Followers

Showing posts with label Sambal ikan masin. Show all posts
Showing posts with label Sambal ikan masin. Show all posts

Friday, September 11, 2015

Masakan Ekspress

masak ekspress beginilah rupa
Assalammualaikum....

Masakan Ekspress,,,,yg mana kita ambik masa x smpi 30 minit pun nak sediakan..ni cerita MV rabu lepas....oleh kerana HaikalAyu cuti sekolah rendah sebab UPSR..memang MV dan suami balik rumah lunch....kalau berdua biasanya kami lunch kat restoran jer...

Kebetulan masa tu malas dah nak makan ayam...singgah gerai tepi jalan beli ikan masin dan fish cake...smpi rumah terus berperang di dapur,,maka terhasillah :-

  • telur dadar
  • sambal ikan masin
  • terung bakar 
  • sayur kubis+fishcake
Masak sekejap jer...tapi macam lipas kudung lah..tangan laju jer buat itu ini....bila makan dengan nasi panas...pergh terangkat sebab ada sambal ikan masin dengan terung bakar....korang nmpk ada dua bekal makanan...

itu untuk haikalayuwani makan di ofis..taulah ofis MV sejuk...budak cepat lapar...so bawa bekal ni utk dorang.,,nak beli makanan jajan kejap jer..pastu lapar...sekali bawa nasi terus kenyang smpi mlm....

Malam lewat sikit makan dalam 8.30 pm...MV masak tomyam ayam jer....first time masak tomyam tanpa guna pes yg jual kat kedai....yeahhhh....

Wani cakap mama saya pandai masak....hahaha....mana2 anak...masakan ibu adalah yang paling sedap bagi seorang anak..walaupun hanya telur dan nasi....

Thursday, February 7, 2013

Resepi Sambal Ikan Masin

Assalammualaikum...

Semalam up entry NI...Ada yang minta MV kongsikan resepi...Macam nda percaya jak bila ada yg mau minta resepi..tapi percayalah....kasihmu lama tersulam..hahaha...nyanyi jap..hehehe...

So MV dengan rendah dirinya kongsikan resepi Sambal Ikan Masin ala MV..Pergghhhhhh mau juga ada **ala MV tue....bikin gerigitan....

Bahan2 

  • Ikan Masin(**sudah semestinya..nama pun sambal ikan masin)
  • Lada kisar
  • Asam Jawa
  • Bawang putih,merah & halia(**tumbuk)
  • Bawang besar(**MV hari tue nda pakai sebab bawang besar habis)
Cara2 menyediakan sambal ikan masin
  • tumiskan bawang putih,merah & halia yg dah ditumbuk halus
  • bila bawang sudah kuning keemasan masukkan lada kisar
  • Masukkan air asam jawa(**biarkan sampai pecah minyak)
  • Masukkan ikan masin
  • Tambah perasa(**gula & garam)
  • Masukkan bawang besar
  • Siap.

Selamat mencuba....Sorry MV ni masak main campak2 jer...so masakan pun simple jer...

Tabung HAW





Wednesday, February 6, 2013

Sambal Ikan Masin ala MV

Assalammualaikum...

Oleh kerana fenomena laut merah masih lagi DI sabah..Makanya MV cakap kita makan ikan masin dulu...sedap bah juga....hehehe..

Kalau mau makan ayam hari2 matai..bikin muak..nnt muka pun mcm ayam sudah..tp My Wani nda kisah..hari2 ayam..mesti ada ayam..Smpi telur pun ayam juga dia bilang..daging pun ayam juga..hehehe

NI menu semalam...malas sudah mau masak ayam..MV buat keputusan masak Sambal ikan masin..Ikan masin yg MV beli masa pergi semporna hujung minggu lepas...Sedap o....hahaha..puji masakan sendiri....Sebab My Hubby bilang sedap..Anak2 pn cakap sedap...


NIlah dia sambal ikan masin ala MV...



Ala biasa2 jer..yg penting hubby & anak3 suka..siap tambah dua pinggan...ada yg terliur kah???


**taip entry ni sambil pakai masker pure marine collagen