2018 - All About Love

Wednesday, October 10, 2018

Review: I Love You, Stupid!-Melur Jelita

9:29 AM
Review: I Love You, Stupid!-Melur Jelita

Monday, October 1, 2018

Sabah Ke Separuh Akhir Piala Malaysia 2018

4:22 PM
Sabah Ke Separuh Akhir Piala Malaysia 2018
Image may contain: 4 people, people smiling, people standing
Mv bersama Pemain import Sabah...Ogawa,hector ramos dan francis kasonde

Assalammualaikum....

Alhamdulillah rezeki Sabah Fa ke separuh akhir apabila menang 1-0 di Stadium Likas pada perlawanan timbal balik di Sabah 29.09.2018 dan agregat 2-2 dan sabah layak ke separuh akhir dengan kelebihan gol di tempat lawan...

Sabah akan menentang Perak pada perlawanan Separuh Akhir Piala Malaysia tu nanti ....Ayo Penyokong Sabah rhinos mari kita sokong pasukan kita ...penuhkan stadium macam masa lawan Kelantan last week hari tu...

Chayok2..harap2 dapat lah tengok Sabah ke Final Piala Malaysia...mengulang zaman kegemilangan jurulatih sabah iaitu Julius Ating, borhan Ajui dan suharmin yusof...

#kemonsabah #radutatapradu #sabahtanahairku #sabahboleh...
Read More

Wednesday, September 12, 2018

Review Novel: Encik Montel Paling Sweet-Aini Effariza

10:36 AM
Review Novel: Encik Montel Paling Sweet-Aini Effariza
Encik Montel Paling Sweet Encik Montel Paling Sweet by Aini Effariza
My rating: 4 of 5 stars

Kamelia Dan Daniel..dua sahabat karib ..namun Daniel menyimpan perasaan terhadap Kamelia yang mana pernah menyebabkan hubungan persahabatan mereka terputus. Kamelia pula diuji pada ketika dia sakit dia ditinggalkan oleh Hakimi tunang yang paling dia cintai....

Hati Kamelia rosak...dan ada seorang penderma hati misteri yang mendermakan hatinya tanpa mau dia dikenali atau diberikan sebarang Ganjaran...namun sesuatu yang sangat pelik apabila hati baru lebih mendamaikan ketika dia bersama Daniel....

Haikal ,si konsultant yang ego mempunyai dendam terhadap Daniel dan Kemelia adalah batu loncatan untuk membalas dendam tersebut...Iri hati ddengan apa yang Daniel miliki membuatkan dia merancang untk membalas dendam

Namun dendam itu bukanlah dendam yang akan menyakitkan Daniel dan Kamelia namun sebaliknya,,,,Apatah lagi apabila identiti si penderma Hati telah diketahui...Siapa dan kenapa dia sanggup berbuat begitu....

**mengharapkan novel ini ada sambungannya..sebab mau tau ending antara mereka berdua,,hihi

View all my reviews
Read More

Thursday, September 6, 2018

Lengkap Akhirnya

3:51 PM
Lengkap Akhirnya
Assalammualaikum

No automatic alt text available.
Saya cup Hati awak tiada dalam gambar sebab kawan pinjam
Alhamdulillah rezeki MV dapat hadiah dari contest Penulis Zan Zarida ..dengan adanya hadiah novel bertajuk mas kahwinku rm22.50 lengkaplah koleksi novel tulisan Zan Zarida MV

Kenapa MV suka tulisannya..MV mula tertarik bila baca mas kahwinku rm22.50...selepas tue mula mencari buku tulisan beliau..alhamdulillah mv sudah baca semua novel beliau...Mv ska sebab watak novel nya campur..ada yg melayu..ada yg mat salih,dan ada yang apek..hihi

MV paling Suka "Saya CUp Hati Awak"
Read More

Wednesday, September 5, 2018

Sambutan Kemerdekaan Tabika/Taska Permata Kemas KPKPS Anjuran Bersama Khazanah Bestari PSUPS

3:45 PM
Sambutan Kemerdekaan Tabika/Taska Permata  Kemas KPKPS Anjuran Bersama Khazanah Bestari PSUPS
keluarga Taska Permata bersama baju tradisional mereka
Assalammualaikum

Sambutan Kemerdekaan Tabika/Taska Permata  Kemas KPKPS Anjuran Bersama Khazanah Bestari PSUPS pada 30.08.2018...antara aktiviti semasa sambutan :-

  1. Perarakan kanak-kanak dengan iringan lagu Tanggal 31 
  2. pertandingan kolaj untuk kanak-kanak Tadika
  3. pertandingan pakaian tradisional kanak-kanak Taska
  4. Pertandingan Kuiz kemerdekaan kategori Ibubapa


No automatic alt text available.

Image may contain: 3 people, people sitting and indoor
ready for kolaj
Alhamdulillah sambutan kali mendapat kerjasama yang sangat memberangsangkan dari kalangan ibubapa..terima kasih diucapkan...sesi kuiz kemerdekaan pun macam excited dorang ....MV pula hanya sediakan 12 soalan dan hadiah...

Image may contain: 5 people, people smiling, people sitting
satu pasukan 3 orang 

Image may contain: 1 person, sitting
syamimi with team 
Pertandingan kanak-kanak pun berjalan lancar..tahniah buat AJK , Guru-guru dan pembantu ...Terima kasih keran sangat membantu dalam menjayakan majlis sambutan pada hari tersebut..

