All About Love

Wednesday, January 2, 2019

Permulaan Tahun 2019

10:10 AM
Permulaan Tahun 2019
Assalammualaikum

Image may contain: one or more people
ok selesai satu kerja
Alhamdulillah hari ini merupakan hari pertama anak-anak MV ke sekolah dan merupakan hari pertama MV bekerja di tahun 2019..oleh kerana tidak bercuti tahun ini untuk uruskan anak-anak..Mv begerak awal hantar anakk ke sekolah tapi MR Velentine yang Drive...

Anak-anak Mv ada satu perangai walaupun bapa ada tetap mau mama dia yang urus.Alhamdulillah tadi sebelum masuk ofis sempat hantar dorang..tunjukan kelas wani di mana..temankan abang dan kakak Ayu ke kelas..

Image may contain: 4 people, people smiling, people standing
My budak kaca mata dan my baby  besar
lepas tu masuk ofis hantar syamimi pula..adui drama betul anak mv yang satu ni...boleh2 tak mau masuk kelas sebab nampak budak2 nangis...kena buat perjanjian nampaknya dengan si kecil ni...dan hari pertama kerja jak..MV terlupa kunci library...

terpaksa balik rumah ambik kunci semula..hahaha..adoi permulaan yang dramatik sangat...sampai library memulakan haari dengan shelving rak ...di library ada dua seksyen..dewasa dan kanak-kanak..senang hati bila tengok buku sudah siap di kemas..

sekarang sambung katalog buku pula ..semoga dipermudahkan urusan MV hari ini .Amin
Read More

Tuesday, January 1, 2019

Back to school 2019

6:58 PM
Back to school 2019

Assalammualaikum

Back to school 2019..alhamdulillah esok anak anak mv kembali ke sekolah untuk sesi persekolahan 2019

Anak-anak semua dah sekolah..tapi mv tak dapat cuti untuk temankan mereka.mereka kena bedikari sendiri tahun ni..

Cuma part tulis nama di buku dan balut buku mv masih tolong mereka buat.cuma abg haikal dia jenis bedikari ..dia balut dan tulis nama dia sendiri..


So mv balutkan buku kakak ayu dan wani.tapi wani untuk sk agama jer..sekolah sk belum dapat buku teks..

Syamimi pula sudah tabika 6 tahun..semoga dipermudahkan urusan persekolahan anak2 mv..

Good luck upsr dan sru buat haikalayu..dan good luck untuk syamimi mudah-mudahan cepat pandai membaca..

Buat wani...semoga berjaya menyesuaikan diri dengan penilaian melalui pentaksiran guru kerana tahun ni tiada exam untuk tahun 1 hingga 3

Read More

Monday, December 31, 2018

Hadiah Untuk Ayu

8:30 AM
Hadiah Untuk Ayu
Image may contain: phone
Vivo Y71
Assalammualaikum...

Hadiah untuk Kakak Ayu iaitu Handphone Vivo Y71 .Ini janji MV sekiranya dia dapat 8A dalam ujian penilaian kelas kafa dia boleh minta apa saja dan mama cuba tunaikan.Dia minta HP baru.

Hp lama yang dia guna vivo Y21 screennya pecah sudah tapi masih boleh digunakan.Oleh kerana dia berjaya dapat 8A...Mama belikan hp ini sebagai hadiah..Semoga Kakak AYu terus rajin berusaha untuk UPSR & SRU tahun depan...

Untuk Abg Haikal..mama janjikan kalau lulus semua subjek ..Mama akan bagi HP Vivo Y53 yang mama pakai...So abang pun capai target dia dapat 3A 3B 2C....alhamdulillah lulus semua subjek...

Cuma dapat HP ini ada syarat kena patuh...Bermula sesi persekolahan 2019 Handphone akan dipegang oleh mama dan babah ..cuma boleh pegang hp semasa cuti iaitu hari Ahad...melainkan memerlukan hp untuk mencari maklumat mengenai kerja sekolah...tapi itu pun pencarian hanya menggunaka HP mama...

Adil kan...mama sudah tunaikan janji..kamu pula kena penuhi syarat mama...
Read More

Sunday, December 30, 2018

Yit Foh Kopi Tenom

8:30 AM
Yit Foh Kopi Tenom

Image may contain: outdoor

Assalammualaikum...

Datang Tenom nda sah kalau nda beli kopi ..So kami singgah di Yit Foh Kopi beli kopi dan sambil-sambil tue bergambar untuk kenangan.

Masuk di sini free tapi jam 5.00 petang gate dia tutup sudah ...Di sini ada juga bilik macam homestay untuk disewa ...MV nda tanya bayarannya Cuma singgah bergambar di dalam kawasan yang ada payung-payung...

Image may contain: 1 person, outdoor

Oh ya anak-anak..siap test minum kopi lagi..paling sedap kopi campur durian.Yang ini Mr Velentine ada beli...Anak-anak pula ada beli gula-gula dari kopi...sedap macam gula-gula kelapa tapi yang ni rasa kopi..manis-manis pahit



Image may contain: 4 people, people smiling, people standing

Didalam ni ada cafe juga kalau ada yang mau singgah makan..Apa yang menarik di sini...bilik-bilik dimanakan dengan nama minuman macam Cappucino...Memang unik decoration dalam tempat ni...

