November 2018 - All About Love

Friday, November 30, 2018

Pemakaian Kasut Sekolah dan Stokin 2019

8:50 AM
Pemakaian Kasut Sekolah dan Stokin 2019

Assalammualaikum...


Pemakaian Kasut Sekolah dan Stokin 2019 ni MV dapat dari group whatsapp PIBG sekolah anak MV....untuk 2019 hingga 2020 pemakaian kasut bewarna putih masih dibenarkan,,,,dan pemakaian kasut bewarna hitam juga dibenarkan...

maksudnya untuk tempoh 2 tahun akan datang ...bukanlah perubahan drastik ibubapa kena belikan kasut bewarna hitam....tetapi ada etika pemakaian kasur dan stokin iaitu:-


  1. kasut putih + stokin putih
  2. kasut hitam + stokin hitam


sekiranya anak-anak memakai kasut hitam...dan stokin warna putih...adalah salah....dan pada tahun 2021 pemakaian kasut hitam berkuatkuasa sepenuhnya..so ibubapa yang sudah terbeli stok kasut putih atau hitam untuk tahun depan jangan risau ...sebab kedua-dua warna kasut masih boleh digunakan....
Read More

Thursday, November 29, 2018

Intermittent Fasting

11:21 AM
Intermittent Fasting
Assalammualaikum...

Intermittent Fasting iaitu berpuasa selama 16jam makan 8 jam ..semua tiba-tiba kecoh pasal ini sebab Lisa Surihani bagitau yang dia kurus sebab amalkan diet IF ni...kalau di Facebook sebenarnya memang dah ada group Diet IF ni klik SINI  untuk joined secara percuma untuk sesiapa yang berminat untuk mencuba...

Petang semalam...ada satu video yang MV share di Facebook tentang kebaikan Intermittent Fasting oleh Dr Jue ..Klik sini untuk videonya ....apa yang Doktor ini share puasa 16 jam makan 8 jam mampu cegah kanser...

Mv baru juga mula dengan IF diet ni...tak sampai sebulan lagi ...semoga MV berjaya mengurangkan berat badan....

melalui video yang MV tonton semalam...antara kebaikan IF ni adalah :-

  1. Perubahan fungsi sel hormon iaitu Insulin drop ...Kita sedia maklum insulan adalah tidak bagus untuk badan ....so apabila kurang insulin dalam badan ...fat sel tidak akan berlaku 
  2. HSG(Grow Hormon)-membuat pengamal IF awet muda dan grow hormon meningkat 5 kali ganda dan akan menguruskan badan.
  3. Cellular repair
  4. genetik tahan lama iaitu jangka hayat
  5. brown fat banyak akan menyebabkan pembakaran white fat berlaku
  6. meningkatkan metobalisme
dan banyak lagi...ini yang MV ada tulis untuk panduan..korang kalau nak tau lebih lanjut..boleh tengok video yang MV sebut..

oh ya..sepanjang IF kita boleh minum air kosong,teh tanpa gula,green tea atau kopi tanpa gula... korang ada tak yang buat IF..cuba share
Read More

Wednesday, November 28, 2018

Nombor kedudukan dalam kelas bukan penentu

1:16 PM
Nombor kedudukan dalam kelas bukan penentu
Assalammualaikum...

No automatic alt text available.
ini result percubaan UPKK yang diguna pakai untuk keputusan ujian akhir tahun di sekolah agama anak

Penghujung tahun ramai yang berkongsi keputusan peperiksaan anak-anak....tahniah buat anak-anak anda yang berjaya naik ke pentas menerima anugerah....MV ucapkan tahniah juga buat anak-anak MV yang tidak berkesempatan naik ke pentas tahun ini...sebab di Sekolah rendah mereka tiada di buat majlis anugerah ..kenapa??panjang ceritanya hihi

MV cuma nak becerita sekarang ni tentang nombor kedudukan dalam kelas bukan penentu ...MV kongsikan result kakak Ayu di kelas sekolah agama....nampak tak 21/23 ,,,,,nak penghujung dah kan...dengan result keseluruhan 5A 3B,,,

mula-mula dia dapat keputusan macam ni  masa mula2 awal persekolahan tahun ni ..dia agak down..MV pun down..sebab org tanya anak dapat nombor berapa ....kita sebut jak..nombor yang tanya sdh buat muka riak ..sebab nombor anaknya kecil....

Bila Mr Velentine mula bersuara ..logik bah fikir..anak di kelas yang memang pandai2,,,dia nombor begitu pun result dia bukan gagal tapi lulus....peratus pun bukan rendah..start dari haritu MV sudah tak pandang nombor...MV lebih pentingkan gred purata dan peratus...


So pada kamu yang anak tak naik pentas tapi keputusan anak-anak meningkat..satu jak MV nak cakap..ucapkan lah juga tahniah..dan berikan mereka hadiah sebagai penaik semangat,,hadiah tak semestinya yang mahal....anak-anak ni asal dapat hadiah memang bahagia sudah 


Read More