Image may contain: 2 people, child


Image may contain: 3 people, people sitting and child

Insyaallah tahun akan datang kita upgrade lagi majlis kita dengan tambahan yang lebih baik....
Image may contain: 2 people, people standing
ready for perarakan 

Image may contain: 2 people, people standing

Image may contain: 12 people, people standing
anak-anak taska bersedia untuk perarakan
Read More

Monday, September 3, 2018

Sayangi Malaysiaku 61 Tahun Kemerdekaan

11:20 AM
Sayangi Malaysiaku 61 Tahun Kemerdekaan
Image may contain: 1 person, walking, crowd and outdoor
Tentera TLDM angkat bendera Sabah
Assalammualaikum

Sayangi Malaysiaku 
Kita Punya Malaysia
Sabah Tanah Airku 

Alhamdulillah berkesempatan bersama-sama meraikan hari sambutan hari kemerdekaan ke 61 peringkat Negeri Sabah yang berlangsung pada 31.08.218 bertempat di hadapan hotel Promanade  Kota Kinabalu

MV bawa HaikalAYuwaniMimi bagi dorang rasa pengalaman macam mana seronoknya sambutan kemerdekaan..sekaligus sebagai tanda sokongan kepada Kontinjen Gabungan Jabatan Persekutuan atas Nama Pejabat Setiausaha Persekutuan Sabah..

Image may contain: 4 people, people smiling, child, close-up and outdoor
ready untuk tengok acara perbarisan 
Sepanjang acara perbarisan berlangsung anak-anak teruja dengan pakaian tradisional suku kaum yang ada di Sabah...suku kaum Cina, Dusun,Bajau,Murut,Sungai, Bisaya dan lain-lain...ditambah lagi perbarisan dari anak-anak sekolah yang memang mantap...

Image may contain: 10 people, people smiling, people standing and outdoor
bergambar dengan abang TUDM
Selepas habis perbarisan dari semua kontinjen ....kami disajikan lagi dengan perarakan kenderaan kembara Merdeka,aset-aset daripada unit beuniform PDRM,ATM,APM, IMIGRESEN,BOMBA DAN JPJ


Image may contain: one or more people and outdoor
perarakan kereta ATM

Buat pertama kalinya..dapat menyaksikan secara live kereta kebal yang selalu kita nampak di Televisyen ....tahniah MV ucapkan kepada semua ahli kontinjen Gabungan kerana dapat tempat ke empat bagi kategori  Jabatan Kerajaan Bukan beruniform..tahniah GUYs....
Image may contain: 13 people, including Paparith Dzakwan, Sainah Ummi, Jai Faizal, Siti Mariam and Yasriah Kasis Yasir, people smiling, people standing, hat and outdoor
Tahniah menang tempat ke empat 
Read More

Monday, August 13, 2018

Review Novel : Jangan Benci Cintaku -Emy Roberto

3:58 PM
Review Novel : Jangan Benci Cintaku -Emy Roberto
Jangan Benci Cintaku Jangan Benci Cintaku by Emy Roberto
My rating: 5 of 5 stars

Jangan Benci cintaku tidak seperti yang dalam drama...watak Faris dalam drama adalah Azwan....irwan pun tak lah sejahat dlam drama..hihi...begitu juga dengan watak Husna,,,Nek Pah pun nda lah sekejam yang kamu tengok..

Sa rasa kamu perlu baca novel ni...baru kamu nda terlampau sakit hati..hahaha,,serius ila baca novel rasa geram sama husna dan nek pah berkurangan....oh ya watak syazwi dalam drama ni tiada kaitan pun dengan Linda dan latisha...

memang lain dari yang lain..MV lebih suka version asal iaitu novel..tahniah buat penulisnya 

View all my reviews
Read More

Mee Kari Seafood

2:26 PM
Mee Kari Seafood
Image may contain: food

Assalammualaikum

Menu makan malam kami sekeluarga,,tanpa dirancang sebab terliur bila tengok kakak update yang dorang makan mee kari di kampung...Bila diingat bahannya ada ..maka terhasillah mee kari seafood...sedap nda sedap belakang cerita...

Janji anak-anak dan suami makan dengan puas hati sudah cukup berbaloi ...mv suka masak tapi nda berapa teror..jadi kalau memasak ni pakai resepi sendiri..kalau ikut buku resepi pun banyak mv derhaka hahaha....

orang suka tak makan mee kari..mee kari MV ni sayur takda sebab anak2 memilih makan sayur...macam syamimi cuma makan sayur pucuk manis,kangkung,taugeh,pucuk ubi...wani kubis...ayu sayur kampung...so jalan selamat hanya hiris timun,,,,

berapa bintang nak bagi Mee kari MV ni..hahaha..cari penyakit betul,.,jangan kmu komen yg deep ar haha
Read More

Sunday, August 5, 2018

Nombor digi diterminated

6:37 PM
Nombor digi diterminated

Assalammualaikum

Nombir digi yang mv pakai since 15 year kena terminated huhu...kesibukkan dan syamimi yang sakit buat mv lupa yg nombor tue dah lama nda kena reload...

Harini baru nak reload sekali nombor dah tak sah...huhu call digi helpline..katanya boleh dapatkan nombor tu semula sebagai nombor postpaid ...datang ke digi servis center dalam masa 5 hari...

Tadi sidah pergi ke 1borneo...ingatkan ble dapat terus ..rupanya kena mohon dulu ke hq digi di kuala lumpur..

Kena tunggu feedback dalam masa seminggu huhu...harap2 dapat balik lah nombor tu..sebab dah pakai 15 tahun ...lagipun semua urusan bank dan wasap guna nombor tu...

