Followers

Showing posts with label penyusuan ibu secara eksklusif. Show all posts
Showing posts with label penyusuan ibu secara eksklusif. Show all posts

Thursday, March 3, 2016

Susu Formula

Assalammualaikum...

QasehnyaRaniaFebruary 29, 2016 at 12:15 AM
aamiin
putih melepak ni..
mmg chinese look sangat..

seronokkan tgk dorng mmbesar..
syamimie, susuu badan sampai 2 thn ke mv ?
skrg mnm susu ape..

saya dh sibuk dok survey susu nk bg nnati.. tinggal 6 bulan lagi nak msk 2 tahun dah.. kejap sangat rasa..


Maaf yea cik sue sekali lagi komen cik sue dijadikan entry di blog MV...sebab senang menjawab pertanyaan dan sekali gus ada juga entry untuk hari ni..haha bolehlah kan..idea kadang2 ke laut huhu....
pinjam google
Untuk menjawab pertanyaan pertama...Syamimi menyusu full susu badan smpi umurnya 1 tahun 6 bulan sahaja....lepas tue MV campurkan dengan susu formula dugro buah-buahan 1-3 tahun ...kenapa pilih itu...sebab masa kat taska lama....pengasuh bagi try susu ni...bila dia cakap ok MV pun campurkan...

Kebetulan masa tue..mmg ada masalah nak buat stok perahan susu...lagipun time tue air susu berkurang...di tambah lagi dah masuk bulan puasa....masuk skg dah 8 bulan dia minum susu tu...tapi susu formula ni hanya syamimi minum kat taska...

sabtu ahad cuti umum malam...dia hanya mau minum susu badan...dan MV susukan syamimi susu badan sampailah sekarang umurnya 2 tahun 2 bulan...malahan sekarang susu formula tue kalau di taska dia kadang tak minum langsung...

kalau pengasuh nya marah baru dia minum,....kalau ditanya kenapa tak mau minum dia jawab"adik mau susu mama saja"..see pintar kan dia....ada yang cakap kalau anak sudah umur 2 tahun elok berhentikan susu badan....

Tapi entahlah MV dari AYu wani...dorang berhenti sendiri sebab tau nak dapat adik...cer cik sue tanya doktor ....macam mna...sebab skg ni syamimi still susu badan lagi...MV pun belum jumpa nurse untuk temujanji...

Temujanji syamimi lama lagi....

Sunday, February 7, 2016

Sesi Pembelajaran Taska Permata

tq teacher yang sudi whatsapp this picture
Assalammualaikum...

Sudah 2 bulan Waznah Syamimi di Taska Permata.Alhamdulillah dia sudah buli sesuaikan diri dengan persekitaran,cikgu,penjaga,dan kawan-kawan.

Cuma bila sudah masuk taska permata ni tiba2 dia tidak mau susu botol...minum pun sebotol jak tapi x habis...nampaknya dia macam ke arah full BF semula.

Syukur air susu MV masih cukup untuk dia..Dia pun sudah makan.Jadi lepas balik sekolah dia akan terus menyusu siannya dia.

Nampak kah kerja dia kat gambar tue...oklah untuk umur 2 tahun 1bulan....dia bab menconteng dia suka.Keep it up my baby...

Semoga terus belajar menjadi anak yang pintar.sebab orang cakap anak yang lahir bulan 12 ni lembap.Bagi MV bukan lembap tapi cuma lambat matang.Kan kawan2..macam kakak ayu lah dulu...

Sekarang pandai jer membaca,menghafaz al-quran.Anak2 tak sama..so jangan pernah banding2kan mereka.

Wednesday, April 1, 2015

BMI dah ok..


Assalammualaikum..
mama yg over mimi buat takde jer

ok my syamimi punya bmi sdh ok...hihi hrtu ngam garis putih mau jatuh kuning hrni berat naik 1kg dr 8.2..td berat 9.3 sdh..itu nurse bilng nah ok sdh bmi dia cntk...nah sapa bilng ank full susu badan x ngam bmi.... akan meneruskn breastfeeding utk syamimi ‪#‎syamimi1tahun3bulan‬
‪#‎oksudahberatbabymama‬.

itu  status MV lepas bawa syamimi klinik 1 tahun 3 bulan..pejam celik pejam celik dah besar anak mama ni...alhamdulillah...beratnya dah naik...klo masa timbang setahun bmi dia dah nak jatuh ke bahagian kuning...kali ni syukur BMi dia memuaskan..sesuai dengan tinggi dia 80 cm..berat 9.3 kg....

Tak payah nak dengar org cakap bby kalau full BF berat x ok..badan kecik...abaikan...so MV akan teruskan BF mimi smpi 2 tahun..INsyaallah..sekarang pun mimi x nak d campur susu formula...so MV kena berusaha untuk berikn susu badan untuk dia..

Tanpa ambil suplemen ..Insyaallah dengan usaha dan pemakanan yg betul pasti MV boleh buat...kawan2 doakan ya semoga MV berjaya full BF mimi smpi 2 tahun...AMin..