2019 - All About Love

Wednesday, December 25, 2019

Back to school 2020

11:14 PM
Back to school 2020



Assalammualaikum

Hari ni hari pendaftaran sekolah agama wani dan syamimi..dan kebetulan cuti krimas mv ambil kesempatan untuk lengkapkan kelengkapan sekolah mereka berdua....

First pegi 101 superstore beli baju kurung sekolah rendah untuk syamimi sebab sudah servay 101 macam paling murah dan kualiti puas hati..



Singgah Tung E beli baju pengawas wani sambil beli baju kurung putih untuk sekolah agama syamimi..sebab di sana yg ada jual baju jer ..beli baju jak sebab kain sekolah agama ada kain kakak wani dulu ....lepas tu ke 1B untuk misi seterusnya

Di 1B singgah kamdar beli baju lagi ...harga mmg jauh berbeza dr Tung E ..di kamdar kain jenis cotton Tung E pulak jenis licin...

Terus ke Parkson beli kasut sekolah pula.kebetulan ada promo beli 2 rm79 .Anak beli seorang sepasang dan dapat free kasut putih ...so beli 4 dapat percuma 4 ...siap ada pengilat kasut lagi ...

Haikal ayu pula beli beg sekolah  disana...so nanti tinggal beli baju sekolah dorang saja lagi.untuk syamimi dan wani settle...dorang nda beli beg sebab ada sumbangan dari Puspanita ...

Masa family day ada dapat beg masa main games dan syamimi pula dapat beg dari sekolah Tabika dia belajar.

Penat mengurus 4 orang anak sampai adik yang kerja parkson tanya"kak seorang jak urus 4 orang anak?"

Ya mv jawab sebab Mr Velentine nda sihat..demam..so dia rehat di kereta..MV pula urus kan anak2...

Kamu sudah settle persiapan sekolah anak2?



Read More

Review: Dahlia Gua Punyer!

11:09 PM
Review: Dahlia Gua Punyer!
Dahlia Gua Punyer! Dahlia Gua Punyer! by Fimirae
My rating: 4 of 5 stars

Dahlia dan Damshaq ...dua kawan lama yang terpisah hampir 10 tahun namun luka yang ditinggalkan dahlia masih tersisa pada Damshaq ..Kehadiran Dahlia kembali ke kampung membuatkan hidup Damshaq kembali ceria...Walaupun damshaq dianggap samseng kampung namun Dahlia masih menerimanya kerana pada Dahlia Damshaq masih Damshaq 10 tahun lepas...

Setelah kebahagiaan dicapai sekali lagi Damshaq di sakiti ...kali ini dia benar2 terluka sehingga dia tidak mahu mengambil risiko lagi...

Bagaimana Dahlia ingin memujuk hati Damshaq..Sweet sangat novel ni sebenarnya ..walaupun ayatnya agak kasar ,,

View all my reviews
Read More

Monday, December 16, 2019

Review Novel : Kisah Seram Malam Jumaat Vol 3

11:45 AM
Review Novel : Kisah Seram Malam Jumaat Vol 3
Kisah Seram Malam Jumaat Vol 3 Kisah Seram Malam Jumaat Vol 3 by Eqbal Mohaydeen
My rating: 4 of 5 stars

4 cerita seram yang sangat mendebarkan iaitu Nombor ekor (Eqbal Mohaydeen), Bangkit (Ninie Othman), Deejay ( Suzani Nadzir), Khianat (Akma Saidon).

Kerana ingin cepat kaya akhirnya nyawa melayang kerana kepercayaan syikir meminta nombor ekor di tanah perkuburan.

paling MV terkesan ialah Khianat ...kerana sakit hati saja sanggup melakukan perbuatan sihir sehingga memporak perana kehidupan kawan..

try baca ni ,..memang ceritanya sangat dekat dengan kehidupan harian kita

View all my reviews
Read More

Monday, December 9, 2019

Cabutan semula sijil lahir

8:14 AM
Cabutan semula sijil lahir

Assalammualaikum

01.12.2019 genaplah usia kakak Ayu 12 tahun.Happy birthday kakak...semoga menjadi anak yang solehah dan semoga berjaya dunia akhirat.