Doakan mv ya

Read More

Wednesday, August 1, 2018

Review Novel : Darlingku Minah Angau_Rabihah Nur Ridhuan

3:51 PM
Review Novel : Darlingku Minah Angau_Rabihah Nur Ridhuan
Darlingku Minah Angau Darlingku Minah Angau by Rabihah Nur Ridhuan
My rating: 4 of 5 stars

Anggun Danisha Dan Harith Mishka...dua nama yang punyai tarikan dan kisah tersendiri. Bagaimana Anggun memilih untuk mencari cintanya di Malaysia tanpa restu si Ayah...manakala Harith Mishka pula penyebab si ayah memilih untuk tidak pulang ke Malaysia...


Benar kata orang...jangan terlalu membenci nanti terjatuh hati....begitulah dua jiwa ini,anggun tak suka harith kerana baginya harith seorang yang menjengkelkan...lain pula dari sisi harith baginya anak dan bapa sama...bagaimana dia jatuh cinta dengan anak musuhnya sendiri.

Sehingga nekad kahwin lari.namun semuanya berubah setelah ikatan perkahwinan ..Harith Mishka menjadi seorang yg lain dari sebelum berkahwin.Bagaimana Anggun mula menyesal tidak mendengar atau menurut arahan ayahnya.

Badri ..si ayah yang merasakan dia adalah yang terbaik dan tak pernah buat salah..bagaimana dia diuji di saat2 akhir hayatnya...mampukah dia mendapatkan kemaafan dari Menantunya?

HIdup ini bukan semua sempurna seperti yang kita mahukan adakalanya kita diuji cuma bagaimana kita menerima dan menghadapi ujian tersebut,,Kuat atau sebaliknya...dan yang paling penting jangan pernah menyalahkan takdir

View all my reviews
Read More

Tuesday, July 31, 2018

Cegah penyakit Tangan Kaki Dan Mulut(HFMD)

10:49 AM
Cegah penyakit Tangan Kaki Dan Mulut(HFMD)
Image may contain: one or more people
Sumber SINI
Assalammualaikum....

Penyakit Tangan Kaki Dan Mulut atau lebih dikenali HFMD(Hand, Foot dan mouth disease) semakin hangat diperkatakan..Apatah lagi baru-baru ini satu kes kematian pertama penyakit ini.

Beberapa taska dan sekolah ada yang ditutup bagi mengelakkan penyakit ni menular...pengalaman anak-anak yang pernah kena penyakit HFMD ini membuatkan MV sentiasa berjaga-jaga...

pengalaman pertama ketika wani berumur 1 tahun lebih....memang masa tu blur..sebab mana kita stress anak asyik nangis...susu pulak bengkak sebab anak tak mau menyusu....memang ibu kena kental sikit...

Syamimi pula kena penyakit ini hampr 5 kali..bayangkan anak yang umurnya kurang dari 3 tahun...memang dugaan tau bila berhadapan dengan pesakit HFMD..apatah lagi yang umur  3 tahun ke bawah,,,

kini HFMD bukan hanya kanak-kanak tapi orang dewasa pun kena...So Mv kongsi sikit langkah pencegahan penyakit HFMD :-

  1. tidak membawa anak ke tempat-tempat awam/sekolah/taska/tadika/pusat asuhan kerana boleh merebakkan jangkitan 
  2. mengamalkan kebersihan dengan mencuci tangan dengan sabun dan air bersih selepas ke tandas 
  3. memastikan pembuangan lampin pakai buang dibuat dengan betul 
Read More

Monday, July 30, 2018

Rezeki family day

4:02 PM
Rezeki family day
Assalammualaikum..

Image may contain: food
rezeki tahun 2018
21-07-2018 Sambutan Family Day PSUPS bertempat di STAR Tg Aru(Shang Ri La Tg ARu)..kali terakhir sambutan family day adalah pada tahun 2016..alhamdulillah masih sebagai AJK Kelab SUKSES dan terlibat secara langsung dalam pengurusan sambutan kali ini..

Macam biasa ..ada pertandingan sukaneka dan cabutan bertuah..Tahun ini MV berkesempatan Join acara berpasangan dengan Mr Velentine dalam acara APPLE DANCE...alhamdulillah rezeki kami di tempat ketiga...

anak-anak pun gembira sebab masing-masing dapat hadiah walaupun tak menang hadiah no.1,2, dan 3 acara individu tetapi menang acara berkumpul iaitu soccer kids (8-12 tahun ) Syamimi pula soccer kids(4-7 tahun)

untuk acara wajib iaitu tarik tali..tahun ni MV join group Timbalan Setiausaha Persekutuan (TSUP)....kami menang 2-0 keatas kumpulan SUP ...mau rematch balik dorang bilang...haha nda adil katanya haha...

setiap family yang datang diberi satu beg goodies (kit kat,corn flakes,susu dutch lady)..orang cakap kalau family day ni yang paling ditunggu ialah LUCKY DRAW...MV antara yang bertuah pada hari tersebut...

kerana membawa balik 2 hadiah lucky draw..iaitu kuali TEFAL size 30cm dengan cabutan no.19...dan tak disangka nama naik untuk cabutan 2nd Grand Lucky draw iaitu Microwave jenama Electrolux....

Semoga KELAB SUKSES akan terus sukses dan semoga hubungan kekeluarga kami di pejabat berkekalan.AMin
Read More

Tuesday, July 24, 2018

Ketua Pengarah Penjawat Awam Ke-22

4:07 PM
Ketua Pengarah Penjawat Awam Ke-22
Assalammualaikum

Dengan KPPA baru 
Ketua Pengarah Penjawat Awam Ke-22 Iaitu  YBhg Datuk Borhan Bin Dolah mantan KSU KPLB(Kementerian Pembangunan Luar Bandar ),,,merupakan mantan Setiausaha Persekutuan Sabah (bos MV dulu)

Sekarang YBhg Datuk dinaikkan pangkat sebagai KPPA baru..Tahniah Datuk Atas pelantikan ini semoga Datuk dapat menjalankan tugas-tugas yang diamanahkan dengan penuh dedikasi ,,,pengalaman bekerja di bawah seliaan Datuk adalah satu kenangan yang paling indah buat warga PSUPS...

