xda candas so pakai garfu lah jawabnya |
Semalam kami makan menu sabahan untuk makan malam..tapi masak juga nasi untuk syamimi dan wani..sebab dorang tidak mau makan ambuyat pada awalnya...
Ambuyat merupakan sejenis hidangan yang berasal dari bahagian batang dalam sagu sawit. Ia adalah bahan berkanji yang hambar sama dengan ubi kanji. Ambuyat ialah sejenis makanan tempatan di Brunei, serta Wilayah Persekutuan Labuan dan negeri-negeri Malaysia seperti Sarawak dan Sabah di mana ia kadangkala dikenali sebagai linut.
Ambuyat dimakan dengan garpu buluh yang dipanggil candas, dengan menggolekkan kanji sekitar mata garfu dan kemudian mencelupkannya ke dalam sos, di mana terdapat banyak jenis.(sumber Wikipedia)
Kalau MV memang dari kecil sudah diajar makan ambuyat ni..walaupun ia macam gam tapi kalau dah kena dengan cecah dan lauk sampingannya memang perghh....ditambah lagi kalau makan beramai-ramai
Semalam MV buat cecah asam jawa, ikan uji rashid bakar, dan hati ayam masak kicap...timun jer tiada sebab malas sudah mau ke kedai beli sayur,,,makan malam ambuyat semalam MV nikmati dengan HaikalAYUWanimimi....
Siap semua cakap mama buat sikit...kena buat sikit lah..kalau buat banyak nanti tak habis hihi....sapa pengemar Ambuyat,..angkat tangan