Al kisahnya mv bawa si kakak ke UTC kk untuk buat kad pengenalan tapi tak dapat buat pada hari yang sama sebab kena buat semula cabutan sijil lahir.


Sebabnya dalam sijil.lahir si kakak takda tulis Ayu Syam**** binti velent****..  So mv kena ke hq jpn berdekatan dengan ofis mv iaitu kompleks pentadbiran kerajaan persekutuan sabah(KPKPS) sebab di UTC tak boleh buat ...

Kebanyakan anak2 yang lahir tahun 2007 semua takda dibintikan atau dibin kan nama bapa di sijil lahir...tambah lagi kakak ayu lahir d Johor .


Alhamdulillah settle sudah part cabutan sijil lahir...cumanya dia sekarang di kampung nnt balik dari kampung baru bawa dia pegi buat ic balik..

Read More

Sunday, December 8, 2019

Family Day

1:51 PM
Family Day
Assalammualaikum


Image may contain: one or more people, tree, sky, child, crowd, outdoor and nature
Rakan sepejabat bersama Datuk Sup(Datuk Samsuni )

Throwback family day pejabat mv pada 30.11.3019 bertempat di pantai Tanjung Aru anjuran kelab Sukses Psups bertema warna marron.
Image may contain: 1 person, outdoor and close-up
Ambil mood mcm masa mula2 kawin haha
Mv ada join apple dance dapat no. 2..family game bersama syamimi dan mr velentine kami dapat tempat ke3..

Image may contain: 6 people, including Hamriah Haji Nurdin, people smiling, people standing and outdoor
Geng kanak2 riang
Kakak ayu pula menang musical chair...antara game kanak2 masa tu musical chair ,bola beracun,bola sepak pantai,music freeze,

Image may contain: one or more people, people standing, child and outdoor
Alamak mau jatuh sdh...no.2 oklah
Game dewasa pun sama bola beracun,bola sepak pantai,musical chair,tarik tali,apple dance dan family game.

No photo description available.
Hasil hadiah sukaneka anak2 ,family,ibubapa dan lucky draw

Ada juga acara pertandingan beyblade berpasukan ibu dan anak...mv dan syamimi dapat tempat ke4....dapatlah haduah set mandian dan mini speaker 


Dan hadiah licky draw mv tahun ni no 24 ...periuk tefal....mmg diidamkan sangat ....semoga menjadi kenangam terindah apa yang dilalui pada hari tersebut.
Read More

Tuesday, November 26, 2019

Spagethi Carbonara vs Spagethi Bolognese

2:22 PM
Spagethi Carbonara vs Spagethi Bolognese
spagethi bolognese(belum gaul kuahnya)
Assalammualaikum,,,

Alkisahnya pergi makan di Kingfisher lunch kelmarin anak-anak ni ada order spagethi bolognese tapi kecewa pekerja nya bilang mee spagethinya tiada habis..bilang dorang tu jak 99 speedmart boleh jak beli pun sana hahaha....
spagethi carbonara (pun belum d gaul hihi)
Jadi MV belilah bahan-bahan spagethi di sana kelmarin untuk masak malam di rumah..beli dua bungkus ...Spagethi brandnya lupa tapi RM2.99 jak sebungkus...so malam MV buat spagethi carbonara...dengan hanya menggunakan isi ayam dan sosej.Jimat lah asal ada rasa spagethi..

Ini kali pertama MV buat yang carbonara selalunya buat bolognese....Alhamdulillah anak-anak suka makan..Siap repeat order lagi mau breakfast spagethi ,,,,makanya siaplah spagethi bolognese untuk sarapan...

Anak-anak minta lah apa jak yang kamu mau makan tapi janji yang kamu minta ni mama pandai masak hahaha
Read More

Sunday, November 24, 2019

Majlis Anugerah Kecemerlangan & Graduasi 2019

8:18 PM
Majlis Anugerah  Kecemerlangan & Graduasi 2019
Assalammualaikum

Image may contain: 3 people, people smiling, text
anugerah pelajar cemerlang UPKK 8A 2018

Throwback hari graduasi sk agama haikalayu yang disekalikan dengan majlis anugerah pelajar..alhamdulillah kakak ayu dapat anugerah pelajar terbaik upkk 8A 2018 ....

pelajar tahun 6 2019
Ada sesi penerima sijil tamat sekolah tahun 6 . Terima kasih atas didikan dan tunjuk ajar ustazah dan ustaz selama 6 tahun haikalayu bersekolah disini. Banyak yang mereka belajar di sekolah ini.


