ni di sabah sudah
complete ok..berjaya cari dari 1 tahun hingga 9 tahun...dan di sinilah MV perasan yang si kakak Ayu ni muka sebijik dengan syamimi...betul2 copy paste...lucu pulak rasa...so kalau adik umur dia makin bertambah...kita bandingkan lagi...
ni masa umur 2 tahun at tangkak 
hubungan adik & abang kembar tahun ni kira rapat..sebab kalau lama x jumpa pandai cari..pandai rindu..dan yang paling sweet...apa yang dorang makan...mesti akan bungkus untuk each other....
3 tahun 
macam ahad lepas..MV bawa si kakak ayu wani n mimi minum kelapa bakar dekat salut...abang ikut atuk nenek jalan..sebab dia mau makan di Uncle jack...abang bawa balik makanan dari uncle jack....kakak bungkus puding kelapa untuk abang 
4 tahun

Muka pun dah nak seiras...kadang2 orang ingat dorang kembar jer..bukan kembar tahun..kalau MV malas nak explain..MV cakap jer kembar..sebab mulut orang ni taulahh..ada jer nak mengata
5 tahun 
bila tengok gambar2 ni...pejam celik pejam celik...cepatnya masa berlalu...my kembar tahun 9 tahun sudah....dulu kecik jak....kakak ayu pun dah 3 tahun bercermin mata...kesian kat dia..kecik2 dah rosak mata...
6 tahun
Syukurlah dia sekelas dengan abang...bila dia tak nampak tulisan yang ditulis atau salah apa yg ditulis MV just tengok buku abang balik....dan mmg selalu terjadi..walaupun dia sudah pakai cermin mata..abang penyelamat adik....
7 tahun 
Si kakak ni kadang datang jahat nya ..jawapan kerja rumah pun nda mo bagi...kalau abg nda tau dia nda kasi pinjam...tapi itulah kan..adik beradik...gaduh macam mna pun tetap cari satu sama lain.....
8 tahun
Semoga terus membesar dan berjaya dunia akhirat..jaga satu sama lain....AMin
9 tahun

Wednesday, January 27, 2016

bila jadi iBU

Assalammualaikum...

Serius memang betul
Ini bukan dari pengalaman MV sebagai seoarang anak tapi ini pengalaman MV sebagai seorang IBu..Serius.Bila MV nak panggil abang atau kakak...MV akan terpanggil nama yg lain dulu...

misalnya nak panggil kakak ayu...mv panggil abg haikal..kadang2 suami bising juga...bila anak2 xda kat umah..tinggal mimi seorang pun MV buli panggil nama anak yg xda kat rumah...

itu tandanya..anak2 sentiasa ada dalam otak & hati seorang mak.Korang macam tue juga ker?

Saturday, November 7, 2015

Merah Menyala


Assalammualaikum....

Selfie with my kakak Ayu

with my kembar tahun
HI semua lama tak tempek gambar my kembar tahun ni....makin besar dah..tahun depan dah darjah 3....bila tengok dorang bawa balik buku teks tahun 3 terus terdetik dalam hati....anak2 aku besar sudah mau 9 tahun....huhu...nanti bila dorang makin dewasa masa bersama dorang akan kurang..huwaaa.....

Apa2pun MV doakan anak2 MV berjaya dunia akhirat..tengah menunggu keputusan sekolah rendah...sekolah agama dah dapat markah nombor jer tak tau..tak meletakkan harapan terlalu tinggi....anak kita tak sama seperti anak org lain....janji lulus dan memuaskan.....insyaallah....

Thursday, September 3, 2015

Jam Dinding Buatan Sendiri

permintaan kakak...
Assalammualaikum....

dah lama kakak ayu minta tolong buat jam dinding kertas ni..untuk kerja seni sekolah...dia siap beli piring kertas lagi dari sabtu lepas....tapi mama dia sibuk overtime masa tue...lepas balik kerja mimi pulak muntah2...

esoknya kakak n abg pula diserang gastrik..so memang tak terlayan permintaan anak MV ni....semalam....dia minta tolong lagi..dia dah gunting kotak dalam bentuk bulatan...ada 5 semuanya....

"mama tolong bah buat kan kakak jam"...MV cakap bah masukkan dalam beg mama..esok mama buat di ofis....

dia  punya jam tu dah siap....tinggal minta buat jarum..sekali MV tengok nombor nya tak betul..so MV buatkan yg baru....macam di gambar tuh..nanti dia tinggal tambah hiasan...kalau uolls nak tau....

hiasan kelima2 jam yg dia dah buat tue..semua ada tulisan Allah dalam jawi..Subahanallah kakak....sejuk hati mama....kakak n abg sekarang dah pandai baca jawi..dah pandai hafal surah....

semoga kakak dan abang terus belajar ya...oh ya MV buatkan dua jam ni sebab takut nnt bila abng haikal nampak nnt tak jadi gaduh...abg haikal dah siap jamnya masa sabtu..maklumlah abg ni ada seni....

kalau kakak mmg akan nangis kalau masuk bab lukis melukis ni...kesian..cantik tak jam yg mv buat???

hahaha larik.....

