Followers

Showing posts with label resepi. Show all posts
Showing posts with label resepi. Show all posts

Wednesday, February 13, 2013

Wordless Wednesday#Lempeng Gula Teh C Special#

Assalammualaikum...

Percubaan Pertama...

**Lempeng penuh kasih sayang utk anak2 & suami..buat lepas balik kerja..

Thursday, February 7, 2013

Resepi Sambal Ikan Masin

Assalammualaikum...

Semalam up entry NI...Ada yang minta MV kongsikan resepi...Macam nda percaya jak bila ada yg mau minta resepi..tapi percayalah....kasihmu lama tersulam..hahaha...nyanyi jap..hehehe...

So MV dengan rendah dirinya kongsikan resepi Sambal Ikan Masin ala MV..Pergghhhhhh mau juga ada **ala MV tue....bikin gerigitan....

Bahan2 

  • Ikan Masin(**sudah semestinya..nama pun sambal ikan masin)
  • Lada kisar
  • Asam Jawa
  • Bawang putih,merah & halia(**tumbuk)
  • Bawang besar(**MV hari tue nda pakai sebab bawang besar habis)
Cara2 menyediakan sambal ikan masin
  • tumiskan bawang putih,merah & halia yg dah ditumbuk halus
  • bila bawang sudah kuning keemasan masukkan lada kisar
  • Masukkan air asam jawa(**biarkan sampai pecah minyak)
  • Masukkan ikan masin
  • Tambah perasa(**gula & garam)
  • Masukkan bawang besar
  • Siap.

Selamat mencuba....Sorry MV ni masak main campak2 jer...so masakan pun simple jer...

Tabung HAW





Thursday, January 31, 2013

Resepi Ayam Masak Kurma Versi MV

Assalammualaikum...

Semalam MV ada buat WW#ayam masak kurma versi MV#..MV masak ayam kurma ni x guna serbuk kurma tetapi hirisan buah kurma...Ya lain daripada yang lain..tapi rasanya sama dengan rasa serbuk ayam kurma...

Ada yang minta resepi ayam masak kurma versi MV ni...simple jer...



BAhan2.

  1. Ayam yang telah dipotong kecil(kuantiti ikut suka)
  2. hirisan buah kurma(MV guna 3 biji kurma jer sebab ayam sikit jer)
  3. Bawang putih & merah(ditumbuk)
  4. Halia.(ditumbuk)
  5. lada sula
  6. Bwang besar
  7. serbuk kunyit
Cara masak...
  1. Tumiskan bwang putih merah & halia yg sudah ditumbuk..
  2. tambahkan serbuk kunyit..
  3. masukkan ayam..
  4. masukkan hirisan buah kurma...
  5. tambah lada sula & garam(**secukup rasa..aji tak yah sebab buah kurma tue dah manis)
  6. masukkan bawang besar.
  7. siap...
Sekian perkongsian drpd MV untuk kamu semua...harapnya resepi ni dapatlah membantu kamu semua..MV ni bukanlah terror memasak tapi ada yang tanya resepi so MV kongsi kan lah buat semua...

Wednesday, January 30, 2013

Wordless Wednesday#Sayur Campur#

Assalammualaikum...


Sayur manis +sayur taiwan+lobak
**sangat suka makan sayur..kadang2 MV seorang jer boleh habiskan sayur sepinggan

Wordless Wednesday#Ayam MAsak Kurma Versi MV#

Assalammualaikum...

Ayam masak kurma ala MV..

**Masak ayam kurma ni x pakai serbuk kurma..tapi pakai hirisan buah kurma

Tuesday, January 15, 2013

Menu Dinner Semalam By Chef MV

Assalammualaikum...

Agak lama juga tak update pasal makanan kan...So hari ni terasa pula nak update menu dinner semalam...hanya menu biasa sahaja By Chef tak terkenal iaitu Chef MV....hahahaha,,,

HAjat di hati mau makan ikan..tapi Fenomena laut merah membantutkan...My Hubby pula beli daging...Ya lama sudah nda makan daging mau sebulan...jadi menu semalam daging...Dan sayur manis....

Biasanya kalau daging My Hubby & anak2 suka masak kicap....dan sayur manis pula tumis telur....


Daging Masak Kicap Ala MV

Sayur manis Tumis Telur
Walaupun simple tapi anak2 & Hubby suka sudah cukup.....adik MV yang mau diet pun terus membatalkan niatnya...Dia bilang"andu sedap bah ni daging..mengoda2...."hahahaha,,,,My Haikal makan dengan seleranya.....

Wani confirm sepinggan nasi...plus lagi nasi yg di Pinggan MV...hahahaha...Kakak Ayu bilang Terbaekkk lah mama masak.....

Terbaekkkkkkkk
Kamu punya dinner apa semalam???

Tabung HAw

Wednesday, January 9, 2013

Wordless Wednesday#Coslow Versi MV#

Assalammualaikum....


Menu dinner semalam..
Coslow versi MV..kubis+epal merah..hanya ada ni dlm peti ais...nak jadi western kejap..lagipun anak2 suka...grill sosej + ayam...Tapi MV makan Coslow jer..Sebab pergi mana2 semua tanya"kenapa suzy badan kau naik"....

**ni kira WW..mcm terpanjang pula..hahaha...