Image may contain: 4 people, including Safi Suzyaney Shafie, people smiling, people sitting and close-up
team pink
28.11.19 keputusan sijil ugama rendah akan diumumkan,berdebar menunggu result anak2 ni...semoga mereka mendapat keputusan yang baik.

Read More

Friday, November 22, 2019

Keputusan UPSR 2019

4:28 PM
Keputusan UPSR 2019
Assalammualaikum

alhamdulillah 

Alhamdulillah tahniah my kembar tahun .Syukur ke hadrat illahi dengan keputusan anak-anak MV ini.Sangat terharu dengan usaha dorang.Mungkin bagi sesetengah orang result UPSR mereka tidak lah cemerlang tapi cukup cemerlang di mata ibu , ayah dan sekolah.

Kerana sekolah mereka adalah sekolah yang memperolehi lonjakan peratusan yang tertinggi di seluruh negeri sabah ...Dari 54.++ peratus ke 87.++ ..Tahniah Sk API API ,Tahniah kepada GURU,PIBG,MURID DAN IBUBAPA.

Bagi MV keputusan kembar tahun ini sangat mengejutkan ...nda menyangka keputusan seperti ini sebab sepanjang percubaan abang nda pernah lulus...Kakak Ayu pula hanya dapat keputusan yang asal lulus.Jadi bila dapat keputusan ni semalam MV memang bangga dengan anak-anak ini.

Doakan untuk keputusan Sijil Rendah Ugama mereka yang sepatutnya semalam tapi ditangguhkan pada 28.11.19...Semoga keputusan mereka mencapai tahap yang mereka kehendaki .Amin
Read More

Monday, November 18, 2019

Menu Jamuan Akhir Tahun

11:10 AM
Menu Jamuan Akhir Tahun
Assalammualaikum

Image may contain: food
Menu Jamuan Akhir Tahun Pengawas Pusat Sumber Abang Haikal-18-11-19-
Alhamdulillah selesai part jamuan akhir tahun ..sudah terbiasa bawa yang masak dari rumah so inilah menu yang sempat disediakan masa hari jamuan....kalau rajin jadi lah macam yang gambar di atas..

nasi , ayam kicap ,sayur ...kalau sederhana rajin jadilah macam gambar kedua ni...Bihun goreng tomyam dan chicken popcorn ....

Menu Jamuan Akhir Tahun Kelas Tahun 6 SK -13-11-19-
dan kalau betul-betul rajin(**hahaha kalau MV ini memang memerlukan kerajinan yang tinggi)... siaplah kek marble resepi campak-campak...nasib baik menjadi .....

Image may contain: food
Menu Jamuan Akhir Tahun Kelas Tahun 6 Sk Agama-7-11-19-
Read More

Wednesday, November 13, 2019

Majlis Khatam Al-Quran

4:20 PM
Majlis Khatam Al-Quran
Assalammualaikum..

No photo description available.

Alhamdulillah anak-anak berkesempatan bersama-sama dalam mahlis khatam al-quran di sekolah rendah..ini kali keempat kalau tidak silap anak-anak ni khatam al-quran..Ya Allah sejuk hati mama babah...

Image may contain: 17 people, including Lela Nlela, people sitting

Walaupun anak mama tidak cemerlang dalam akademik namun dari agama alhamdulillah sangat menyenangkan hati....Semoga anak-anak mama terus istiqamah ....terus belajar dan jadikan agama sebagai teras kehidupan ...

Image may contain: 8 people, including Dayang Deno and Marliana Abd Malek

Mama doakan anak-anak mama dapat keputusan yang terbaik dalam UPSR dan SRU 2019...mama nda mengharap A,,,cukuplah kamu lulus kedua-duanya..AMin

Image may contain: 13 people, people sitting
Read More

Tuesday, November 12, 2019

Salam Maulidur Rasul

7:30 AM
Salam Maulidur Rasul
Assalammualaikum

Image may contain: 3 people, people smiling, close-up

Salam maulidur rasul..alhamdulillah diberikan rezeki untuk sama-sama berarak sempenan sambutan maulidur rasul peringkat negeri sabah bertempat dari  Harbour City ke Masjid Negeri pada 9.11.19 ....

