Followers

Thursday, June 8, 2017

Home » , » Pembantu Pustakawan S19

Pembantu Pustakawan S19


Assalammualaikum....

abaikan muka yg pucat itu..hihi..MV kalau bulan puasa memang takkan makeup..dah terbiasa...jadi jenuh juga lah org tanya..aik kenapa muka pucat....hari ni nak cerita MV sebagai pembantu pustakawan...

Pembantu pustakawan ni dulu adalah pembantu perpustakaan ...tapi pada julai 2016 nama jawatan di tambah baik...MV mohon jawatan ni dengan menggunakan SPM...bermula dengan calon simpanan akhirnya MV mula bekerja pa Feb 2007...

Masa tue MV ditugaskan di Kolej Matrikulasi Johor...dengan zero MV belajar banyak benda..siapa cakap pembantu pustakawan just jaga perpustakaan ...sebenarnya silap...skop kerja nya banyak...bermula dengan pemilihan buku untuk proses perolehan...

bila buka dah sampai kita buat pendaftaran untuk hak milik dan nombor perolehan(kiranya macam ic)...lepas tue katalog...kalau katalog novel laju jer buat...sebab senang....begitu juga buku yang ada CIP(catalog in publication)..kalau xda CIP boleh copy catalog kat opac PNM....

Kalau tiada kena lah catalog sendiri...dah lepas katalog kena tampal spinel label dan slip pemulangan....lepas kena susun kat rak..proses mengemas rak kita panggil Shelving...kalau dekat library MV biasa MV buat seminggu sekali sebab tak ramai orng..kadang buat hari-hari 

Tapi dulu di Matrik biasa kami akan susun pada malam kami bertugas(overtime...)susun lah ikut rak yang dijaga tapi kat library sekarang rak kena susun semua...kena rajin shelving baru kita mahir...dan dapat cari buku dengan mudah...

Dulu MV siap ada tugas membalut buku...mula-mula memang tak laju tapi lama-kelamaan makin laju..sampai lah sekarang ...kami juga buat keratan akhbar..menjaga kaunter untuk proses peminjaman dan pemulangan....

MV sebenarya sangat suka dengan kerja MV sekarang...walaupun masa mula-mula kena lalui kursus untuk pengesahan jawatan..paling diingat iya exam subjek jabatan....soalan esei...syukur MV pergi sekali jer dah lulus...

soalan subjek jabatan yang paling susah lah bgi MV kalau dalam skim jawatan kerajaan...kena jawab 3 paper atau 4 paper MV dah lupa...yang MV tau ianya esei...dan Soalan Peperiksaan Kenaikan Pangkat Secara Lantikan (KPSL) pun lebih kurang soalan subjek jabatan

Cuma cara menjawab berbeza,,,Alhamdulillah MV dah lulus Ambik KPSL tahun 2011..tapi belum ada rezeki untuk naik pangkat..pernah pegi interview tahun 2014 tapi x lepas...hihi...

**ok sekian cerita MV sebagai Pembantu Pustakawan

1 comment:

  1. mesti seronok kan sbb dapat duduk keliling buku2. hehe

    ReplyDelete