Wednesday, August 12, 2015

Throwback.

Assalammualaikum...

haikalayu
mood throwback...tiba2 godek2 FB...nampak gambar anak2 masa kecik..cepatnya masa berlalu..pejam celik pejam celik anak2 dah besar....mimi yg kecik pun nak dua tahun dah....

kakak ayu umur 2 hari
muka dorang ni sepesen jer orang cakap..dah namanya adik beradik..sepesen lah....bila tengok gambar anak2 yg perempuan masa kecik..kadang2 MV pun lupa itu gambar sapa....muka lebih kurang jer


wani umur 2 minggu
semoga anak2 MV membesar menjadi anak yang soleh dan solehah...berjaya dunia akhirat...hormat orang tua dan saling menyayangi satu sama lain....

mimi umur 4 hari
doakan wani cepat sembuh yang kawan2...dia demam pulak hari ni....kalau dia demam memang MV risau...sebab dia ada sejarah sawan....hari ni dia x sekolah..MV bawa ke ofis jer.....

mimi 6 bulan 

kakak ayu 2 tahun wani 2 minggu

wani 6 bulan

abg kakak umur 3 tahun
oklah,,,bye,,,nak sambung buat kerja nnt ada masa kita jalan2 blog awak semua

Monday, June 1, 2015

Posing dengan Maskot marrybrown


Assalammualaikum....
selfie dengan patung...
siap peace lagi

Thursday, May 28, 2015

Silau naik pula..

Assalammualaikum....

Selasa pergi temujanji klini pakar mata kakak Ayu...MV terpaksa cuti sebab xda orang jaga library..ni dah 3 kali tunda temujanjinya...memang nak kena pegi lagipun cermin mata kakak dah teruk sangat....

Tambahan pula dia mengadu tak nampk dengan cermin yg skg...lama juga lah menunggu kat hospital tapi adatlah kan hospital kerajaan...

Kali ni punya temujanji degree rabun dekatnya still sama mata kanan 200 mata kiri 225..tapi doktor marah sebab silau dia naik 3 kali ganda..dari 50 naik ke 150....mmg MV biarkan jer doktor tue nasihat ayu sebab dia x dan nak dengar cakap kita kan....

Doktor : "nama kamu Ayu syamirah kan"
Ayu : "iya..
Doktor : Boleh tolong dengar cakap doktor kali ni..sian mama ayu..mau beli cermin mata balik2...tolonglah jaga cermin mata..mama beli yg mahal harga 2++ pun rosak...lepas tu buli janji dengan doktor pakai cermin mata kecuali time mandi n tidur....kalau ayu mau mata tue cantik pakai cermin mata..sebab mata ayu ada juling nnt larik x cantik....


See mmg MV setuju sgt doktor tu nasihat kakak ayu sebab dia x nak dengar kata...nampaknya lepas doktor tue nasihat dia dah x buka dah cermin matanya....tapi doktor ada mention pasal wani...sebab wani ada juling juga better bawa ke hospital likas untuk check mata.....

Dan pagi rabu kemarin cikgu wani ada cakap yg wani mengadu tak nampk tulisan di papan hitam kat kelas....So Mv kena bawa wani jumpa doktor juga....tapi kena cari masa yang sesuai.....

oklah bye..MV belanja satu gambar masa pergi klinik hari tu
Kami berlima jer mimi kat taska

Sunday, March 15, 2015

Balik kampung cuti sekolah

Assalammualaikum...


MY HAW
Dorang dah balik ranau cuti sekolah kan..rindu kat dorang..jangan nakal..dengar cakap nenek..belajar ya ank mama

Wednesday, March 11, 2015

Cerita semalam

Assalammualaikum
mama yg over kan mimi biasa2 jer...hihi...tak patut tak patut....tapi over2 mama mimi lagi comel

mimi dah pandai posing..comot pula tue ...

ni pun sama mama juga yg over..anak2 semua santai jer..mama yg dok over sngat
Ni cerita semalam ...petang balik dari kerja ambik anak2 dr sekolah dan taska...sempat lah berposing..lama dh x posing kan3....semoga anak2 MV membesar dengan sihat dan menjadi anak yang berguna kepada keluarga dan masyarakat.Amin

Monday, February 9, 2015

Semoga Mak Cepat Sembuh

Assalammualaikum..
Mimi yang comel

Posing adik beradik
Setelah hampir 5 bulan tak balik kampung sebelah MV..akhirnya semalam MV dan anak2 balik sebab mak sakit...huhu rasa bersalah sangat..kekangan masa buat MV tak berkesempatan balik ke kampung...

MV dan anak2 naik bas sebab hubby kena keja smpi pukul 1,,,so jadi super duper mom lah jawabnya...syukurlah anak2 tak banyak ragam dalam bas...