Semoga Datuk terus SUKSES....


Read More

Monday, July 23, 2018

Mari Membaca

3:55 PM
Mari Membaca
No automatic alt text available.
hasil belian di Signature Karamunsing 
Assalammualaikum...

Tajuk Entry Mari membaca ..haha ada kaitan kah...hihi ada lah kali kan..ini kisah MV dan anak-anak. semalam bawa 4 orang anak berjalan tanpa suami yang pastinya setiap mata memandang akan toleh atau dia stuck tengok kami..

Kenapa ??MV pun tiada jawapannya..Oh ya untuk makluman kamu sabahan Signature Karamunsing akan ditutup pada September 2018..sekarang dorang sedang buat sale clearance stock..macam biasa niat di hati mau pajak novel sekali datang clear sdh dapat lah dua novel ni dengan harga rm10 dua buku...

Kakak Ayu pula pilih buku UPKK ..nda lama lagi mau upkk kan jadi mau standby lah ni berkongsi dengan abang haikal...mimi pula MV belikan buku untuk membaca...untuk pra sekolah...

sempat juga grab pen khat 3 batang ..harga dalam RM6.++ harga asal RM4.80 sebatang,.,,ada beg star warz juga ...tapi warna putih..anak-anak nda minat..siapa-siapa yang berkelapangan bolehlah tengok-tengok..ada juga baju-baju dan barangan lain
Read More

Wednesday, July 11, 2018

Perancis Ke Final Piala Dunia 2018

10:19 AM
Perancis Ke Final Piala Dunia 2018
Assalammualaikum

Perancis Ke Final Piala Dunia 2018 mengalahkan Belgium dengan kemenangan tipis 1-0 melalui gol di separuh masa kedua oleh Samuel Umtiti....tapi kali ini Belgium tak terus dihantar balik tapi akan menanti keputusan perlawanan Antara England Vs Crotia untuk penentuan tempat ketiga dan keempat...

Esok England Vs Crotia...kita tunggu siapa ke Final...MV pilih England Go England Go..apapun tahniah Perancis..mampu kah mereka mengulangi kejayaan di Piala Dunia pada tahun 1998


Read More

Tuesday, July 10, 2018

Menang Pertandingan Busana Kanak-kanak

4:12 PM
Menang Pertandingan Busana Kanak-kanak
tempat pertama kategori kanak-kanak perempuan
Assalammualaikum...

Alhamdulillah rezeki anak-anak MV ahad masa Sambutan hari raya Masjid Bandaraya KOta Kinabalu...HaikalAyuwani Ikut pertandingan busana kanak-kanak...memang setiap tahun dorang join...

akhirnya tahun ni rezeki wani dan abang dapat menang...nda sangka bah buli menang..wani punya reaction macam menang miss world hahaha...

no,4 kanak-kanak lelaki 
oh ya ni sempenan sambutan raya Masjid Bandaraya..Memang taip tahun kami datang sebab dorang bersekolah di madrasah dekat bangunan masjid.tahun lepas menang pakaian sedondon..alhamdulillah tahun ni dapat hamper 2...

anak-anak ini sebenarnya join untuk suka-suka tapi dah rezeki menang gembira ...hampers pun di bahagikan sesama adik beradik ..siap bagi sepupu dan mama MV lagi..
Read More

Monday, July 9, 2018

Jadual Perlawanan Separuh Akhir Piala Dunia Rusia 2018

8:16 AM
Jadual Perlawanan Separuh Akhir Piala Dunia  Rusia 2018
Assalammualaikum

Image may contain: text
Sumber SINI
4 Pasukan yang mara ke pusingan separuh akhir :-

  • Perancis 
  • Belgium 
  • England 
  • Crotia
Perancis mengalahkan Uruguay 2-0 di pusingan suku akhir, Belgium pula Menumpaskan Brazil 2-1 ...England pula mengalahkan Sweden 2-0 dan Crotia menyingkirkan tuan rumah melalui penentuan sepakan penalti  4-3 sebelum  seri 1-1

Hampir kesemua pasukan pilihan tersingkir kecuali Perancis...siapa sangka England yang orang sibuk canang main macam hawau , buruk boleh mara ke semifinal sebab bola itu bulat bah...

So siapa pilihan kamu??MV tatap England ..tapi dia lawan Crotia kan..so kalau England kalah pun tak kecewa sebab Crotia pilihan kedua MV  hihi..ni bukan lalang ok...kalau lalang dia pilih team yang menang..

Mv memang penyokong England dan Crotia ( zaman Davor Suker)...manalah tau kan tahun ni tahun England atau Crotia kan hihi

Read More

Thursday, July 5, 2018

Menu Sambutan Raya Sekolah

10:18 AM
Menu Sambutan Raya Sekolah
Assalammualaikum..

Image may contain: food
nasi kismis,ayam masak sos, dan bihun goreng 
hari ni sambutan raya di sekolah Haikalayuwani...dorang request nasi kismis,ayam masak sos dan bihun goreng ...So MV bangun seawal 3.00 pagi berperang di dapur kecilku bukan hanya itu berperang dengan mata yang mengantuk pergh...ini namanya pengorbanan seorang ibu....

MV ni tak pandai masak tapi suka masak..jadi resepi jangan ditanya..main derhaka saja....
Read More

Wednesday, July 4, 2018

UBAH

2:59 PM
UBAH
Assalammualaikum..

