Assalammualaikum semua..hari ni Mrs Velentine nak memperkenalkan Makanan yang terkenal kat Sabah ni dan merupakan makanan tradisional suku kaum Sabah.Korang tau kan yg Sabah ni mempuyai suku kaum yang pelbagai So makanan pun mesti banyak...hehehehe
Oleh kerana Mrs Velentine mix cina + Bisaya So kita mulakan dlu dengan suku kaum mak sya lah k..Org Bisaya ni kebanyakan menetap di Beaufort..Makanan yg terkenal suku kaum Bisaya ni adalah ambuyat@ sagu & kelupis..
Makanan berikut nya pula mmg terkenal dgn suku kaum Dusun iaitu Tuhau, Inava,jeruk bambangan& basau...Mula2 nda pandai juga makan benda2 ni tp last2 semua ni wajib ada kalau mau makan....
Dan jom tengok makanan yang terkenal juga kat Sabah.kalau pergi Sabah wajib bawa balik n try makan..jom tengok pic kat bawah
|
Kuih Cincin(PapaR) |
|
AMplang(Tawau) |
|
Kuih Penjeram(*Terkeanal kat Kota Belud) |
|
Rumpai laut(*cari kat Pasar Filipin) |
|
Kelapa Bakar(Tuaran,) |
|
jagung Bakar (Kota Marudu) |
|
Sayap Ayam(Pasar malam) |
|
Ikan Ampap
|
Kalau Ada member Sabahan Yang mau tambah lagi makanan2 yang terkenal Di SAbah...jomlah kongsi ..
mak aiiii...ada yg tak pernah jumpe ni.klu boleh cer bgtau mknan2 yg jrang2 org jmpe tu..best jgk..at least klu jln sana tau dh ap tu :) rumpai laut tu hijau ye...adehhh
ReplyDeleteada 2 jenis ni rumpai 1 biji2 1 lagi yg batang
ReplyDeletemcm2 jenis ye kak:)kuih penjeram tu kat semenanjung mcm ada lbih kurang mcm tu kalo sy tak silap la..hikhik
ReplyDeletegambar yg no 2 tu buras kan?? eh betol ke??
ReplyDeleteSangat2 teringin nak rasa makan ambuyat tu...
ReplyDeletesedapnyaa.. terliur tgkk
ReplyDeletekuih cincin tu saya sukaaaaaaaaaa. ;)
ReplyDelete