Smpi jer di kampung rumah Mak...tengok mak dah makin kurus..YA ALlah teruknya jadi seorang anak..mcm anak derhaka...selalu jer call mak tapi jumaat lepas adik n kakak cakap mak sakit...

Darah tinggi..perlu banyak rehat..mungkin penat agaknya..semalam puas bercerita dengan mak..semoga mak cepat sembuh..sebab tak lama lagi Chinese New Year..kita kan mau makan besar....

Doakan kesihatan Mak MV ya..TQ...

Wednesday, February 4, 2015

Wordless Wednesday#HartaDuniaAKhirat#

Assalammualaikum...


anak2 kesayangan MV
Harta dunia akhirat..Semoga jadi anak ayang soleh dan solehah.Amin

Wednesday, November 19, 2014

My Daughter

Assalammualaikum..

My 3 Daughter ..semua baju frozen purple

3 Anak dara kesayangan MV dan suami..adik kesayangan abg haikal....Semuanya berbaju frozen colour purple...semua tak seriuh mana sebab semua tercari2 abg haikal..rindu abg haikal...

Abg Haikal nun jauh di Ranau....balik kg temankan nenek....lagipun nenek tak sihat..Insyaallah lepas ni Wani N Ayu balik kg juga..cuma jangan nakal sebab nenek tak sihat sangat...

Risau mau hantar semua ke sana kerana masalah kesihatan mak mertua ..semoga My MIL cepat sembuh...semoga HaikalAyuwani tak nakal2 nnt bila bersama

Thursday, November 13, 2014

Tudung mu Tudung Ku Jua

Assalammualaikum....
abg n kakak senyum apa namanya ni

peace dia bilang

peace di mata nama posing ni
Ingat lagu newboyz....lukamu lukaku juaterhiris tak nampak sedihku sedihmu jua..hahaha..itu lah bait2 lagu newboyz dulu....hahaha ada kena mengena ker dgn entry ni....takde kena mengena pun cuma ambil taju lagu ni jer...

Tudungmu tudungku jua....nampak tak permainannya....tudung adijuma mama kakak Ayu dah pakai.....dia cakap mama kakak mau pakai tudung..MV pun cakaplah bah pegilah ambil...

Tapi kan mama kakak mau pakai tudung macam mama...maksudnya dia nda mau pkai tudung main masuk..dia mau pakai tudung tiga segi...dan paling parah dia bilang mau pakai tudung baru mama....

Ambillah nak....pakailah....asalkan kau belajar menutup auratmu..oh ya masa ni dorang ikut MV pergi ofis....dah lama tak up entry tentang depa kan..sebab depa dah besar...dah pandai ngelat...nak ambik gambar pun malas....

dan yg penting blog ni..kalau MV up entry depa sibuk nak baca apa yg mama dia taip///

Wednesday, November 5, 2014

Tugu Negara

Assalammualaikum....
tengok gaya 3 beradik ni

HaikalAyuwani
hihi posing mcm tugu negara pula anak3 MV ni...sorry tak sempat BW..padat betul hari ni ada kursus...huhu..esok2 lah BW

Wednesday, October 8, 2014

Kepala Luka


Assalammualaikum...

sempat lagi posing walau kepala luka
Alkisah Ayu Syamirah..jumaat lepas ntah apa dibuat kat sekolah kepala dia luka...sudah tue nda lagi bagi tau cikgu....sebabnya takut nda dapat duduk exam..menahan sakit dengan kepala berdarah dari jam 12.30 smpi jam 4 petang...

Bila MV ambil baru dia bagitau...pergh apa lagi..terus lah bawa ke Hospital Likas di unit kecemasan..macam2 anak MV ni..tapi tengok muka dia tue mcm takde apa2 kan...huhu....dapatlah 3 kesan luka..

Syukur tak dalam mana...dicuci luka then bagi ubat jer..bila MV tanya masing2 diam...abg haikal pun mcm tue..huhu....budak2 ni buat komplot pula..takpe one day they will story the true...pasti..

Tuesday, September 16, 2014

Gabungan,Telupid - - - >>>>>> Sabah Tea Ranau

Assalammualaikum...
MIL & FIL with HAW kat pokok rambutan

suka this picture
Ini cerita ahad....MV balik Ranau...SO Father IN Law ajak Ke Kg Gabungan Telupid untuk menziarah atuk dan nenek suami....anak2 excited sgt sebab sebelum tue kitorg singgah kebun jap..ingatkan ada durian..alih2 dapat cempedak jer..hahaha

Lepas dari Telupid,,kami singgah Sabah Tea..bawa anak2 makan...FIL yang belanja...makanan buli tahan..mmg sedap..harga berpatutan...paling suka sup ayam yg dicampur daun teh....



posing 3 beradik

model cilik mv

wani wani nak jg ikut apa yg kakak buat

peacee

selipar pun hilang  sdh

peace kakak ayu bilang

mereng bah bergambar

andu bah di paksa bah c syamimi
Hanya anak2 yang bergambar...mak ayah dah malas dah nak posing..hihi...