Image may contain: 6 people, including Safi Suzyaney Shafie and Sarisya Norza, people smiling, close-up

Syukur masih berpeluang untuk sama-sama dalam kalangan 71 kontinjen perarakan...Masih bersama Pejabat Setiausaha Persekutuan Sabah dengan pakaian free tajaan ofis yang pastinya akan menjadi kenangan terindah dalam hidup ...

Image may contain: 7 people, including Asrol Said, people smiling, people standing and outdoor

Semoga perarakan seperti ini diteruskan untuk memperingati hari kelahiran Baginda Rasulullah dan semoga menjadi ukhwah antara seluruh umat islam 

Image may contain: 1 person, smiling, standing and outdoor

Image may contain: 2 people, including Safi Suzyaney Shafie, people smiling, selfie and close-up


Image may contain: 5 people, including Norzanah Madirin, Safi Suzyaney Shafie and Sarisya Norza, people smiling, outdoor
Read More

Monday, November 11, 2019

Tarikh Keputusan UPSR 2019

2:54 PM
Tarikh Keputusan UPSR 2019
Assalammualaikum

Image may contain: text


Ibubapa calon UPSR 2019 boleh membuat semakan keputusan pada 21.11.2019 bermula jam 10.00 pagi melalui perkhidmatan mySMS 15888 dengan menaip 


UPSR<jarak> AngkaGiliran dan sms ke 15888

atau 

PASR<jarak> AngkaGiliran dan sms ke 15888(bagi murid berkeperluan khas@ MBK)


**berdebar sebab anak Mv dua org...dan untuk makluman keputusan Sijil Rendah Ugama pun keluar hari yang sama)
Read More

Wednesday, November 6, 2019

Soto Ayam Kegemaran Anak

3:21 PM
Soto Ayam Kegemaran Anak
Assalammualaikum 


Image may contain: one or more people, people eating and food
permintaan syamimi
Semalam MV masak soto ayam versi MV..Syamimi request mau makan soto ayam ,kiranya mama belanja lah dia dapat nombor dua..jadi balik rumah jak terus berperabg di dapur....rebus ayam ,potong apa yang patut,,

Alhamdulillah 3 kali juga dia menambah...syamimi ni paling simple lah makan bihun,sup dan ayam ...sayur ,tauhu tu dia nda makan...jadi memang senang mau kasi makan ni anak...

Lepas siap makan sempat buat jeruk mangga..dapatlah 10 bekas...so malam ni mau buat jeruk betik lagi ....

Image may contain: food
Read More

Tuesday, November 5, 2019

Hari Apresiasi Tabika Kemas Dun Karambunai

2:59 PM
Hari Apresiasi Tabika Kemas Dun Karambunai
Assalammualaikum

Image may contain: 1 person, smiling

Alhamdulillah selesai sudah hari apresiasi Tabika Kemas KPKPS ....setelah 2 tahun belajar di Tabika Kemas akhirnya tahun depan melangkah ke alam persekolahan sekolah rendah..Tahniah My Syamimi dapat anugerah kanak-kanak cemerlang tempat kedua..Syukur Ya Allah..Semoga anugerah ini menjadi penaik semangat untuk syamimi terus rajin belajar

No photo description available.

Terima kasih buat semua warga pendidik di Tabika Kemas KPKPS yang sudah mengajar anak MV selama dua tahun ..Tak lupa juga buat warga pendidik di Taska Permata Kemas KPKPS ...Selama 4 tahun berada di Taska & Tabika banyak perkembangan yang dapat dilihat...

Image may contain: 2 people, including Safi Suzyaney Shafie, child and close-up

Dari tidak mengenal huruf sampai sudah boleh membaca...Terima kasih sangat2..Kesemua anak-anak MV bersekolah di Tabika Kemas yang sama dari anak pertama sehingga yang keempat..Semoga KEMAS terus gah dalam mengajar anak-anak di alam pra sekolah...

