6 Tuntutan Cuepacs Dan Tambahan 30 Minit Waktu Bekerja. - All About Love

Thursday, September 20, 2012

6 Tuntutan Cuepacs Dan Tambahan 30 Minit Waktu Bekerja.


Salam mungkin dah ramai yang update tentang 6 tuntutan Cuepacs sempena Bajet 2013 yang akan dibentangkan pada minggu depan...kan3x..So sya tertarik dgn entry ni...

Apa ada sgt dgn tambahan 30 minit iaitu dtg 15 minit lebih awal dan balik 15 minit lebih lewat...Betul apalah sgt kan3x..Mcm Mrs Velentine dulu mlm pun keja...walaupun dibayar ot tp tetap penat...Ot pun berapa lah sgt...tp masih ada yg mempertikaikan yg jawatan mcm kami ni xda keja nak buat...

Sya setuju lah dengan Aimaniman..banyak2 jawatan..jawatan guru lah yg bila dh pencen pun org tetap panggil dia cikgu...itu semua org kena tahu...kalau keja akautan ker pem.perpustakaan ker...bila dh pencen jawatan 2 hilang lah juga..tp jawatan cikgu smpi pencen tetap kekal selamanya...

Opss...nah terkeluar tajuk sudah ni geng,,,hehehe,,,6 tuntutan Cuepacs ialah:


  1. Wajibkan pemaju perumahan bina 35 peratus rumah mampu milik samaada di bandar@luar bandar.
  2. Kaji semula imbuhan tetap perumhan
  3. Pemberian Bonus 2 bulan gaji kepada kakitangan Awam
  4. Sambung kontrak lebih 45,000 penjawat awam yang akan tamat 31/12/2012
  5. Wujudkan semula Majlis Bersama Majikan di peringkat Persekutuan
  6. Menambahbaik sistem perkhidmatan sekarang berikutan pembatalan SBPA baru2 ni.
Ok ni pendapat peribadi Mrs Velentine tentang 3 drpd 6 tuntutan Cuepacs...
  1. Mmg patut kena buat banyak lagi rumah mampu milik terutamanya kat Sabah ni...harga rumah apartment jak pun sdh 200k...kalau rumah sebuah mau setengah juta....so kuli2 mcm Mrs Velentine ni nda taulah bila lah mampu memiliki rumah sendiri kelayakan pinjaman jak pun nda smpi harga rumah...huhu...
  2. Kaji semula imbuhan tetap perumahan yang sekarang ni hanya RM180...kalau yg dapat duduk kuartes oklah dia nda rasa terbeban....tapi macam DI Sabah(*ambil cth di sabah sebab nampak masalah kekurangan kuartes kerajaan) harga rumah jak paling murah pun RM500...sedangkan elaun baru 180.00....(*tp sya syukur dpt EPW..dptlah RM 730.00 tapi sewa rumah jak 600.00...bayangkan jer lah k..
  3. Pemberian bonus ni mmg lah amat2 diharapkan...huhu...selama keja nda pena dpt yg 2 bulan bonus...tapi adalah lebih adil sekiranya pemberian bouns itu diberikan sama rata tanpa mengira gaji pokok...sebab 1.4 juta penjawat awam Di Malaysia separuh drpdnya menerima gaji pokok 2,000 ke atas sebulan...dan lagi separuh menerima gaji pokok yg kurang drpd 2,000.00...adalah lebih elok sekiranya pemberian BOnus itu ditetap kan jumlan Cth RM2,000 seorang supaya peruntukkan utk bajet 2 dapat dikurangkan...(*hehehe sekadar pandangan peribadi jer)
Semua yang Mrs Velentine tulis ni hanyalah pandangan peribadi,,sekiranya ada yang tak setuju janganlah pulak mau memaki hamun Sya..k...tapi kalau komen bantahan takpe..tp jangan lah teruk2 k....hahaha,,,

37 comments:

  1. Saya enjoy sangat baca entry ni, tak mau komen panjang tapi memang sebagai student, am pun naik pening macamne la nak beli rumah nanti bila dah kerja nnti.

    ReplyDelete
    Replies
    1. rumah skg pun dh mahal..bayangkan tahun2 akan dtg

      Delete
  2. Setuju...walaupun saya pun saya bukan penjawat awam, tapi harga rumah memang melampau sungguh sekarang nie.

    ReplyDelete
  3. tang imbuhan tetap perumahan tu memang setuju sangat kalo dinaikkan... dah bape tahun kadarnya sama je... padahal mana ada sewa rumah 180 lagi skrg. Sewa bilik dapat lah kot...

