Followers

Showing posts with label sebab kenapa Br1m anda tidak lulus. Show all posts
Showing posts with label sebab kenapa Br1m anda tidak lulus. Show all posts

Tuesday, March 7, 2017

BR1M VS SSM

Assalammualaikum....

buka fb wall penuh dengan #br1m x lulus sebab #ssm #perkhawinanperlupengesahan...

Terkejut MV..semalam dalam jam 11 lebih macam tue....MV buka FB...pergh sekali wall dari atas sampai bawah semua update pasal BR1M tak lulus...sebab:-


  1.  maklumat pendapatan pemohon/pasangan pelu pengesahan(SSM)
  2. status perkahwinan perlu disahkan
  3.  no.kad pengenalan pasangan/tanggungan tidak melepasi Tapisan JPN
Rata2 yang x dapat ni kawan2 yang bisnes online...kan nak bisnes online mesti daftar SSM...kesian lah..kadang berapa sangat pendapatan dan untung mereka...

Dalam 3 sebab tue..ramai yang kena bab SSM....kalau suami mohon..isteri ada ssm ...permohonan pun tak lulus....dulu masa mula2 ada BR1M..tak pula mention syarat kalau ada SSM tak layak kan....

Sama jugalah dengan Bantuan Khas Awal  Persekolahan 1 Malaysia(BKAP1M)..mula-mula semua anak-anak yang bersekolah dapat RM100...tup tup selepas 2 tahun....diubah syarat...hanya ibubapa yang berpendapatan RM3,000.00 ke bawah sahaja yang dapat...

Tapi ada kawan haikalayu.,,,,ibubapa kerja kerajaan..gaji lebih 3k dapat pula...sama juga lah dengan bantuan Rancangan Makanan Tambahan(RMT)... Bantuan Kumpulan Wang Amanah Pelajar Miskin(KWAMP)

Yang dapat RMT dan KWAMP ni kebanyakan anak-anak kontraktor...yang bekerja sendiri..ada bisnes sendiri..yang tiada slip gajii...kesian pula bila ingat kawan MV kerja di Gaint anak dia tak layak dapat KWAMP sebab gaji dia lebih dari kelayakan....sedangkan yang dapat sudah mencukupi...

Kena kasi semula lagi sistem kita...memang lah yang kerja kerajaan atau yang swasta bergaji besar...tapi kenapa tidak dilihat dari segi tanggungan...

Oppsss..dari BR1M melalu Ke(BKAP1M)..lepas tue ke RMT dan Kwapm....sekian celoteh hari ini...