Al-Fatihah Buat #babyadam.. semoga kedua ibubapa nya tabah dan bersabar dengan dugaan dan ujian ini. Buat si pengasuh alahai apa di fikiran mu masih buat keputusan masukkan arwah ke dalam peti ais...

scroll Fb rata-rata semua menunjukkan kesedihan terhadap kes ini..tapi tak kurang juga yang menyalahkan ibu kenapa perlu hantar pengasuh...mula status membandingkan si ibu bekerja dan suri rumah sepenuh masa...

please stop lah dengan pemikiran kamu..patutnya benda ni hanya kita meluahkan rasa simpati bukan mencari salah ...mencari salah kenapa perlu anak hantar ke pengasuh sedangkan hakikatnya jawapan itu kita sendiri tahu...

tolong jaga sensitivity dengan rakan -rakan kita tak kisahlah suri rumah atau yang bekerja...jaga hati dan perasaan orang lain...
Read More

Jadual Suku Akhir Piala Dunia 2018

11:20 AM
Jadual Suku Akhir Piala Dunia 2018
No automatic alt text available.
Sumber  SINI
Assalammualaikum....

Berakhir sudah perlawanan round 16 dengan kemenangan England melalui penentuan Sepakan Penalti ke atas colombia...yeah akhirnya badi penalty England sudah berakhir,,,penyokong England pastinya gembira termasuk MV ..

berikut adalah jadual perlawanan suku akhir Piala dunia 2018

Uruguay vs france 
Brazil Vs Belgium 
Russia Vs Crotia 
Sweden Vs England

Adakah pasukan pilihan kamu masih ada lagi???MV England & Crotia...so kita tengok sapa yang balik di pusingan suku akhir..
Read More

Tuesday, July 3, 2018

Ilusi Tak bertepi-Hijau Daun Band

12:55 PM
Ilusi Tak bertepi-Hijau Daun Band

Assalammualaikum...


tak pernah lepas kau dalam ingatanku
tak pernah bisa aku melupakanmu
ku jatuh cinta pada orang yang sayang
kau kekasih sahabatku

rinduku ini bagaikan di ujung hati
cinta ini bagai ilusi yang tak bertepi

cinta mengapa singgah di hatiku
kau salah memilih tempat dan waktu
tak tahan aku menahan rasa
aku tersiksa woo ooo

cinta galau aku menimbang
rasaku atau sahabatku
pantaskah ku abaikan
hati yang menangis menginginkanmu



tak pernah lepas kau dalam ingatanku
tak pernah bisa aku melupakanmu
ku jatuh cinta pada orang yang sayang
kau kekasih sahabatku

rinduku ini bagaikan di ujung hati
cinta ini bagai ilusi yang tak bertepi

cinta mengapa singgah di hatiku, kau salah memilih tempat dan waktu
tak tahan aku menahan rasa, aku tersiksa woo ooo
cinta galau aku menimbang rasaku atau sahabatku
pantaskah ku abaikan hati yang menangis menginginkanmu

inta mengapa singgah di hatiku, kau salah memilih tempat dan waktu
tak tahan aku menahan rasa, aku tersiksa woo ooo
cinta galau aku menimbang rasaku atau sahabatku
pantaskah ku abaikan hati yang menangis menginginkanmu oooh


**berteman kan lagu ni buat kerja...busy dalam persiapan majlis raya penjawat awam sabah

Read More

Monday, July 2, 2018

Keputusan Luar duga world cup 2018

12:13 PM
Keputusan Luar duga world cup 2018
Assalammualaikum...

Germany tersingkir di Pusingan kumpulan...belum pun reda kali ini dikejutkan dengan kekalahan Argentina, Portugal dan Sepanyol di pusingan round 16..

Argentina kalah dengan France dengan jaringan 3-4...Portugal pula kalah kepada uruguay dengan jaringan 1-2...manakala semalam Sepanyol kalah dengan tuan rumah Rusia dengan jaringan penalty 3-4 

Pasukan mana lagi yang akan menyusul selepas ini???

No automatic alt text available.
sumber sini 
tinggal 4 perlawanan saja lagi...malam ni Brazil lagi yang dinanti dan pastinya seluruh asia menantikan perlawanan Belgium Vs Japan....mari sokong asia...mana tau macam korea kan mampu kalahkan germany . MV menantikan perlawanan terakhir round 16 England Vs Colombia...

Korang punya pasukan pilihan masih ada kah?
Read More

Friday, June 29, 2018

Cashout pertama 8 Coin

10:26 AM
Cashout pertama 8 Coin
alhamdulillah
Assalammualaikum

Alhamdulillah cashout pertama selepas penjenamaan 8 share ke 8 coin..Walaupun hanya 84 syukur ada juga hasil kan..dan MV dah belanja RM30 beli dua bekas tupperware...beli buat kenangan ...lepas ni nak cashout lagi...

Sebab dah ada 1++ terkumpul ...tunggu bulan depan baru cashout semula..biar sikit lama lama jadi bukit...siapa yang ada cashout juga...korang punya mesti meriah kan...bolehlah beli apa yang kita nak kan..
Read More

Thursday, June 28, 2018

Halalkan Hati Yang Ku Curi

10:40 AM
Halalkan Hati Yang Ku Curi
Assalammualaikum...

Halalkan Hati Yang Ku Curi..siapa tengok episod semalam.Sakit hati dengan Kak Gayah dan kak Saba yang mengambil kesempatan dalam kesusahan Faiq dan isha..membantu tapi dalam masa yang sama menjerat mereka...

