July 2018 - All About Love

Tuesday, July 31, 2018

Cegah penyakit Tangan Kaki Dan Mulut(HFMD)

10:49 AM
Cegah penyakit Tangan Kaki Dan Mulut(HFMD)
Image may contain: one or more people
Sumber SINI
Assalammualaikum....

Penyakit Tangan Kaki Dan Mulut atau lebih dikenali HFMD(Hand, Foot dan mouth disease) semakin hangat diperkatakan..Apatah lagi baru-baru ini satu kes kematian pertama penyakit ini.

Beberapa taska dan sekolah ada yang ditutup bagi mengelakkan penyakit ni menular...pengalaman anak-anak yang pernah kena penyakit HFMD ini membuatkan MV sentiasa berjaga-jaga...

pengalaman pertama ketika wani berumur 1 tahun lebih....memang masa tu blur..sebab mana kita stress anak asyik nangis...susu pulak bengkak sebab anak tak mau menyusu....memang ibu kena kental sikit...

Syamimi pula kena penyakit ini hampr 5 kali..bayangkan anak yang umurnya kurang dari 3 tahun...memang dugaan tau bila berhadapan dengan pesakit HFMD..apatah lagi yang umur  3 tahun ke bawah,,,

kini HFMD bukan hanya kanak-kanak tapi orang dewasa pun kena...So Mv kongsi sikit langkah pencegahan penyakit HFMD :-

  1. tidak membawa anak ke tempat-tempat awam/sekolah/taska/tadika/pusat asuhan kerana boleh merebakkan jangkitan 
  2. mengamalkan kebersihan dengan mencuci tangan dengan sabun dan air bersih selepas ke tandas 
  3. memastikan pembuangan lampin pakai buang dibuat dengan betul 
Read More

Monday, July 30, 2018

Rezeki family day

4:02 PM
Rezeki family day
Assalammualaikum..

Image may contain: food
rezeki tahun 2018
21-07-2018 Sambutan Family Day PSUPS bertempat di STAR Tg Aru(Shang Ri La Tg ARu)..kali terakhir sambutan family day adalah pada tahun 2016..alhamdulillah masih sebagai AJK Kelab SUKSES dan terlibat secara langsung dalam pengurusan sambutan kali ini..

Macam biasa ..ada pertandingan sukaneka dan cabutan bertuah..Tahun ini MV berkesempatan Join acara berpasangan dengan Mr Velentine dalam acara APPLE DANCE...alhamdulillah rezeki kami di tempat ketiga...

anak-anak pun gembira sebab masing-masing dapat hadiah walaupun tak menang hadiah no.1,2, dan 3 acara individu tetapi menang acara berkumpul iaitu soccer kids (8-12 tahun ) Syamimi pula soccer kids(4-7 tahun)

untuk acara wajib iaitu tarik tali..tahun ni MV join group Timbalan Setiausaha Persekutuan (TSUP)....kami menang 2-0 keatas kumpulan SUP ...mau rematch balik dorang bilang...haha nda adil katanya haha...

setiap family yang datang diberi satu beg goodies (kit kat,corn flakes,susu dutch lady)..orang cakap kalau family day ni yang paling ditunggu ialah LUCKY DRAW...MV antara yang bertuah pada hari tersebut...

kerana membawa balik 2 hadiah lucky draw..iaitu kuali TEFAL size 30cm dengan cabutan no.19...dan tak disangka nama naik untuk cabutan 2nd Grand Lucky draw iaitu Microwave jenama Electrolux....

Semoga KELAB SUKSES akan terus sukses dan semoga hubungan kekeluarga kami di pejabat berkekalan.AMin
Read More

Tuesday, July 24, 2018

Ketua Pengarah Penjawat Awam Ke-22

4:07 PM
Ketua Pengarah Penjawat Awam Ke-22
Assalammualaikum

Dengan KPPA baru 
Ketua Pengarah Penjawat Awam Ke-22 Iaitu  YBhg Datuk Borhan Bin Dolah mantan KSU KPLB(Kementerian Pembangunan Luar Bandar ),,,merupakan mantan Setiausaha Persekutuan Sabah (bos MV dulu)

Sekarang YBhg Datuk dinaikkan pangkat sebagai KPPA baru..Tahniah Datuk Atas pelantikan ini semoga Datuk dapat menjalankan tugas-tugas yang diamanahkan dengan penuh dedikasi ,,,pengalaman bekerja di bawah seliaan Datuk adalah satu kenangan yang paling indah buat warga PSUPS...

Semoga Datuk terus SUKSES....


Read More

Monday, July 23, 2018

Mari Membaca

3:55 PM
Mari Membaca
No automatic alt text available.
hasil belian di Signature Karamunsing 
Assalammualaikum...