    ReplyDelete
  4. mmg ssh nk beli rumah skrg nie ... gaji kuli mcm yana nie bpe lah sgt nk diikutkn ngn harga rumah skrg. mmg membebankn

    ReplyDelete
    Replies
    1. kita serupa ikan blis mcm kita ni mana mampu nak beli rumah

      Delete
  5. no komen..hehe
    mudah2an berjaya la tuntutan cuepac nanti..sama2 kita doakan spy dipermudahkan segalanya..amin

    mai tonyoh2 sikit..hihi

    ReplyDelete
  6. beli rumah tak tau la nak kata apa..huhu

    ReplyDelete
  7. betol2.. org still pggl cikgu kan..sebagai tanda hormat kot..kalo doktor org pggl jugak rasanya kan?hihi...

    ReplyDelete
  8. setuju sangat2 dengan kamu... terutama bonus tu.. bagi rm2000 setiap orang, barulah sama rata.. klau ikut gaji, untunglah yang orang atasan gaji besar2..

    rumah tu pun sama.. di Muar pun susah nak cari rumah mampu milik.. apatah lagi yang duduk di bandar besar, mcm JB..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahh..aku pun ikut setuju tu tentang pemberian EPW..kalo bole disamaratakn la..jgn la org semenanjung yg bekerja di sabah dibagi rm7oo++, tpi org sabah yg bekerja di semenanjung cuma rm500..jauh btl beza kan..ndak adil btl..kasi sama rata la ba kan..sama2 juga naik kapal terbg..huhuhu

      Delete
    2. kau fikr ku pena dpt epw 280 jak ar time d johor

      Delete
  9. a'aa kan, kalu cikgu tu, dah pencen ttp paggil cikgu... :-)

    ReplyDelete
  10. bile dah keje..duduk di kelompok komuniti yang matang..baru tau betape pentingnye politik itu..;p bonus tu paling setuju....haha

    ReplyDelete
  11. kak! sgt setuju bah ni..

    -jijah pergi kinabalu dulu nak cari rumah sewa tp harga rumah sewa je dari RM500++.. bayangkan kak.. elaun baru RM180 ja.. memang gov kena kaji elaun perumahan ni..

    -mmg bagus la pemberian bonus 2bulan gaji..sebelum ni asyik separuh2 ja...

    ReplyDelete
  12. laju sangat la ko update mrs..adehh..tak sompek den nak komen..haha..singgah jentik nuff je la ye..ahaha

    ReplyDelete
  13. Oooo... Baru tahu ni. Bagus juga cadangan cuepacs ni...

    ReplyDelete
  14. MsV..acik setuju je..dah nak menunggu pencen ni..tak mmau cakap banyak he he

    ReplyDelete
  15. Tq for sharing..M baru ja baca kat sini..hi hi..

    ReplyDelete
  16. rumah skrg kan makin mahal.. bagus juga adda cdgn yg pertama tu

    ReplyDelete
  17. U in my bloglist
    Hanif blog bloglist
    Check It Out!!!!
    Check blog anda berdasarkan bloglist abjad
    Every week saya datang melawat tapi dengan syarat always updated blog..hahahha

    ReplyDelete
  18. Ooo... cam tu... wa pon baru tahu tentang ni... =)

    ReplyDelete
  19. setuju bab elaun perumahan tu.... memang tak sepadan dgn yg patut kita bayar di sesetengah negeri kan... harga melambung dah kan sekarang ni.... Ros picit2 sini jugak :)

    ReplyDelete
  20. Salam kenal. info yang baik. jgn lupa singgah blog kita ye..;D

    ReplyDelete
  21. setuju dgn mrs velentime tp nak tambah sikit..tuntutan nombor 4 tu yang sangat saya harapkan sbb saya adalah salah seorang daripada 45000 PA yang berstatus kontrak tu..apalah nasib kami..harap dapat perhatian mereka nanti..hehehe

    ReplyDelete
  22. alahai.. tq la sebab ada nama aimaniman kat entri ni.. suka sangat..

    kalau sama rata .. ramai yg 'mengamuk'.. sebabnya nak gak rasa bonus 2bulan yg betul2 bonus 2 bulan.. kalau 2 ribu tu setengah bulan jer bg kebanyakan orang...

    apa2 hal pun, doa banyak2 aar smoga bonus double aar tahun ni...

    ReplyDelete