Image may contain: 2 people, people smiling

Image may contain: 1 person, standing

Image may contain: 6 people, including Fie Fonny and Saliza Abd Hamid, people smiling, people standing

Rezeki syamimi harini ...bukan satu jambangan bunga dia dapat tapi 4 ...semua hadiah daripada kawan-kawan mama...Semoga mereka yang memberikan bunga kepada syamimi dimurahkan rezeki.Amin 

Image may contain: 2 people, people smiling, people standing

Image may contain: 1 person, standing
Read More

Monday, November 4, 2019

Happylicious Perpustakaan Komuniti UTC KERAMAT

11:58 AM
Happylicious Perpustakaan Komuniti UTC KERAMAT
Assalammualaikum...

Image may contain: 1 person, smiling, text


Sebagai salah seorang warga Perpustakaan Negara Malaysia(PNM) ,,,MV berkongsi maklumat yang MV dapat dari Page Facebook Perpustakaan Negara Malaysia(PNM)...

Bak Kata Ketua Pengarah..Kalau seorang share di facebook apa-apa program library nanti akan ramai yang tahu...

10.11.2019 (Ahad) sertai Mohana Gill dalam Happylicious pada 10 November 2019, 11.00 pagi di Perpustakaan Komuniti UTC Keramat. Penyertaan adalah percuma.Jangan lepaskan peluang anda.


Read More

Karnival Semarak Jawi 2019

11:52 AM
Karnival Semarak Jawi 2019
Assalammualaikum


No photo description available.


Karnival Semarak Jawi 2019 pada 16 hingga 17 november 2019 (Sabtu & Ahad). Berlangsung selama 2 hari iaitu bermula pada 9.30 pagi hingga 4.00 petang di Pustaka Negeri Sarawak.


Semua yang berdekatan dijemput hadir. Marilah kita sama-sama semarakkan tulisan Jawi. 

#BudayaIlmu
#BangsaMembacaBangsaBerjaya
#SemarakJawi2019
#MalaysiaMembaca


Read More

Monday, September 23, 2019

Review Novel : Perangkap 2 Hati- Farisya Natasha

11:27 AM
Review Novel : Perangkap 2 Hati- Farisya Natasha
Perangkap 2 Hati Perangkap 2 Hati by Farisya Natasha
My rating: 5 of 5 stars

Perangkap 2 hati ...Kisah cinta Nuh Qays dengan Qisya Zulaikha. Cinta yang disimpan lama tanpa diluahkan.Satu tragedi menyatukan mereka. Perkahwinan yang terjalin sebenarnya amat diimpikan Nuh dan pada masa yang sama ingin memastikan adakah benar segala tuduhan yang kembarnya lemparkan terhadap Qisya.

Namun perkahwinan mereka bukannya mudah.Bahagia namun ada saja yang mendatang..Dengan fitnah daripada Afiah sepupu qisya yang memang membencinya. Adik kembar Nuh dan Izdiyad yang dari dulu mengejar cinta Qisya..

Keguguran anak kembar mereka membuatkan Qisya mengambil keputusan untuk berpisah sementara dengan Nuh...mampukah Nuh mendapatkan isterinya kembali...




View all my reviews
Read More

Friday, September 20, 2019

Review Novel : Bukan Isteri Simpanan-Mia Kiff

3:49 PM
Review Novel : Bukan Isteri Simpanan-Mia Kiff
Bukan Isteri Simpanan Bukan Isteri Simpanan by Mia Kiff
My rating: 5 of 5 stars

Dania diduga dalam kehidupan.Kehilangan ayahnya kerana dendam Budin yang ditolak cintanya.Khalif lelaki yang banyak membantu dia dan sangat mencintai dia.Dan tanpa dia sedar dia mencintai Afif abang tiri Khalif tanpa pernah bersua muka.

Dia menerima lamaran Afif tanpa tau siapa Afif sebenarnya.Kenapa Afif berkahwin dengannya. Rasa benci terhadao Khalif kerana merosakkan rumah tangganya tanpa dia sedar semua itu angkara Afif.Ketika rasa cinta datang kepada Afif Dania bahagia bersama Khalif...

Ketika Dania merasa bahagia sekali lagi dia diuji.Khalif pergi meninggalkannya...dengan satu permintaan agar dia berkahwin semula dengan Afif...Bagaimana rasa jijik Dania dan lukanya terhadap Afif mampu terubati..

