February 2018 - All About Love

Monday, February 26, 2018

Review Novel Sahaja Aku Menikahimu -mas Yura-

2:27 PM
Review Novel Sahaja Aku Menikahimu -mas Yura-

Assalammualaikum

Cinta itu datang tanpa diduga..dari rasa benci akhirnya menjadi cinta.satu ikatan pernikahan tanpa sekelumit perasaan cinta di antara mereka..

Fayyad dan ezahra...sangat berlawan perwatakan mereka...namun disatukan menjadi suami isteri hanya kerana permintaan Tan Sri Khalid..

Dia menginginkan Ezahra berubah ..dari seorang gadis pemarah...kaki kelab dan sombong...manakala Fayyad pula seorang anak kampung yang penuh dengan didikan agama..

benar ...wanita baik utk lelaki baik...tapi kalau xda lelaki baik untuk membimbing wanita yg org gelar tak baik macam mana wanita itu menjadi baik...

berdasarkan pegangan dan rasa sayang terhadap Tan Sri khalid akhirnya Fayyad bersetuju untuk berkahwon dengan ezahra..

bila cinta itu sudah berputik datang pula kekasih lama Hairi menagih cinta ezahra...ditambah lagi kedinginan mak mertua....

satu tragedi berlaku menyebabkan salah faham antara ezahra dengan Fayyad serta ibunya...bila eZahra di bandingkan dengan Zahira..bila Fayyad mula goyah...

Ezahra kecewa dan perlu ruang untuk bersendiri..benar..bukan semua sempurna..yang dibimbing ada egonya..yang membimbing pun sama...

Read More

Saturday, February 24, 2018

Sabah vs Sarawak Liga Perdana 2018-24.02.2018

8:07 PM
Sabah vs Sarawak Liga Perdana 2018-24.02.2018

Assalammualaikum

24.02.2018 Sabah vs Sarawak perlawanan bola sepak liga Perdana Malaysia 2018 bertempat di Stadium Likas Kota Kinabalu Sabah,,,

Melayan tetamu Sarawak ...borneo game orang bilang...sapa ada di stadium malam ni..kalau nampak mv say hi saja(macam orang kenal MV hahaha perasan)

So marilah kita layan bola di Stadium malam ni ..chayok2 sabah ..

Read More

Thursday, February 22, 2018

Lagu Tadika Kemas-TABIKA KEMAS KITA

11:38 AM
Lagu Tadika Kemas-TABIKA KEMAS KITA

ASSALAMMUALAIKUM..



KITA BELAJAR MEMBACA 
MENULIS DAN MENGIRA 
MELUKIS BERSAMA WARNA 
DI TABIKA KEMAS KITA 

BELAJAR DI TABIKA KITA 
BERSAMA KAWAN-KAWAN SEMUA
GURU MENGAJAR DAN MENDIDIK 
JADI CERIA CERGAS DAN CERDIK 

KAMI ANAK-ANAK MALAYSIA 
KAMILAH PEWARIS NEGARA
BERUSAHA HINGGA BERJAYA
 UNTUK MALAYSIA YANG TERCINTA

MV BERKONGSI LAGU TABIKA KEMAS YANG BARU....MENARIK LIRIK DAN MUZIKNYA....INI SEMUA SYAMIMI PUNYA ANGKARA...DIA MAIN LAGU NI DI YOU TUBE...BILA DIA NYANYI MAMA RASA NDA BOLEH MOVE ON ...

SEBAB SUARA DIA COMEL SANGAT NYANYI LAGU NI..HAHAHA....
Read More

Wednesday, February 21, 2018

Ajar Anak Kenal Huruf Dan Nombor

12:23 PM
Ajar Anak Kenal Huruf Dan Nombor

Assalammualaikum...

belajar tulis nombor 4 dan 5
Ajar anak kenal huruf dan nombor bukan hanya tugas seorang cikgu tetapi juga tugas ibubapa...Syamimi sekarang dah tadika 5 tahun di Kemas..dengan silibus pelajaran yang mencabar era ini...MV kena pastikan syamimi kenal huruf dan nombor di usia 5 tahun..dan membaca di usia 6 tahun ...

ini kerana sekolah darjah satu nanti anak akan berhadapan dengan Linus..itu adalah persiapan paling penting yang kena ada pada anak iaitu...kena pandai membaca dan kenal huruf dan nombor...

belajar tulis nama dalam huruf besar
Kalau nak harapkan cikgu memang tak boleh sebab cikgu takkan dapat fokus semua muridnya..pendekatan ini lah yang MV ambik dari zaman Abang haikal hinggalah ke Syamimi.ajar mereka di rumah selain dari sekolah...

walaupun taklah ajar macam sekolah...namun dengan bantuan ibubapa insyaallah proses pembelajaran itu menjadi mudah dan beterusan di rumah...namun bukanlah mau paksa anak-anak..just supaya anak boleh kenal huruf kenal nombor..boleh membaca dan mengira kira oklah...

