Credit to google |
TOmato ni kaya dengan zat besi dan serat dengan vitamin A dan C yang diperlukan untuk mengekalkan kecergasan tubuh badan kita.Tomato juga mempunyai kebaikan antioksidan iaitu sebuah molekul yang mampu memperlambat atau mencegah oksidasi molekul lainnya. Oksidasi adalah sebuah reaksi kimia yang mentransfer elektron dari zat ke oksidator.(sumber dr sini)
kandungan likopena dalam tomato dikatakan dapat mengurangkan risiko beberapa jenis kanser & penyakit jantung.Bukan itu sahaja,kandungan likopena & air yang tinggi dalam tomato juga menggalakkan lagi pengaliran keluar toksin dalam badan manusia.
en tunang suke makan tamato . saya ta suke :)
ReplyDeletetq for info..hehe
ReplyDeleteDulu nur suke mkn tomato mentah2..sedap.. tapi sekarang dah jarang...huhu
ReplyDeletesuka2... jijah suka main macam tu jer..sedapp!
ReplyDeleteMmg byk khasiat tp sy kuren sikit la mkn..kalo bley nk slalu mkn tp xrapa lalu..kdg2 pksa mkn jugak
ReplyDeleteCiM suka makan tomato, masak sayur mesti nak letak, especially kalau masak togeh ker, tempe goreng ke..
ReplyDeleteAlahai..M tak lalu nak makan tomato..ruginya..
ReplyDeletesy sk mkn tomato.. kalau buat air lg sedap :-)
ReplyDeletesukeeeeeee. tapi mkn dgn nasi la. takleh mkn cenggitu saje saje. ;)
ReplyDeletesiyes, deqla TAK SUKA.. ngee...
ReplyDeletetak suka sangat makan tomato... sikit2 boleh la... :)
ReplyDeletetomato wani makan jer...hehe
ReplyDeletesuka tomato=)kalau buat ulam mcm2 jerpun sedap
ReplyDelete