Followers

Showing posts with label biskut ulat bulu. Show all posts
Showing posts with label biskut ulat bulu. Show all posts

Thursday, June 30, 2016

6 Jenis Kuih Raya

Cornflakes madu takda dalam gambar 
Assalammualaikum.....

  1. butter cookies
  2. popia mini udang 
  3. batang buruk chese
  4. biskut coklat 
  5. biskut ulat bulu 
  6. cornflakes madu
Alhamdulillah sudah 6 jenis kuih raya yang mampu dibuat...cornflakes madu tiada dalam gambar .....al-kisahnya kuih raya ni sudah dirayakan oleh anak2 MV...bak kata syamimi "mama biskut ni semua sedap,,geram adik,,macam mana ni"

hahaha,,,pandai jak dia...dia tukang makan kuih ,..,,,dia minta kek(cornflakes madu sebab dalam cup)..apa2 jerlah anak2 oi...memang buat untuk di makan ...wani pula tukang makan butter cookies...

Abang dan kakak ..batang buruk chese....Insyallah ada mood akan tambah2 lagi sikit biskut ni

Sunday, June 26, 2016

Biskut ulat bulu & biskut coklat

Assalamualaikum

Alhamdulillah... Siap 2 jenis biskut hari ni.. Biskut ulat bulu dan biskut coklat.. Biskut ulat bulu buat 1kg sebab ada yg tempah 50 biji...

Biskut ulat bulu ni mmg every year wajib.  .biskut coklat ni pulak baru first time buat..alhamdulillah  anak2 sukakan rasanya.. Yeah resepi hentam2  pun siap sdg...

Skg ada 5 jenis biskut.. Esok nnt kita sambung lagi

Wednesday, June 22, 2016

Done popia mini

Assalamualaikum

Alhamdulillah  done projek popia mini.. 1 botol popia mini udang untuk mv.. 2 botol popia mini.. 1 bilis 1 udang tempahan orang...

Done untuk diserahkan kpd pemiliknya...mlam ni misi batang buruk chese pulak...

Pun buat 2 ..utk sendri dan tempahan..misi belum  selesai biskut ulat bulu... Juga  ada tempahan orang.. 

Tempahan  x byk sebb just penuhi permintaan  orang... Mv x open order pun... Tp mmg dah kebiasaan  ada yg selit order

Monday, July 22, 2013

Biskut ulat bulu

Assalammualaikum..

siap untuk dimasukkan dalam oven

dah siap pun
Semalam MV siapkan biskut ulu bulu..buat seorang diri tapi dibantu sikit oleh suami tercinta...MV mmg suka buat biskut ni sebab senang dan simple..bahan2 pun tak banyak...

Bahan-bahan untuk biskut ni:-
  • Butter-450 g
  • Kuning telur - 4 biji
  • kurma-dihiris halus(**untuk inti)
  • Lemak Sayuran- 2 sudu 
  • Baking powder- 1 sudu teh
  • Pewarna Hijau
  • tepung gandum-500g
  • Garam-secubit
  • gula ising
  • gula kastor
Cara-caranya:-
  • Pukul butter,kuning telur,lemak sayuran dan baking powder
  • masukkan secubit garam
  • masukkan pewarna hijau
  • masukkan tepung gandum
  • kemudian buatlah ikut saiz yang korang nak.
  • yang penting jangan lupa letak kurma...
  • then tekankan bahagian atas dengan garpu then masak..
  • lepas tue,gaulkan dengan gula aising dan gula kastor..
  • siap
Ada yang terasa nak try buat biskut ulat bulu ni...kalau ada yang nak buat dipersilakan...MV lepas ni nak buat biskut lain pula...hehehe...oh ya yang dalam bekas kecil tue ada orang  tempah..harga RM20.00....50 biji semuanya...0.40 sen sebiji...

MV tahun ni tak ambik tempahan..ambik yang ni pun sebab kawan adik MV..mmg rapat dengan MV..tue yang buat untuk dia tue..Hari ni ada majlis berbuka puasa Penjawat awam persekutuan di Sabah..bertempat di Grandballromm 1Borneo...

Hari ni abg Haikal & kakak Ayu berbuka tanpa MV..sebab MV kena  bertugas..

TABUNG HAW