Daging Payau Masak Kicap+sayur putih tumis telur
Assalammualaikum....
Aktiviti cuti ...macam biasa..MV kalau dah cuti2 mulalah dapur jadi tumpuan...dah jadi seorang isteri dan ibu ni memang dapur adalah tempat kita kan...setuju jer lah..hahaha....
NI menu sarapan kemarin..tiba2 encik suami minta masakkan daging payau yang mertua bawa..masak macam haritu...daging kicap ni MV perap lebih 10 jam....perap dengan sos cili,kicap,lada sula,halia,bawang putih,kicap,gula & tepung jagung...
Dah siap masak..pergh makan dengan nasi putih yang panas2...sampai suami menambah nasi...syamimi makan nasi sepinggan pun habis..begitulah pukulan daging payau masak kicap ni...
bukan nak megah diri lah...just nak bagitau...kalau isteri atau seorang ibu tu masak..akan rasa sedap olh anak & suami..tambah2 lagi makan dengan nasi panas..sekian..entry kali ni... |
|
|
|
Alhamdulillah, suami menambah tu, kira sedap tu MV, tkasih atas resepi tu, letak tepung gandum dalam masak kicap, bole try ;)
ReplyDeleteSetuju dengan MV...
ReplyDeleteApa pun yang dimasak oleh ibu nie conform anak-anak dan suami makan habis.. hehehe.. Air tangan yang ohsem..
tepung jagung yer...
ReplyDeleteAir tangan ibu memang terbaik MV. Hehehe No doubt. Macam aina, klu tak sihat bla balik kmpg request bubur nasi je. tapi dia punya sedap tu tiada tolok banding betul. masakan penuh kasih syg gitchu.. hihi
ReplyDeleteOh...akak tetap tewas di tangan mak mertua...hehehe. Tapi x kisah, sementara masih ada..biarlah mereka menikmati.
ReplyDeleteDaging tu perap 10 jam? Benarkah? Mesti lembut kan..