Terbaik watak Abg Ali aka Ustaz Hamadi...sangat berani wataknya...begitu juga dengan watak Haji dan Kak Hanum...biarpun sakit hati dengan cerita ini semalam tapi ada yang memberikan sesuatu..

Bagaimana Faiq tetap berdoa kepada Allah apabila dia sedang diuji...begitu juga apabila faiq dan isha mula membina keluarga mereka berlandaskan ajaran islam...siapa sangka mereka yang dahulunya jahil namun berubah..

Drama ini nampak semalam macam nak happy ending sehinggalah kemunculan Nenda,ibu ayah isha dan ibu ayah faiq...bagaimana tiba-tiba isha kembali ke perangai lama..ego dan marah2...

Mungkin berbeza pendapat bagi lain orang..bagi MV mungkin memahami kenapa isha marah..Kenapa Nenda tak hidup macam kami?merempat?sanggup nenda tengok kamu merempat??yup itu yang dia marah...

Kata Nenda hanya untuk menyedarkan...iyalah yg ustaz pun subahat sekali...syukur juga masa dorang merempat dorang terjumpa orang yang membantu mereka ke jalan Allah kalau sebaliknya macam mana...

Ok jangan cakap mv taksub drama...hahaha...ada benarnya kenapa isha marah..sebab dia sampai tahap mengemis ..makan sisa dari tong sampah..sedangkan keluarga mereka yang merancang semuanya....

So kita tengok malam ni....adakah nenda tahu yang mereka merempat ...so jangan kecam MV sebab sokong isha yang marah dengan nenda...(pendapat kita berbeza )
Read More

Korea musnahkan harapan world cup germany 2018

12:49 AM
Korea musnahkan harapan world cup germany 2018

Assalammualaikum

Dengan kemenangan 2-0 Korea ke atas Germany maka musnahlah harapan World cup 2018 buat penyokong germany..

Korea negara asia yang berjaya mengalahkan germany selaku juara piala dunia 2014 ..bukan hanya itu tapi meletakkan germany di kedudukan tercorot liga..

Siapa sangka 6 minit masa tambahan memusnahkan harapan dan impian penyokong germany...

Walaupun korea x layak ke pusingan seterusnya tapi suatu kejayaan manis buat penyokongnya...tahniah korea....

Bye bye germany

Read More

Wednesday, June 27, 2018

Wordless Wednesday #Duit Raya#

10:14 AM
Wordless Wednesday #Duit Raya#
No automatic alt text available.
dah siap asing..senang nnti tinggal bagi jer
Assalammualaikum...

Duit Raya untuk anak-anak saudara dan kanak-kanak yang berkunjung ke rumah..walau tak banyak tapi sediakan juga..kita berkongsi rezeki yang ada..
Read More

Tuesday, June 26, 2018

Mata Gatal Dan Pedih

10:18 AM
Mata Gatal Dan Pedih
Assalammualaikum..

Mata gatal dan pedih.Ini Yang MV alami sekarang..tiba-tiba mata MV pedih dan gatal yang amat..terutamya bila terkena udara dari angin dan aircond...gatal dan pedih sampai berair dan kemerahan...

dan bila bangun pagi banyak tahi mata  dari biasa ...kalau mau cakap red eye nda juga..sebab dia merah sekejap jak..dan akan jadi teruk jika kena aircond atau kipas..dan bila MV cari carian di google

Antara faktor adalah proses penuaan,proses kehamilan dan radang permukaan mata...mungkin usia yang semakin bertambah kot tu yang terjadi macam ni...ada ketidakselesaan bila simpton ni melanda...

Silau ketika memandu...mata tiba2 berair dan kabur....nampaknya kena jumpa pakar mata untuk dapatkan rawatan ..cuma nak tanya ..ada tak di kalangan rakan2 yang pernah mengalami simpton ini?

Boleh tak kongsikan dengan MV 


Read More

Monday, June 25, 2018

Biskut raya

10:36 AM
Biskut raya
antara biskut raya yang ada 
Assalammualaikum 

Salam 11 Syawal...mula bekerja setelah seminggu bercuti..mood datang ofis tadi bawa biskut raya untuk ofismate..wani pun bawa untuk kawan sekolahnya..oh ya biskut raya kami banyak lagi..sebab takda orang datang beraya kat rumah..

lagipun masa raya keempat haritu MV ada buat 2 biskut sebab bosan duduk rumah temankan suami yang on call time tue...semalam pun ada buat biskut coklat...ada orang tempah...jadi bertambah lagi lah biskut kami....

biskut nestum tue tinggal separuh anak2 MV yang beraya...Sebab tue mama dia rajin buat biskut raya sendiri sebab anak2 semua suka makan biskut raya...siap ada adik sepupu suru MV open order biskut raya nestum & biskut 3 bahan tahun depan...

Sedap katanya..tq lah....mv buat untuk bawa balik kampung mak dan mentua..ada lebih simpan sikit kat rumah buat anak-anak bawa ke sekolah...dan manalah tau kan ada yang nak beraya...

korang biskut raya banyak lagi ker...Selamat hari raya maaf zahir batin...
Read More

Saturday, June 2, 2018

Review novel:Chocolate Mousse vs chesse cake -syahirah ibrahim

1:22 AM
Review novel:Chocolate Mousse vs chesse cake -syahirah ibrahim

Assalammualaikum

Chocolate mousse vs chesse cake ...Hakimi vs zhafri...pekerja vs bos..abang angkat vs suami...dan mengaitkan lagi mereka adalah Amnani.

