Followers

Thursday, May 15, 2014

Home » » Resepi Nasi Ayam MV

Resepi Nasi Ayam MV

Assalammualaikum...

QasehnyaRania May 15, 2014 at 2:44 PM
mv up rsepi ayam stim ni.
sy suka la. nk nak kalau mkn di chicken rice shop (:


Tue dia cik sue minta resepi nasi ayam MV... malu pula kitew...hihi sebenarnya resepi ni resepi keluarga,,,kalau Mv buat nasi ayam memang Mv akan ikut resepi ni sebab mmg membesar dengan nasi ayam ni...

Ni lah resepi nasi ayam MV

Bahan2
1.Ayam(peha dan sayap)
2.halia,bawang putih,bawang merah
3.cili padi
4.daun sup
5.kicap
6.sayur pahit
7.beras
8.cuka
9.perasa

Cara2nya
1.rebus ayam sehingga masak
2.kemudian cuci beras then masukkan beras ke kuali untuk dimasak(**tanpa minyak tau just kita kuar2kan jer beras smpi kering..)
3.Masak beras dengan air rebusan ayam tadi
4.keluarkan ayam then potong lah ala2 restoran(hihi)
5.buat kicap untuk ayam dengan menggunakan air rebusan ayam
6.masukkan sayur pahit ke dalam air rebusan ayam untuk jadikan sup sayur.
7.tumbuk bawang putih dan cili padi dan tambahkan cuka serta perasa untuk buat lada nasi ayam(**ikut suka nak pedas ker tak)


Opps korang faham tak apa yang MV kongsikan ni..apa2pun MV harap cik sue puas hati dengan entry ni..sebab nasi ayam yang Mv buat ni simple jer...

6 comments:

  1. suka juga mkn nasi ayam sedapp..tu

    ReplyDelete
  2. nk rasa air tangan kak MV la.sodpa sgt tak ni

    ReplyDelete
  3. eh baru perasan blog berwajah baru :)
    nti kalo ada masa nk try lah resepi MV ni..rs mcm simple je :)

    ReplyDelete