All About Love

Monday, October 9, 2017

Al-hijrah – Raihan

10:01 AM
Al-hijrah – Raihan
Assalammualaikum

al-hijrah – raihan

ya man yujibu du’a muthorri fil dholami
wa ya kasyif al ddurri wal balwa ma’al siqomi
– al hijratu rehlatuha dina
hamal alislamalana dina
f-ssalamullahi ‘alalhadid
walkaunu yuraddidu amina
ketika rasullullah berhijrah
keluar dari kota mekkah
ditemani oleh saidina abu bakar
moga allah memberkatinya
(ulang -)
allah menjamin memeliharanya
saidina ali tebusan kepadanya
tanpa disedari musuhnya
selawat ke atas baginda
(ulang -)
setibanya baginda di madinah
berundurlah kekufuran yang nyata
kebenaran bersama mareka
dengan islam yang bercahaya
(ulang -)(credit to Here)

**lagu nasyid untuk persembahan kelas wani semasa sambutan maal hijrah jumaat ni di sekolah rendah)
Read More

Thursday, October 5, 2017

Goblin (Korean Drama)

7:30 AM
Goblin (Korean Drama)
Assalammualaikum,,


File:Goblin-p04.jpg
sumber google
In ancient times, Kim Shin (Gong Yoo) is an unbeatable general in wars, but the young King (Kim Min-Jae) is jealous of Kim Shin and kills him. Kim Shin becomes Dokkaebi (Goblin), possessing an immortal life. At first he thinks that he is blessed, but he realizes that he is cursed.

Closer to the present day, Kim Shin has waited 900 years for a human bride to end his immortal life. One night, he saves a dying pregnant woman (Park Hee-Von) who is destined to die. Meanwhile, the Grim Reaper (Lee Dong-Wook) is unable to find the dead pregnant woman. The woman gives birth to a baby girl named Ji Eun-Tak (later played by Kim Go-Eun). 9 years later, Ji Eun-Tak lives with her mother and is able to see ghosts. One night, her mother suddenly dies. On that night, she meets the Grim Reaper.

In the present day, Ji Eun-Tak is a high school student. She still sees ghosts and hears their whisper of “Dokkaebi’s bride.” She now lives with her aunt’s family, but she is mistreated by them. On her birthday, Ji Eun-Tak sits by the sea with a lighted birthday cake. At that time, Kim Shin suddenly appears in front of her. Kim Shin does not know why, but he can hear her voice and appears in front of her against his will. Coincidentally, Kim Shin lives with the Grim Reaper at the same house.

Now, Kim Shin appears in front of her against his will, whenever she turns off the lights. One day, Ji Eun-Tak tells him that he is Dokkaebi and she is his bride.(credit here)


**tertengok drama ni kat 8tv...best pula so masukkan dalam list untuk di follow
Read More

Wednesday, October 4, 2017

Raptai Pertama Perbarisan TYT Sabah 2017

2:45 PM
Raptai Pertama Perbarisan TYT Sabah 2017

Assalammualaikum

Permulaan hari ini dimulakan sesi raptai pertama Perbarisan TYT sabah 2017...seawal jam 5 lagi sudah terpacak di Padang merdeka Kk Sabah..dugaan apabila kena berdiri lama dan berpanas

Belajar mendisplinkan diri dan bersabar dengan arahan daripada tentera..pada masa yang sama terhibur dengan persembahan dan kagum dengan tentera yang berkawad penuh keyakinan ..

Ini adalah acara tahunan perbarisan ini adalah sempena samputan hari lahir Tyt Sabah yang ke 64...acara sebenar adalah pada sabtu 07.10.17...esok ada lagi raptai kedua ....so sama-sama kita bertabah haha
Read More

Tuesday, October 3, 2017

The Lovers Lies

10:45 AM
The Lovers Lies
Assalammualaikum...



When Tong Si Jie becomes an orphan at an early age, she struggles and has to work different jobs to take care of her siblings. Then she meets the rich Yi Yi – a love that seems to be written in the stars. Just when Si Jie and Yi Yi decide they want to stay together forever, Yi Yi’s dominant mother interferes in their relationship, spreading lies that drift the two lovers apart.

tengah layan drama cina The Lovers Liar si ji anak yatim piatu...yang membesarkan adik-adiknya...dan mencari adiknya yang hilang ..adiknya pula hidup membesar menjadi anak angkat orang kaya

Bila jumpa si adik..adik pula menjadi musuh cinta si kakak...best cerita ni....
Read More

Monday, October 2, 2017

Review: Love You Forever-Nia Reiya

11:49 AM
Review: Love You Forever-Nia Reiya
Love You Forever Love You Forever by Nia Reiya
My rating: 5 of 5 stars


Farah Alwani ..gadis malang yang dibenci ibu kandungnya sendiri.Demi meraih kasih seorang ibu dia setuju berkahwin dengan abang sepupunya sendiri Qaliff Fakhrul..Namun bukan bahagia yang menanti....

Derita yang menunggu....perkahwinan tanpa rasa cinta dari suami membuatkan Farah sakit..sakit kerana mencintai suami yang tidak mencintainya..ditambah lagi kebencian ibunya yang tak pernah sudah...

Bila bibit-bibit cinta mula mekar, wan amalina datang menabur fitnah....bukan sekali tapi dua kali...dihalau dan dihina hanya kerana kekasih suami sendiri...PAling menyakitkan apabila anak yang di kandung menjadi mangsa kekejaman amalina...

Suami yang dicintai berulang kali menabur janji dan berulang kali jua memungkiri janji....

**pertama kali baca tulisan bukan dari penulis berbangsa melayu..namun jalan ceritanya sangat padu...sehingga boleh habis dalam beberapa jam jer baca novel ni

View all my reviews
Read More

Review: 'Dia' My Love-Zan zarida

8:56 AM
Review: 'Dia' My Love-Zan zarida
'Dia' My Love 'Dia' My Love by Zan Zarida
My rating: 5 of 5 stars


Dia bukan sekadar kata ganti nama diri bagi seseorang tapi "dia" adalah satu panggilan yang istimewa ..

Rus Ashiya...nama secantik orangnya...bertunang dengan orang lain ...berkahwin dengan orang lain...tambahan pula suaminya bukan calang2 orang.mat salih yang fasih berbahasa melayu...Amy kawan sepejabat,rakan serumah sebenarnya mencintai suami rus??

Rus, Amy dan Nurul...bukan hanya kawan,kawan pejabat,kawan serumah tapi sebenarnya lebh daripada itu...bukan hanya rus tetapi juga suaminya...APa hubungan mereka?

Korang kena baca novel ni...hihi

View all my reviews
Read More

Thursday, September 28, 2017

Ikan kerapu goreng berlada

10:15 PM
Ikan kerapu goreng berlada

Assalamualaikum 

Menu malam ni. Ikan kerapu Goreng berlada.. Ikan kerapu mr veletine beli dari kudat masa dia outstation selasa... Asal dia ke kudat mesti dia akan bawa balik ikan


Sebab ikannya murah.. Ikan wajib dia beli ikan kerapu dan ikan putih.. So mv masak ikan kerapu goreng berlada.. Senang dalam rumah semua makan pedas jadi senanglah


Ikan kerapu mv perap dan kemudian goreng.. Utk  kuahnya pula mv pakai lada padi dan tomato... Mv tunaikan permintaan  anak-anak yang mau makan ikan masak berlada ni
Agak pedas Juga sampai mulut syamimi  merah sebab pedas haha... Koramg sapa suka Makan ikan goreng  berlada macam ni kita geng
Read More