Tajuk Entry Mari membaca ..haha ada kaitan kah...hihi ada lah kali kan..ini kisah MV dan anak-anak. semalam bawa 4 orang anak berjalan tanpa suami yang pastinya setiap mata memandang akan toleh atau dia stuck tengok kami..

Kenapa ??MV pun tiada jawapannya..Oh ya untuk makluman kamu sabahan Signature Karamunsing akan ditutup pada September 2018..sekarang dorang sedang buat sale clearance stock..macam biasa niat di hati mau pajak novel sekali datang clear sdh dapat lah dua novel ni dengan harga rm10 dua buku...

Kakak Ayu pula pilih buku UPKK ..nda lama lagi mau upkk kan jadi mau standby lah ni berkongsi dengan abang haikal...mimi pula MV belikan buku untuk membaca...untuk pra sekolah...

sempat juga grab pen khat 3 batang ..harga dalam RM6.++ harga asal RM4.80 sebatang,.,,ada beg star warz juga ...tapi warna putih..anak-anak nda minat..siapa-siapa yang berkelapangan bolehlah tengok-tengok..ada juga baju-baju dan barangan lain
Read More

Wednesday, July 11, 2018

Perancis Ke Final Piala Dunia 2018

10:19 AM
Perancis Ke Final Piala Dunia 2018
Assalammualaikum

Perancis Ke Final Piala Dunia 2018 mengalahkan Belgium dengan kemenangan tipis 1-0 melalui gol di separuh masa kedua oleh Samuel Umtiti....tapi kali ini Belgium tak terus dihantar balik tapi akan menanti keputusan perlawanan Antara England Vs Crotia untuk penentuan tempat ketiga dan keempat...

Esok England Vs Crotia...kita tunggu siapa ke Final...MV pilih England Go England Go..apapun tahniah Perancis..mampu kah mereka mengulangi kejayaan di Piala Dunia pada tahun 1998


Read More

Tuesday, July 10, 2018

Menang Pertandingan Busana Kanak-kanak

4:12 PM
Menang Pertandingan Busana Kanak-kanak
tempat pertama kategori kanak-kanak perempuan
Assalammualaikum...

Alhamdulillah rezeki anak-anak MV ahad masa Sambutan hari raya Masjid Bandaraya KOta Kinabalu...HaikalAyuwani Ikut pertandingan busana kanak-kanak...memang setiap tahun dorang join...

akhirnya tahun ni rezeki wani dan abang dapat menang...nda sangka bah buli menang..wani punya reaction macam menang miss world hahaha...

no,4 kanak-kanak lelaki 
oh ya ni sempenan sambutan raya Masjid Bandaraya..Memang taip tahun kami datang sebab dorang bersekolah di madrasah dekat bangunan masjid.tahun lepas menang pakaian sedondon..alhamdulillah tahun ni dapat hamper 2...

anak-anak ini sebenarnya join untuk suka-suka tapi dah rezeki menang gembira ...hampers pun di bahagikan sesama adik beradik ..siap bagi sepupu dan mama MV lagi..
Read More

Monday, July 9, 2018

Jadual Perlawanan Separuh Akhir Piala Dunia Rusia 2018

8:16 AM
Jadual Perlawanan Separuh Akhir Piala Dunia  Rusia 2018
Assalammualaikum

Image may contain: text
Sumber SINI
4 Pasukan yang mara ke pusingan separuh akhir :-

  • Perancis 
  • Belgium 
  • England 
  • Crotia
Perancis mengalahkan Uruguay 2-0 di pusingan suku akhir, Belgium pula Menumpaskan Brazil 2-1 ...England pula mengalahkan Sweden 2-0 dan Crotia menyingkirkan tuan rumah melalui penentuan sepakan penalti  4-3 sebelum  seri 1-1

Hampir kesemua pasukan pilihan tersingkir kecuali Perancis...siapa sangka England yang orang sibuk canang main macam hawau , buruk boleh mara ke semifinal sebab bola itu bulat bah...

So siapa pilihan kamu??MV tatap England ..tapi dia lawan Crotia kan..so kalau England kalah pun tak kecewa sebab Crotia pilihan kedua MV  hihi..ni bukan lalang ok...kalau lalang dia pilih team yang menang..

Mv memang penyokong England dan Crotia ( zaman Davor Suker)...manalah tau kan tahun ni tahun England atau Crotia kan hihi

Read More

Thursday, July 5, 2018

Menu Sambutan Raya Sekolah

10:18 AM
Menu Sambutan Raya Sekolah
Assalammualaikum..

Image may contain: food
nasi kismis,ayam masak sos, dan bihun goreng 
hari ni sambutan raya di sekolah Haikalayuwani...dorang request nasi kismis,ayam masak sos dan bihun goreng ...So MV bangun seawal 3.00 pagi berperang di dapur kecilku bukan hanya itu berperang dengan mata yang mengantuk pergh...ini namanya pengorbanan seorang ibu....