Hanya kerana ego akhirnya Zhafri dan Amnani mendirikn rumah tangga...rumah tangga yang tidak seperti pasangan lain..rumahtangga yang penuh pergolakan

ditambah pula kehadiran abg angkat merangkap jejaka yang pernah nani cintai...rasa bencinya terhadap hakimi  mendatangkan cemburu kepada zhafri..kenapa?

bila semakin lama ..rupanya zhafri dan hakimi berkomplot ..membuatkan dia terikat kepada perkahwinan ini...bila mana hati amnani mula mencintai...zhafri juga tidak bileh hidup tanpa amnani..

hakimi hadir menghulur maaf dan menagih janji..siapa yang amnani pilih?

*mungkin novel ni dianggap berat...tapi mv suka jalan ceritanya....bila.kuasa dan wang disalah guna maka itu hakimi sanggup menyakiti nani...

dalam perhubungan perlu ada kepercayaan jangan ada syak wasangka...

sebagai mertua jangan masuk campur hal rumahtangga anak...apatah lagi membela anak sendiri...sebaiknya nasihatkan kedua2nya

Read More

Tuesday, May 29, 2018

Review novel : Mak Datin Isteri Cikgu - Dannie Sofea

4:26 PM
Review novel : Mak Datin Isteri Cikgu - Dannie Sofea

Assalammualaikum

Mak Datin isteri cikgu...mula2 sebelum baca ingat cikgu tu bini nya datin hahahah..serius mmg nda sangka..rupanya mak dia datin wife dia cikgu...

Mengisahkan Ayra seorang cikgu dengan suaminya Shahin Adiy ...perkahwinan yang tak dirancang..perkahwinan kerana niat busuk dan hasad dengki kawan baik ayra sendiri.

Satu tragedi membuatkan ayra menyimpan cerita itu sendiri..namun siapa sangka..jodoh pergi mana kalau sudah jodoh pasti bersatu jua..

Namun bukan semudah yang disangka..apabila ayra terpaksa berdepan denga mak mertua dan kakak ipar yang tidak boleh menerimanya..

ditambah lagi musuh cintanya adalah kawan baiknya sendiri..bagaimana dia kehilangan kawan kerana kembali bersama suaminya sendiri..bukan seorang tapi hampir semua kawannya

bagaimana shahin adiy mampu mempertahankan rumahtangganya dan memperbaiki kesilapannya yang lalu..6 tahun mencari kemudian terjumpa.nikah hanya sekali katanya..dia akan mempertahankan rumahtangganya..

novel ni mengangkat kundasang sabah ,uitm kangar dan ipoh perak...penggunaan bahasa sabah dalam novel ini pun menarik tetapi lebih menarik sekiranya penggunaan bahasa dusun bagi keluarga ayra kerana kundasang lebih pada bangsa dusun(pendapat mv sahaja)

kebencian kalau lawannya kesabaran insyaallah pasti akan hilang kebencian itu.begitulah Mak mertua ayra datin fadhillah yang mana akhirnya menerima ayra sebagai menantu.

Read More

Review #88 love life vol.2 by diana rikasari

11:06 AM
Review #88 love life vol.2 by diana rikasari

Assalammualaikum

buku yang menarik..simple english bagi mv mudah difahami dan memberi kita sedikit motovasi dalam hidup buku hanya dalam kehidupan peribadi tetapi menyeluruh bagi seorang wanita.

"no matter how good you try to be,some people will just find a reason to project their negativity,which, i think,are actually grown out of their own insecurities.Therefore,see the bigger picture. All the hate comments you're receiving are actually not personal to you-it's all about the haters themselves and what is missing inside of them"

"happiness comes in many forms.we just need to learn how to see it"

"when you practice good professionalism at work,you will automatically unconsiously apply professionalism in your daily life as well"

"life feels simple when you don't have too many excuses, even simpler when you don't  need to make any"

"love is like baking.You need the right amount of ingredients to make it work.But life ,life is like cooking.You can keep experimenting and just follow yiur instinct because sometimes,it ends up tasting better"

banyak lagi kata2 yang menarik...kamu ble baca buku ni..insyaallah ada yang sedikit ilmu yang akan kita dapat

Read More

Review novel: Tersilap pinang isteri - niesya hanie

10:40 AM
Review novel: Tersilap pinang isteri - niesya hanie

Assalammualaikum

Syarina Azwana dan syarina Azwani..kembar yang berbeza personaliti.Kehadiran mereka dalam hidup Hairul Zafrel membuatkan hidup mereka jadi merana.

kerana rasa cinta dan ketidaksabaran haiarul tersilap meluahkan perasaan dan tersilap pinang isteri.mencintai zwani tapi terpinang dan meluah perasaan kepada zwana.

dek kerana itu,ibu zwani mula pilih kasih.zwana semakin disayangi.apabila hairul menyedari sdh terlambat kerana zwani memilih untuk mengalah.

namun rasa cinta yang masih ada membuatkan dia jadi orang ketiga dalam rumah tangga kakak kembarnya sendiri..

kehadiran kekasih lama syahrul zikri akhirnya membuatkan zwani melupakan hairul demi kebahagiaan kakaknya..

syahrul zikri yg juga sepupu hairul memilih zwani bukan hanya kerana cinta tetapi juga untuk menyelamatkan maruah keluarga zwani dan hairul.

novel ni ceritanya tak berat dan hanya berkisar tentang konflik  perhubungan antara keempat2 watak..bagaimana salah seorang daripada mereka kena berkorban demi kebahagiaan orang lain.

benar ..orang kata tak kenal maka tak cinta.bila ada di sisi kita buat tak endah ..bila sudah tiada baru merasai kehilangannya.

dalam novel ini juga...mengangkat kasih seorang ayah,encik rustam yang menyayangi kedua anak kembarnya berbanding isterinya yg mula membezakan anak hanya kerana status bakal suami zwana adalah anak datuk

nagi mv novel ni biasa2 saja..x membosankan juga walaupun plot ceritanya mendatar sahaja..tetapi masih ada yang menarik minat untuk dibaca...

