All About Love: rabun dekat
Showing posts with label rabun dekat. Show all posts
Showing posts with label rabun dekat. Show all posts

Friday, April 15, 2016

Seorang Lagi Rabun Dekat

7:30 AM
Seorang Lagi Rabun Dekat

Assalammualaikum...
lepas ni budak kaca mata will be 3
Rabu,13.04.2016 MV bawa abang Haikal Temujanji Di Klinik Mata Hospital Queen Elizebeth II KOta Kinabalu .MV bawa abang haikal check mata sebab dia selalu sakit kepala.

Then bila bawa check mata kat kedai..ada Rabun Jauh 50 silau 50...terus buat keputusan untuk minta check dengan doktor yang check Kakak AYu.

Semalam Bila check baru tau yang abang pun ada rabun dekat...mata dia tak boleh fokus sangat sebab tue dia pening...lepas taruh ubat...baru doctor check semula..mula-mula tue doktor memang dah pasti yang dia bukan rabun jauh tapi rabun dekar...

Lepas periksa kali kedua.Baru doktor yakin...masa tue degree rabun dekat 150 dan silau 50..tapi doctor tak bagi ikut 150 dia bagi separuh dulu 75 jer..sebab masih ada kesan ubat.So untuk next review baru upkan ke 150...

Tanya juga kenapa boleh rabun dekat..Genetik ker?Doctor cakap iya.Dia tanya sapa yang ada rabun dekat antara MV dengan Suami...MV pun tak sure sebab tak pernah check mata...Doktor cakap...kalau dewasa tak pakai pun takpa...

Tapi budak kalau ada rabun dekat dia kena pakai spek..kalau tak dia xda semangat nak belajar...sebab mata dia tak ble nak fokus..bila fokus mula lah sakit kepala..dan budak yang ada rabun dekat ni memang susah kita nak tengok dia belajar....

Memang tanda2 ni ada dekat abang haikal dan wani sebelum MV tahu dorang rabun....Ayu rabun dekat 200/225 silau 150...wani rabun dekat 200/220 silau 150...haikal rabun dekat 75 silau 50...

MV terima apa yang berlaku..mungkin ada hikmahnya.Lepas ni...MV akan ada 3 budak kaca mata in the house,,,,
Read More

Tuesday, March 1, 2016

Rabun Dekat

12:49 PM
Rabun Dekat
Assalammualaikum...

sumber dari SINI
Rabun dekat atau hiperopia adalah kesukaran melihat objek dekat.Ia adalah satu masalah normal bagi mata di mana titik tumpuan imej terbentuk di belakang retina. Masalah bertentangan dengan rabun dekat adalah rabun jauh.

Rabun dekat disebabkan imej ditumpukan di belakang retina bukan di atasnya. Ia boleh jadi disebabkan bebola mata yang terlalu kecil atau kuasa menumpu terlalu lemah.

Rabun dekat selalunya ada sejak lahir, tetapi kanak-kanak mempunyai lensa mata yang sangat fleksible yang dapat mengatasi masalah tersebut. Semakin meningkat usia, cermin mata atau kanta sentuh mungkin perlu untuk membetulkan penglihatan. Mereka yang mempunyai anggota keluarga yang ada rabun dekat, lebih cenderung menghadapi rabun dekat.(sumber dari SINI)

ini sedikit maklumat mengenai rabun dekat...MV dah buat kajian & membaca sebab kedua2 anak MV mempunyai masalah ini...

Baru MV tau kenapa dorang ada masalah ni..sebab bapa MV rabun dekat....MV tak pernah buat pemeriksaan mata...dan tak tau ada rabun atau tak..yang pastinya silau itu ada...

Masa mula2 kakak AYu jumpa doktor untuk pemeriksaan mata...apa yang doktor tue terangkan sama apa yang MV baca...ada juling yang boleh dirawat dengan memakai cermin mata....

So kesimpulannya...wani dan ayu sebenarnya memang ada rabun dekat dari kecik...sebab dari apa yg MV baca...orang yang ada rabun dekat ni selalu akan terlanggar benda2 yang dekat....sebab dorang tak nampak benda tue...

Macam kakak Ayu...dia mula pening2 masa umur 6 tahun...sebab tue MV ambik keputusan buat pemeriksaan mata wani bila doktor yang periksa Ayu sarankan agar bawa wani ke Hospital Likas...

So ianya adalah genetik...MV kena buat pemeriksaan mata untuk syamimi bila dia dah berusia 4 tahun...sebagai langkah awal....apa2pun semoga semuanya dipermudahkan...

MV terima apa yang sudah ditakdirkan.Siapa kita untuk mempertikaikanNYa...Semoga kakak ayu & kakak wani..sentiasa kuat..dengan ejekan orang kerana diusia awal sudah mula becermin mata....

Bertabahlah ya anak-anak mama
Read More

Thursday, May 28, 2015

Silau naik pula..

9:00 AM
Silau naik pula..
Assalammualaikum....

Selasa pergi temujanji klini pakar mata kakak Ayu...MV terpaksa cuti sebab xda orang jaga library..ni dah 3 kali tunda temujanjinya...memang nak kena pegi lagipun cermin mata kakak dah teruk sangat....

Tambahan pula dia mengadu tak nampk dengan cermin yg skg...lama juga lah menunggu kat hospital tapi adatlah kan hospital kerajaan...

Kali ni punya temujanji degree rabun dekatnya still sama mata kanan 200 mata kiri 225..tapi doktor marah sebab silau dia naik 3 kali ganda..dari 50 naik ke 150....mmg MV biarkan jer doktor tue nasihat ayu sebab dia x dan nak dengar cakap kita kan....

Doktor : "nama kamu Ayu syamirah kan"
Ayu : "iya..
Doktor : Boleh tolong dengar cakap doktor kali ni..sian mama ayu..mau beli cermin mata balik2...tolonglah jaga cermin mata..mama beli yg mahal harga 2++ pun rosak...lepas tu buli janji dengan doktor pakai cermin mata kecuali time mandi n tidur....kalau ayu mau mata tue cantik pakai cermin mata..sebab mata ayu ada juling nnt larik x cantik....


See mmg MV setuju sgt doktor tu nasihat kakak ayu sebab dia x nak dengar kata...nampaknya lepas doktor tue nasihat dia dah x buka dah cermin matanya....tapi doktor ada mention pasal wani...sebab wani ada juling juga better bawa ke hospital likas untuk check mata.....

Dan pagi rabu kemarin cikgu wani ada cakap yg wani mengadu tak nampk tulisan di papan hitam kat kelas....So Mv kena bawa wani jumpa doktor juga....tapi kena cari masa yang sesuai.....

oklah bye..MV belanja satu gambar masa pergi klinik hari tu
Kami berlima jer mimi kat taska
Read More