MV ni tak pandai masak tapi suka masak..jadi resepi jangan ditanya..main derhaka saja....
Read More

Wednesday, July 4, 2018

UBAH

2:59 PM
UBAH
Assalammualaikum..

Al-Fatihah Buat #babyadam.. semoga kedua ibubapa nya tabah dan bersabar dengan dugaan dan ujian ini. Buat si pengasuh alahai apa di fikiran mu masih buat keputusan masukkan arwah ke dalam peti ais...

scroll Fb rata-rata semua menunjukkan kesedihan terhadap kes ini..tapi tak kurang juga yang menyalahkan ibu kenapa perlu hantar pengasuh...mula status membandingkan si ibu bekerja dan suri rumah sepenuh masa...

please stop lah dengan pemikiran kamu..patutnya benda ni hanya kita meluahkan rasa simpati bukan mencari salah ...mencari salah kenapa perlu anak hantar ke pengasuh sedangkan hakikatnya jawapan itu kita sendiri tahu...

tolong jaga sensitivity dengan rakan -rakan kita tak kisahlah suri rumah atau yang bekerja...jaga hati dan perasaan orang lain...
Read More

Jadual Suku Akhir Piala Dunia 2018

11:20 AM
Jadual Suku Akhir Piala Dunia 2018
No automatic alt text available.
Sumber  SINI
Assalammualaikum....

Berakhir sudah perlawanan round 16 dengan kemenangan England melalui penentuan Sepakan Penalti ke atas colombia...yeah akhirnya badi penalty England sudah berakhir,,,penyokong England pastinya gembira termasuk MV ..

berikut adalah jadual perlawanan suku akhir Piala dunia 2018

Uruguay vs france 
Brazil Vs Belgium 
Russia Vs Crotia 
Sweden Vs England

Adakah pasukan pilihan kamu masih ada lagi???MV England & Crotia...so kita tengok sapa yang balik di pusingan suku akhir..
Read More

Tuesday, July 3, 2018

Ilusi Tak bertepi-Hijau Daun Band

12:55 PM
Ilusi Tak bertepi-Hijau Daun Band

Assalammualaikum...


tak pernah lepas kau dalam ingatanku
tak pernah bisa aku melupakanmu
ku jatuh cinta pada orang yang sayang
kau kekasih sahabatku

rinduku ini bagaikan di ujung hati
cinta ini bagai ilusi yang tak bertepi

cinta mengapa singgah di hatiku
kau salah memilih tempat dan waktu
tak tahan aku menahan rasa
aku tersiksa woo ooo

cinta galau aku menimbang
rasaku atau sahabatku
pantaskah ku abaikan
hati yang menangis menginginkanmu



tak pernah lepas kau dalam ingatanku
tak pernah bisa aku melupakanmu
ku jatuh cinta pada orang yang sayang
kau kekasih sahabatku

rinduku ini bagaikan di ujung hati
cinta ini bagai ilusi yang tak bertepi

cinta mengapa singgah di hatiku, kau salah memilih tempat dan waktu
tak tahan aku menahan rasa, aku tersiksa woo ooo
cinta galau aku menimbang rasaku atau sahabatku
pantaskah ku abaikan hati yang menangis menginginkanmu

inta mengapa singgah di hatiku, kau salah memilih tempat dan waktu
tak tahan aku menahan rasa, aku tersiksa woo ooo
cinta galau aku menimbang rasaku atau sahabatku
pantaskah ku abaikan hati yang menangis menginginkanmu oooh


**berteman kan lagu ni buat kerja...busy dalam persiapan majlis raya penjawat awam sabah

Read More

Monday, July 2, 2018

Keputusan Luar duga world cup 2018

12:13 PM
Keputusan Luar duga world cup 2018
Assalammualaikum...

Germany tersingkir di Pusingan kumpulan...belum pun reda kali ini dikejutkan dengan kekalahan Argentina, Portugal dan Sepanyol di pusingan round 16..

Argentina kalah dengan France dengan jaringan 3-4...Portugal pula kalah kepada uruguay dengan jaringan 1-2...manakala semalam Sepanyol kalah dengan tuan rumah Rusia dengan jaringan penalty 3-4 

Pasukan mana lagi yang akan menyusul selepas ini???

No automatic alt text available.
sumber sini 
tinggal 4 perlawanan saja lagi...malam ni Brazil lagi yang dinanti dan pastinya seluruh asia menantikan perlawanan Belgium Vs Japan....mari sokong asia...mana tau macam korea kan mampu kalahkan germany . MV menantikan perlawanan terakhir round 16 England Vs Colombia...

Korang punya pasukan pilihan masih ada kah?
Read More