Followers

Showing posts with label Resepi Nasi Ayam MV. Show all posts
Showing posts with label Resepi Nasi Ayam MV. Show all posts

Monday, June 29, 2015

Nasi Ayam Stim

Assalammualaikum..

Nasi Ayam Stim Homemade
Ini menu berbuka ramadan ke 10...rq by anak2 n suami..nasi ayam stim..memang lama sudah drg rq mau berbuka nasi ayam mama buat...selalu dulu buat weekend..kira lama sdh lah nda buat nasi ayam ni...
air buah
Air pula MV buat air buah jer..MV mmg tak beli kat bazar..sebab tahun ni nak berbuka dengan juadah yg  homemade jer..walaupun berperang d dapur sendirian//tapi kepuasan dapat sediakan makanan berbuka tue lain rasanya..

Happy...sedih pun ada..tak sangka mampu buat sendiri..walaupun penat balik keja...korang ada tak yg sama menu MV ni

Thursday, May 15, 2014

Resepi Nasi Ayam MV

Assalammualaikum...

QasehnyaRania May 15, 2014 at 2:44 PM
mv up rsepi ayam stim ni.
sy suka la. nk nak kalau mkn di chicken rice shop (:


Tue dia cik sue minta resepi nasi ayam MV... malu pula kitew...hihi sebenarnya resepi ni resepi keluarga,,,kalau Mv buat nasi ayam memang Mv akan ikut resepi ni sebab mmg membesar dengan nasi ayam ni...

Ni lah resepi nasi ayam MV

Bahan2
1.Ayam(peha dan sayap)
2.halia,bawang putih,bawang merah
3.cili padi
4.daun sup
5.kicap
6.sayur pahit
7.beras
8.cuka
9.perasa

Cara2nya
1.rebus ayam sehingga masak
2.kemudian cuci beras then masukkan beras ke kuali untuk dimasak(**tanpa minyak tau just kita kuar2kan jer beras smpi kering..)
3.Masak beras dengan air rebusan ayam tadi
4.keluarkan ayam then potong lah ala2 restoran(hihi)
5.buat kicap untuk ayam dengan menggunakan air rebusan ayam
6.masukkan sayur pahit ke dalam air rebusan ayam untuk jadikan sup sayur.
7.tumbuk bawang putih dan cili padi dan tambahkan cuka serta perasa untuk buat lada nasi ayam(**ikut suka nak pedas ker tak)


Opps korang faham tak apa yang MV kongsikan ni..apa2pun MV harap cik sue puas hati dengan entry ni..sebab nasi ayam yang Mv buat ni simple jer...