Read More

Wednesday, May 23, 2018

GAGAL ITU BIASA

7:00 AM
GAGAL ITU BIASA
Image may contain: text
sumber google 
Assalammualaikum..

GAGAL ITU BIASA
TERUS BERUSAHA ITU BARU LUAR BIASA 


Semua orang pasti akan menemui atau pernah mengalami kegagalan ...kegagalan dalam pelajaran,percintaan , pekerjaan,perniagaan dan mungkin juga kehidupan.Itu biasa kita lihat kadang ada yang terus merasa gagal dengan kegagalan yang diterima

tapi luar biasa sekiranya biarpun dia gagal  tapi dia terus bersemangat untuk berusaha...YA ITU SANGAT LUAR BIASA...MARI SAMA-SAMA KITA JADI LUAR BIASA



Read More

Tuesday, May 22, 2018

Review Novel : Designer Abang Cengeh by Mastura Abdullah

8:31 AM
Review Novel : Designer Abang Cengeh by Mastura Abdullah
Designer Abang Cengeh Designer Abang Cengeh by Mastura Abdullah
My rating: 4 of 5 stars

Syed Badiuzzaman Si cerewet dalam berfesyen sehinggakan dia mengupah designernya sendiri. Stesen Minyak Gunung Semanggol dia bertemu Ainul Mardhiah sehingga membuatkan dia jatuh cinta pandang pertama.

Tapi diduga Ainul adalah designer yang menepati citarasa nya....sehingga dia mengambil keputusan untuk berkahwin dengan Ain sehingga menimbulkan tanda tanya pada AIN sendiri..dan menimbulkan kemarahan pada bondanya Syarifah Abiyah yang hanya mahu bermenantukan darah keturunan syed dan syarifah...

Antara Suami dan Impian dua2 utama namun setelah memahami dan mengenali syed Badi akhirnya dia merasakan Suaminya adalah pilihan tepat dan terbaik..Cuma Bagaimana dia mampu membuka hati bonda mertuanya untuk menerima dia...

Pangkat ,darjat dan keturunan masih ada lagi masyarakat kita yang mementingkan keturunan dalam soal jodoh anak-anak...dalam novel ni pun watak syarifah Abiyah seorang yang mementingkan keturunan....

Perkahwinan tanpa restu, bagaimana ain sebagai isteri bersabar dan menerima hinaan bonda. Dan sabarnya ain memujuk Syed Badi untuk berbaik dengan bonda. Kesabaran pasti dibayar dengan sesuatu yang indah dan berharga....

Baca novel ni pasti buat kamu tersenyum dengan kisah anak ayah dan anak emak

View all my reviews
Read More

Monday, May 21, 2018

Review Novel : Sayangku Cik Tiramisu by Herna Diana

10:52 AM
Review Novel : Sayangku Cik Tiramisu by Herna Diana
Sayangku Cik Tiramisu Sayangku Cik Tiramisu by Herna Diana
My rating: 4 of 5 stars

Intan Dan Faiz dua kawan baik dari kecil berjanji akan berjumpa semula selepas 19 Tahun.Namun mereka ditemukan lebih awal dan saling tak mengenali serta berebutkan kek tiramisu...Bagi Faiz intan adalah Cik Singa Comel kerana adiknya Fatin selalu mengadu pasal cikgu yang selalu marah dan denda Fatin..

Bagi Intan Faiz adalah si nyamuk tiruk haha..sampai macam tu sekali..namun pertemuan yang seperti drancang akhirnya membawa kepada sebuah ikatan perkahwinan..Ibu Faiz , Ayah Faiz dan Fatin semua x menerima Intan seadanya...

Nasihat yang diberi oleh ibu Intan membuatkan dia kuat untuk berhadapan dengan Keluarga Faiz...Bagaimana dia mampu untuk membuka pintu hati ibu dan bapa mertuanya?dan si anak murid aka adik iparnya...

Bila semua seakan seperti sudah menerima Faiz pula yang berubah...Bak Kata Intan dia kuat hanya kerana Faiz ada disisi..kalau Faiz pun sdh berubah maknanya dia tidak perlu duduk di rumah itu lagi..

Adakah penantian intan dan faiz selama 19 tahun akan berakhir dengan satu kemusnahan rumahtangga..Jom baca novel ni..tak berat sangat..bahsa pun mudah difahami....siap ada watak Mr London & Ms Langkawi lagi tau....kalau nak tau perkembangan ML & ML kena baca novel ni...

View all my reviews
Read More

Friday, May 18, 2018

GELOMBANG TUN M

3:17 PM
GELOMBANG TUN M
Assalammualaikum,,

Pen Pilot dan Artline Kini Menjadi Sebutan  kerana kedua-dua pen ini adalah pen yang digunakan Oleh Perdana Menteri Kita Yang Ke7 iaitu Tun Dr Mahathir...heboh dilaman sosial  semua pun sibuk mau mencari pen ini..

sumber google

sumber google

sumber google

Harini pula selipar bata jenis sandal pula menjadi sebutan..Pun kerana TUN M memakai selipar tersebut...di mana-mana semua dilanda ombak gelombang TUN M...

orang yang dulu tak suka membaca pun dan mula rajin membaca sebab TUN M seorang yang suka membaca...
sumber google

Buku TUN yang betajuk A DOCTOR IN THE HOUSE (DOKTOR UMUM) mula menjadi carian...bukan hanya TUN M tapi buku Isteri Tun Pun"MY NAME IS HASMAH"


sumber google
Read More