kenal huruf a besar dan kecil
so tahun ni misi MV nak ajar syamimi pula...supaya dia boleh mengenal nombor dan huruf serta boleh membaca di usia 6 tahun...syamimi ni kalau ikut bulan baru 4 tahun 2 bulan...so minat dia nak belajar tue belum lagi...

macam kakak ayu dan wani..dorang mula mau belajar bila usia genap 5 tahun...jadi MV kena usaha sikit dengan syamimi ni..walaupun cikgu dia xda lah komplen tapi supaya dia cepat membaca,.
kenal huruf b dan c
Sekaligus nak bagi tangan dia lembut dan perbaiki tulisan dia.,,kalau bab mewarna dan melukis no hal..sebab dia memang sudah pandai melukis dan mewarna..betul nak ajar anak bukan mudah..tapi tak mustahil kalau kita usaha
kenal nombor 2 dan tiga
Read More

Monday, February 19, 2018

Program Kami Cinta Rasulullah

12:36 PM
Program Kami Cinta Rasulullah
Assalammualaikum...

Wani memang tempat ketiga sajak Tahap Satu 
Program Kami Cinta Rasulullah di Sekolah agama anak-anak MV yang dibuat pada awal februari lagi dengan pelbagai aktiviti dan pertandingan...antaranya pertandingan :-

  • sajak 
  • tilawah
  • hafazan
  • azan
  • khutbah
  • becerita
  • selawat 
  • perbarisan
  • mewarna
  • busana muslimah 
Melibatkan semua pelajar,,Macam abang Haikal dia ikut pertandingan selawat dan perbarisan...Kakak Ayu ikut Perbarisan dan kakak wani ikut pertandingan sajak..mereka di asingkan mengikut kumpulan berdasarkan nama kelas tapi diwakili dengan warna juga...

macam kakak ayu kumpulan saidina umar dengan warna merah...dorang bang haikal dan kakak wani saidina Ali dengan warna kuning....
team saidina Umar..
Kumpulan Saidina Ali menang Selawat dan Perbarisan...Saidina Umar tempat kedua untuk  kedua2 acara tersebut...kakak Ayyu menjadi pemegang sepanduk untuk team saidina Umar...Kakak Ayu cakap menteri-menteri(hahaha padahal pengarah dan pengerusi Masjid) semua kalau bergambar cari dia ...sebab dia pakai baju merah...Merah umno ...hahaha...
with ustaz Jabir dan Ustazah Norasita
Kakak Wani pula dapat tempat ketiga pertandingan sajak...happy dia dapat nombor tiga ...percubaan pertama...bilangnya next time dia mau ikut lagi ...best bah sajak ni...anak Mv yang seorang ni tak takut,...nak berdepan dengan orang ramai ...

sampai kakak ayu cakap dia tak tau malu haha,,,macam lagu atmosfera tu....kawan mv pula cakap dia macam MV masa zaman sekolah....pentas dan MV berpisah tiada,hahaha
Team Saidina Ali 
Program seumpama ini sangat memberi makna dan pengajaran untuk anak-anak..semoga program ini berterusan lagi pada masa hadapan
Ready To Perarakan 
Read More

Thursday, February 15, 2018

Aktiviti Hujung Minggu

7:30 AM
Aktiviti Hujung Minggu
Assalammualaikum...


Image may contain: 4 people, people smiling, people sitting, child and outdoor
lepas dari playground
Aktiviti hujung minggu kami minggu lepas..hari sabtu bawa anak2 main di playground...saja kasi puas2 dorang main..hari ahad pula cadang mau jogging sekali dorang ajak hiking...bukit pilihan..Bukit padang...mak ai semput MV...

Dengan badan yang ble tahan berlemak...syukur berjaya juga sampai ke puncaknya....tabik spring dengan syamimi....berjaya hiking tanpa minta air minum ...itu namanya hiking unplan...paling fit yang pasti kakak ayu lah...

yeahh kami berjaya tawan bukit padang
Kami semput naik tangga dia sudah di atas ...mak ai..laju betul....mama of course semput bersama dengan abang haikal dan syamimi..wani pun ble tahan fit....

Part turun pun wani dengan kakak Ayu tinggalkan mama dengan abang haikal...hihi..dorang bilang ok lepas ni kita naik lagi k,...

posing empat beradik 
jom lah kita naik..demi untuk menguruskan badan abang dan mama,....chayok
my buah hati

peneman setia

Read More

Wednesday, February 14, 2018

Liga Perdana Malaysia 2018

7:30 AM
Liga Perdana Malaysia 2018
Perlawanan ketiga Sabah menentang PDRM pada 09.02.18
Assalammualaikum...

Liga Perdana Malaysia 2018....berkongsi sedikit cerita kami penyokong Sabah Rhinos....yang beraksi di Liga Perdana Malaysia 2018..3 Perlawanan...2 perlawanan di tempat sendiri alhamdulillah semuanya menang...

1 perlawanan di tempat lawan..berkeputusan seri..menempatkan Sabah di kedudukan kedudukan liga di bawah pendahulu liga iaitu Felda United dengan 9 mata...

