April 2020 - All About Love

Thursday, April 30, 2020

Menu berbuka Puasa Keenam

11:19 AM
Menu berbuka Puasa Keenam
Assalammualaikum


Alhamdulillah menu puasa keenam:

Nasi majerin 
Ayam panggang ala 2 kenny rogers(Mv buat kuah sos blackpaper sekali bersama ayam)
Sambal belacan ikan rebus 
Sagu gula melaka
air sirap


siap menu kami enam beranak..korang menu apa pulak?
Read More

menu berbuka puasa kelima

10:51 AM
menu berbuka puasa kelima
Assalammualaikum...



Ini menu berbuka kami hari kelima puasa :-
  1. Nasi briyani 
  2. Ikan Goreng 
  3. Ayam Goreng 
  4. Acar Timun 
  5. Udang butter kering 
  6. Roti sardin 
  7. air laici(takda dalam gambar)
Nampak meriah tapi portionnya cukup untuk kami enam beranak ..semuanya air tangan MV..berusaha menyediakan walaupun Mv ini tidak berapa terror bab masak..semuanya menu tengok google dan dicut sikit bahannya kalau terlampau banyak..

Alhamdulillah masih mampu untuk menyediakan menu berbuka untuk keluarga di Musim pkp ni 
Read More

Wednesday, April 29, 2020

Menu berbuka puasa Keempat

8:00 AM
Menu berbuka puasa Keempat
Assalammualaikum

Image may contain: food

Puasa keempat menu simple sahaja kawan-kawan  seperti dibawah:

nasi goreng
ikan stim
udang goreng
sosej masak sos
roti sosej
bubur kacang


Menu ni anak-anak yang request..So Mv masak jer....
Read More

Tuesday, April 28, 2020

Menu berbuka puasa Ketiga

9:10 AM
Menu berbuka puasa Ketiga
Assalammualaikum,,,

Image may contain: food


Tengah fikir menu apa untuk berbuka?MV kongsikan menu berbuka hari ketiga MV iaitu

Ikan masak tiga rasa
Tomyam campur
Sotong kangkung 
Apam Nasi 
Jus Nenas
Sagu Gula Melaka 


Semuanya dimasak dengan penuh kasih sayang dari dapur kecil MV...Mv bukan seorang chef yang pandai memasak tapi rajinkan diri untuk memasak 
Read More

Menu Berbuka Puasa Kedua

9:05 AM
Menu Berbuka Puasa Kedua
Assalammualaikum
Image may contain: food


Alhamdulillah .Menu berbuka puasa kedua :

Ayam penyet 
Ayam Belado 
Sagu gula melaka
Jus tembikai 

Image may contain: food
sagu gula melaka


Mencuba untuk menyediakan juadah walaupun tak sehebat mana....


Read More

Friday, April 24, 2020

Menu Berbuka Puasa Pertama

8:26 PM
Menu Berbuka Puasa Pertama
Assalammualaikum

Image may contain: people eating, food and indoor
Rojak Bihun Ayam 
Alhamdulillah ...selesai menyediakan juadah berbuka puasa untuk anak-anak dan suami.MV tak dapat berpuasa jadi MV jadi tukang masak sahaja.Ini adalah kali pertama bagi MV untuk sediakan 2 menu  ini iaitu rojak bihun ayam dan kuih tepung pelita.


Resepi kuah rojak simple sangat membantu.Terima kasih ibunda tercinta dan kakak tersayang,Sebelum minta resepi ni takut tak jadi tapi mama pesan kalau tidak jadi ikut saja macam PM cakap...kalau masak tak jadi share jer kat FB Page Masak Apa Hari Ni Tak Jadi Offical ...

Syukur percubaan pertama menjadi...dan untuk kuih pelita ini atas bantuan haikalayu..dorang berdua buat bekas dari daun pisang.MV sediakan tepung ...kali ni berpuasa di musim pkp memang banyak masa sempat untuk sediakan kuih muih....walaupun resepi google hihi

Image may contain: food
Kuih Tepung Pelita
Read More

Thursday, April 23, 2020

Selamat Menyambut Bulan Ramadan

9:14 PM
Selamat Menyambut Bulan Ramadan
Assalammualaikum...

Esok merupakan 1 ramadhan .Alhamdulillah diberi kesempatan untuk menyambut ramadhan walaupun ramadhan kali ini berbeza dari sebelumnya,Terawih kali ini semuanya dari rumah sendiri..Tanpa bazar ramadhan.

Mv doakan semua kawan-kawan menyambut bulan ramadhan yang penuh keberkatan ini dengan redha.Dan marilah kita berdoa agar Covid19 ni segera menghilang
Read More

Jom Baca Bersama 10 Minit 2020

9:10 PM
Jom Baca Bersama 10 Minit 2020
Assalammualaikum


Image may contain: one or more people

Image may contain: 2 people, people sitting


Image may contain: 2 people, including Rupinah Jinal, people sitting

Image may contain: 1 person

Image may contain: 3 people, including Lya Awg CyBebo, text


Seperti tahun sebelumnya tarikh 23 april  merupakan hari program Jom Baca Bersama 10 minit..tahun ini lain sikit program ini.Selalunya library MV akan buat program bersama dengan pejabat.Namun Memandangkan PKP ni, semua buat dari rumah.


Kebetulan sekolah anak-anak pun terlibat jadi sangat memudahkan kerja mama sebagai pembantu pustakawan yang di bawah seliaan Perpustakaan Negara Malaysia.Work from house..alhamdulillah terima kasih buat rakan pejabat yang support program ini

Read More