Mampukah Afif mengembalikan cinta Dania

View all my reviews
Read More

Thursday, September 19, 2019

Review Novel : Kisah Seram Malam Jumaat Vol 5- Illya Abdullah

4:20 PM
Review Novel : Kisah Seram Malam Jumaat Vol 5- Illya Abdullah
Kisah Seram Malam Jumaat Vol 5 Kisah Seram Malam Jumaat Vol 5 by Illya Abdullah
My rating: 5 of 5 stars

Terdapat kisah seram

Pulangkan (Illya Abdullah),
Kerana seutas loket akhirnya hidupnya berantakan sehingga nyawa tergadai.

Tumpang (Syasya Bellyna),


Selfie (Aziah Zainal),
Kerana ingin cantik sanggup memilih jalan singkat ,Lawa hanya sementara akhirnya nyawa menjadi balasannya

Jin Hitam (Saidee Nor Azam).
Jin Hitam aka hantu raya jangan terpedaya dengannya kelak padah jawabnya.

Olahan cerita yang sangat menarik...memang tak rugi beli

View all my reviews
Read More

Friday, September 13, 2019

Review Novel : Projek Thriller: RANTAI-Arman Jazee

2:25 PM
Review Novel : Projek Thriller: RANTAI-Arman Jazee
Projek Thriller: RANTAI Projek Thriller: RANTAI by Arman Jazee
My rating: 5 of 5 stars

3 cerita namun berkisah satu benda yang sama iaitu Rantai.

RANTAI BERNYAWA- Arman Jazee

Rantai bernyawa mengisahkan Seorang pecuri profesional yang mencuri lukisan bernilai jutaan ringgit,berlian bernilai jutaan dollar, barang kemas yang bernilai jutaan euro menjadi sasarannya. namun ketika dia mencuri satu lukisan dia tertarik untuk mengambil seutas rantai. Rantai yang diambilnya mempunyai roh seorang ahli sihir yang jahat...dia terpaksa berdepan dengan bahaya dan kehilangan orang yang dianggap sebagai ayah. Dan kerana rantai itu dia dan musuhnya bersatu hati melawan kuasa jahat yg datang dari rantai tersebut

RANTAI SAKTI-Saidee Nor Azam

Rantau memakai seutas rantai yang dibuat daripada batu yang gugur dari langit.Kerana batu itu dia kehilangan ayah dan abangnya. Semuanya kerana Penghulu Naning. Hanya Kerana abangnya bermain cinta dengan anak penghulu naning abangnya mati dibunuh. Ayahnya pula mati kerana dituduh mencuri batu dari langit tersebut. Dengan adanya rantai yang dibuat dari batu sakti itu Rantau membalas dendam atas kematian ayah dan abangnya.



RANTAI EMAS-Arifful Baqi

Misteri kaminari kembali menjadi bualan apabila Kumpulan Black Chilli merompak Rizqi sehingga terlantar koma di hospital. Farah isteri Rizqi merupakan bekas pembunuh upahan menjejaki ahli kumpulan Black Chilli demi menuntut bela di atas apa yang terjadi terhadap suaminya..

Ifwat pula memang sedang menjejak Kaminari, Ammar merupakan pembantunya sudah puas menjejak Kaminari yang sering menjadi sebutan ketuanya. Kaminari itu seorang lelaki kenapa tiba-tiba ada Kaminari perempuan.

Rupa-rupanya Ammar dan Farah adalah kembar. Dan paling tak disangka Kebenaran tentang Rizqi itu siapa yang mengejutkan



View all my reviews
Read More

Wednesday, September 11, 2019

UPSR DONE

2:37 PM
UPSR DONE

Assalammualaikum

11.9.2019 hari ini merupakan hari terakhir UPSR 2019 subjek Sains...lega semoga anak-anak Mv lulus untuk upsr ni...

Lepas ni boleh fokus sekolah agama pulak...exam sijil rendah ugama (SRU) pada bulan 10 nanti...study untuk upsr sudah ...


Lepas ni kena study untuk sekolah agama....semoga anak anak mv berjaya...walaupun agak struggle tapi insyaallah doakan anak anak mv dapat menduduki exam sru dengan tenang 




Read More