Followers

Tuesday, March 7, 2017

Home » , , , , » BR1M VS SSM

BR1M VS SSM

Assalammualaikum....

buka fb wall penuh dengan #br1m x lulus sebab #ssm #perkhawinanperlupengesahan...

Terkejut MV..semalam dalam jam 11 lebih macam tue....MV buka FB...pergh sekali wall dari atas sampai bawah semua update pasal BR1M tak lulus...sebab:-


  1.  maklumat pendapatan pemohon/pasangan pelu pengesahan(SSM)
  2. status perkahwinan perlu disahkan
  3.  no.kad pengenalan pasangan/tanggungan tidak melepasi Tapisan JPN
Rata2 yang x dapat ni kawan2 yang bisnes online...kan nak bisnes online mesti daftar SSM...kesian lah..kadang berapa sangat pendapatan dan untung mereka...

Dalam 3 sebab tue..ramai yang kena bab SSM....kalau suami mohon..isteri ada ssm ...permohonan pun tak lulus....dulu masa mula2 ada BR1M..tak pula mention syarat kalau ada SSM tak layak kan....

Sama jugalah dengan Bantuan Khas Awal  Persekolahan 1 Malaysia(BKAP1M)..mula-mula semua anak-anak yang bersekolah dapat RM100...tup tup selepas 2 tahun....diubah syarat...hanya ibubapa yang berpendapatan RM3,000.00 ke bawah sahaja yang dapat...

Tapi ada kawan haikalayu.,,,,ibubapa kerja kerajaan..gaji lebih 3k dapat pula...sama juga lah dengan bantuan Rancangan Makanan Tambahan(RMT)... Bantuan Kumpulan Wang Amanah Pelajar Miskin(KWAMP)

Yang dapat RMT dan KWAMP ni kebanyakan anak-anak kontraktor...yang bekerja sendiri..ada bisnes sendiri..yang tiada slip gajii...kesian pula bila ingat kawan MV kerja di Gaint anak dia tak layak dapat KWAMP sebab gaji dia lebih dari kelayakan....sedangkan yang dapat sudah mencukupi...

Kena kasi semula lagi sistem kita...memang lah yang kerja kerajaan atau yang swasta bergaji besar...tapi kenapa tidak dilihat dari segi tanggungan...

Oppsss..dari BR1M melalu Ke(BKAP1M)..lepas tue ke RMT dan Kwapm....sekian celoteh hari ini...


8 comments:

  1. Betul tu MV, nanti keluar statement "golongan sasaran yang betul", tanggungan diaorang tak tengok betul-betul... dah tu BR1M nak kena beratur lagi pula tu, kesian pak cik, mak cik....

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan at least tengok tanggungan.....iya tulah..adakah makcik pakcik yang dipilih ambik baucer..

      Delete
  2. hehe.kawan kina sudah daftar SSM tapi still tulis tak lulus sebab SSM Pening betulkan? kina ni dapat kad debit satu malaysia tapi malas betul nak mohon.kena keluarkan duit dengarnya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. itulah..kak MV ni jual online pun takut2..sebab ssm ni kat sabah lagi lah leceh nak urus

      Delete
  3. Macam-macam lah diorang nie..
    tak nak bagi cakap jelah tak nak bagi..

    ReplyDelete
  4. hahaha...masa br1m pertama kali diperkenalkan..ramai yg dapat..pastu ditapis sikit demi sedikit.. ada kereta cc2000 tak dpt..sekarang ada ssm tak dapat..pasni yg ada slip gaji plak yg gagal..akhir sekali br1m tinggal kenangan..orang yg bekerja sendiri berpendapatan beribu ribu sebulan dapat br1m..ada tanah berpuluh ekar...dpt br1m...perkerja kerajaan tiada harta selain terima gaji bulanan dpt rm500 jer..hahahaha..kelakar..ini baru lawak

    ReplyDelete
  5. kakak ju pun bising, brim xmasuk lagi smpai hari ni huhu

    baru bkesempatan blogwalking ari nni =)

    ReplyDelete