24.02.2018 bersamaan Sabtu Sabah akan menanti kedatangan Sarawak di Stadium Likas...bah jom Sabahan kita support team Sabah FA di bawah bimbingan anak jati Sabah Julius Ating yang juga merupakan bekas pemain Sabah..

Chayok2 Sabah...
layan dorang yang mau posing di sini..ala2 model gitu 
Read More

Tuesday, February 13, 2018

Jug tupperware

9:00 AM
Jug tupperware

Assalammualaikum

Menambah koleksi tupperware di rumah hihi...mv beli jug tupperware ni sebab memikirkan syamimi ..dia selalu jer masa nak tuang air..terus tumpah satu jug hahaha..

Lost control katanya ..nak minta tolong abang kakak ..sekejap adik...last last adik tuang sendiri then tertumpah

So dengan adanya jug ni ...senang utk dia...sebab penutupnya ni bila kita tuang penutup tidak akan terbuka...

Sebab dia macam penutup botol...kita boleh tutup atau buka..lagi satu air dalam botol ni kalau panas atau sejuk..boleh tahan kepanasan dan kesejukannya...

Not bad lah dengan harga member ..dapatlah dua jug ni Rm 57...dari harga asal Rm76...korang ada yang dah ada jug ni

Read More

Tuesday, February 6, 2018

Review Novel : Imam Mudaku Romantik-Izzah Haneefa

7:48 AM
Review Novel : Imam Mudaku Romantik-Izzah Haneefa
Imam Mudaku Romantik Imam Mudaku Romantik by Izzah Haneefa
My rating: 4 of 5 stars

Imam Mudaku Romantik..BUkan sekadar novel cinta namun penuh dengan persoalan dan ilmu agama...Mengisahkan Muhammad Faqih seorang ustaz dan imam muda yang menjadi pemandu di rumah Laila Khalisah yang mana sebenarnya mengwujudkan rasa cinta di hati namun tidak diluahkan...

Siapa sangka pemandunya adalah seorang ustaz dan Imam Muda...Tan Sri Kamarul meminta Faqih menjadi ustaznya untuk belajar tentang agama islam yang telah lama ditinggalkan amalannya...dan siapa juga sangka anak muda yan begelar ustaz itu adalah jiran belakang rumah mereka..ditambah lagi anak musuh perniagaannya..

Namun demi anak tersayang...Tan Sri Kamarul membuang rasa ego...dan akhirnya Faqih dan Khalisah diijabkabulkan....perkahwinan yang mendatangkan bahagia buat mereka namun derita buat adriana...benci buat syuhadah...

Rasa benci itu turut dirasai Khalis abg khalisah..sehingga sanggup bersubahat dengan Izham bekas tunang khalisah..Sungguh fitnah itu kesannya membuat derita...Bila ibu mertua sudah termakan cerita fitnah...habis Khalisah menjadi mangsa dan kebencian dimata ibu faqih...

Namun kuasa Allah...segalanya terbongkar...khalis dan izham mendapat balasan setimpal dengan apa yang mereka lakukan...syukur rumahtangga yang di bina masih mampu bertahan...

View all my reviews
Read More

Thursday, February 1, 2018

Penghujung Januari yang gembira

8:51 AM
Penghujung Januari yang gembira
Assalammualaikum

31.01.2018 Alhamdulillah adik mv selamat melahirkan seorang anak lelaki setelah 3 tahun menunggu...syukur atas kurniaan mu Ya Allah ...

Walaupun sedikit huru hara menyambut kelahiran baru ni...due adik sepatutnya 27.02.18...tiba2 adik mv mengalami tekanan darah tinggi isnin tu..bila selasa check masih tinggi terus warded di hospital likas...

Adik disarankan bersalin awal sebab doc check baby perut baby agak kecik...si ibu pula tekanan darah tak turun2..terus doctor bagi cadangan bersalin secara paksa melalui masuk ubat...

Melalui cerita adik mv lepas masuk ubat..selasa 30.1.2018 bukaan baru 1cm..sampai doctor cakap kalau pagi nanti bukaan 1cm juga masih terpaksa oprate...

Pukul 6.30 pagi check bukaan sdh 5cm ..masa tu siap wasap di group sakit..sampai rasa mau nangis dan tendang katil haha tapi dia tahan ..

Sampai lah part dia cakap sakit perut macam mau berak..kami pun nda sangka rupanya wasap dia yg tu mmg dia mau melahirkan sudah..

Al kisahnya  adik cakap doktor dan nurse tu pervaya yg dia mau bersalin sdh sebab pukul 6.30 check baru 5cm...takkan lah sdh mau bersalin lama lagi mama doktor tu cakap

Nurse pun sama siap marah lagi...terus adik cakap sya macam rasa kepala dia di bawa sudah..bila nurse tu tengok ..baru dia kelam kabut mau pakai sarung tangan...

Siap cakap aiyoo tak sempat sebab dia nampak kepala....adik terus jer teran ...alhamdulillah 7.47 am selamat melahirkan ...sekarang adik masih dalam pantauan sebab tekanan darah mau dimonitor


Read More