Assalammualaikum...
First time buat begedil sardin..buat masa buka puasa jumaat lepas..Masa tue MV cuti....asyik2 nampak iklan cukup rasa....so terus terdetik nak buat begedil sardin kebetulan ada kentang kat umah...
begedil sardin homemade |
Walaupun bahannya tak cukup hihi....hubby n anak2 puji cakap sedap..sebab makan dengan soto ayam..pergh macam buka puasa kat restoran pula katanya..wahal buka kat rumah jer...
Gambar soto ayam tak ada sebab semua sibuk nak berbuka..hihi...Resepi begedil sardin MV ni mmg sempoi..
Bahan-bahan
- kentang
- sardin
- lada sulah
- garam
- bawang goreng
- tepung jagung
- telur
Cara-cara penyediaan.
- rebus kentang dan kemudian blendkan tapi jangan hancur sgt
- masukkan ikan sardin jer sosnya tak nak
- hancurkan bawang goreng dan tabur dalam kentang n sardin
- tambah garam n lada sulah
- letak sikit tepung jagung(**untuk senang kita nak bentuk begedil kita)
- celupkan begedil yang dah siap dibentuk dalam telur then goreng..
- Siap...
Simple kan....MV ni tak lah pandai sangat masak tapi bab2 terjun2 kan bahan paling manang...hihi
MCM SEDAP JE..NYUM NYUMM
ReplyDeletesedap! nk try buat la nnti
ReplyDeletexpenah lg buat begedil ..dlu penh buat tp lembik ...huhu
aah.. cikna pun perasan iklan tu.. tp tak terfikir nak buat.. sedap je nampak..
ReplyDeletewah macam mudah je.. nak try la nanti. thanx untuk resepinya MV
ReplyDeletetak pernah cuba lg. selalu buat bergedil kentang je. hehehe.
ReplyDeletewah! rajin bah MV
ReplyDeletetgk aje dh tau sedap...bleh try nti
ReplyDelete