Followers

Thursday, February 7, 2013

Home » , » Resepi Sambal Ikan Masin

Resepi Sambal Ikan Masin

Assalammualaikum...

Semalam up entry NI...Ada yang minta MV kongsikan resepi...Macam nda percaya jak bila ada yg mau minta resepi..tapi percayalah....kasihmu lama tersulam..hahaha...nyanyi jap..hehehe...

So MV dengan rendah dirinya kongsikan resepi Sambal Ikan Masin ala MV..Pergghhhhhh mau juga ada **ala MV tue....bikin gerigitan....

Bahan2 

  • Ikan Masin(**sudah semestinya..nama pun sambal ikan masin)
  • Lada kisar
  • Asam Jawa
  • Bawang putih,merah & halia(**tumbuk)
  • Bawang besar(**MV hari tue nda pakai sebab bawang besar habis)
Cara2 menyediakan sambal ikan masin
  • tumiskan bawang putih,merah & halia yg dah ditumbuk halus
  • bila bawang sudah kuning keemasan masukkan lada kisar
  • Masukkan air asam jawa(**biarkan sampai pecah minyak)
  • Masukkan ikan masin
  • Tambah perasa(**gula & garam)
  • Masukkan bawang besar
  • Siap.

Selamat mencuba....Sorry MV ni masak main campak2 jer...so masakan pun simple jer...

Tabung HAW





21 comments:

  1. sedaap gila...nak sikit kak MV..nk buat malas! :P

    ReplyDelete
  2. nampak sedap ni. bole la try nnt. cuma time2 preggy camni kena kurangkan makanan masin. huhuhu. aritu teringin sgt makan ikan masin sepat, terus soh hubby cari kat kedai

    ReplyDelete
  3. sambal yg MV buat lebih kurang deqla buat..deqla mmg suka yg simple2 je..janji sdp..hihi

    ReplyDelete
  4. Sambal ikan masin memang terbaeekkk.....nyaman makan sama nasi panas2

    ReplyDelete
  5. yg simple iti yg sedap MV..huhuh

    ReplyDelete
  6. sedaptu.. teringat lak sambal ikan masin masa duk rumah sewa form 5 dulu... kawantu sorangjer masak sedap.

    ReplyDelete
  7. wah ada resepi boleh try nanti..tengs mv :-)

    ReplyDelete
  8. nah..masak masak sudah kita,hehe

    ReplyDelete
  9. garam tak paayha boh pun tak pa kot..:)

    ReplyDelete
  10. Kalau lauk ikan masin ni tak yah lauk lain dah...ni dah mabeles...hehe

    ReplyDelete
  11. dulu slalu gak mkn arwah mak masak..skrg mkn ikn msin gitu gan nasi panas sdap ajer..huhu

    ReplyDelete
  12. MV guna ikan masin jenis apa tu? Ikan gelama yer? Wahh...dah ada resipi pun akak mengada2 lagi kan...hihihi. Anyway, tq resipi...

    ReplyDelete