Image may contain: 5 people, people smiling, stripes and outdoor

Image may contain: 4 people, including Jueliza Jamani, people smiling, stripes

Kamu wajib datang tempat ni kalau ke Tenom..

Image may contain: 4 people, people smiling, people standing, stripes, child and outdoor
Read More

Saturday, December 29, 2018

Yong FarmStay Tenom

8:30 AM
Yong FarmStay Tenom
Assalammualaikum

Image may contain: 5 people, people smiling, outdoor

Yong Farmstay Tenom bertempat di Kampung Pulong Tenom..Bayaran masuk ke sini RM28(Dewasa) RM15(Pelajar),,,kanak-kanak 90cm ke bawah free.So MV bayar RM101 sebab syamimi free...comel bah size syamimi tu yang dapat free...

Image may contain: 4 people, people smiling, people standing, stripes and outdoor

Masuk jer dalam ini.First yang kami pegi adalah Jambatan Kaca.Tak payah pergi jauh di sabah pun ada sudah.Walaupun nda sepanjang mana at least merasa pengalamannya..Tidak tinggi tapi MV gayat hahaha ,,,,gayat pun mv jalan juga haha..anak siap gelak lagi...

Image may contain: 5 people, including Safi Suzyaney Shafie, people smiling, people sitting and outdoor

lepas tue merasa juga naik jambatan gantung..nasib tiada sungai di bawah tue jambatan gantung kalau nda hahaha...memang begegar lutut mv...di dalam ni ada kolam ikan ,arnab,ayam mutiara...


Image may contain: one or more people and people standing

ada juga peralatan tradisional untuk menghasilkan tepung.mesin pengisar padi.Kiranya macam mini zoo dan mini muzium...Ada monyet ada buaya...ada rusa,,,macam-macam ada...

Image may contain: 3 people, people smiling, stripes

ada juga rumah bersejarah iaitu rumah peringatan Ken Lin ..MV lupa sudah usia rumah ni tapi makan puluhan tahun...siap surat2 zaman dulu dan peralatan dapur dulu mereka masih simpan ...

Image may contain: one or more people and outdoor

besar tempat ni..Kalau orang cakap bayar mahal tapi bagi MV berbaloi juga sebab besar tempat ni banyak benda menarik dalam ni..Ada sebuah rumah tu yang dipanggil rumah bambu..

Image may contain: 4 people, people smiling, people standing, stripes and outdoor

semua diperbuat daripada bambu..kecuali atapnya..katil dalam tue semua daripada bambu..kalau bawa anak ke sini banyak input dorang dapat..Bagi mama dorang ni kira senaman lah...



Senaman sebab luas oo ni tempat penat mv..sampai berpeluh-peluh haha...sapa sudah pegi?yang belum pegi nanti pergilah..MV cuma mampu cuti-cuti dalam Sabah...kalau tahun lepas destinasi kami di Sandakan ...

Image may contain: 5 people, people smiling, stripes and outdoor

Tahun ini kami pilih Tenom tapi bermalam di Keningau..hari pertama di Hotel Juta...Tapi hari kedua kami ke Hotel Queen Sebab hotel juta tiada katil sesuai untuk famili....bayaran pun agak mahal berbanding Hotel Queen ,,,

DI Queen Hotel bayaran famili room nda sampai RM100..MV lupa ratenya hahaha..yang MV ingat di Hotel Juta RM183 (1 katil besar + extra tilam)..di queen hotel 1 katil besar + 1 katil single...


Read More

Friday, December 28, 2018

Taman Pertanian Tenom

8:30 AM
Taman Pertanian Tenom
Assalammualaikum..

No automatic alt text available.

Taman Pertanian Tenom.Orang cakap kalau pegi Tenom wajib singgah Taman Pertanian Tenom. Kebetulan kami dapat naik train jam 3.30 petang.Train tu bawa kami untuk melihat kawasan sekeliling.Kenapa naik train...hahaha penat...luas bah kawasan ni anak pula payah mau urus..naik train kira jalan penyelesaian...

Image may contain: 4 people, people smiling, people sitting

Sempat lah kami melawat beberapa taman..Dan merasa makan buah ajaib...buah ajaib ni lepas kita makan kita makan benda masam pun jadi manis...lepas makan buah ajaib MV makan belimbing pucung memang manis terus rasa...Mr Velentine pula makan limau kasturi manis katanya 

Image may contain: 2 people, people smiling, people standing, stripes, tree, child and outdoor

cantik pemandangan dalam taman ni.sebab banyak tumbuhan hijau..Jadi MV dan anak-anak tak melepaskan peluang untuk bergambar sebagai kenangan....dekat sini kita nampak banyak jenis tumbuhan yang kita kadang tak tau ...

Image may contain: 5 people, people smiling, people standing, stripes and outdoor

Bunga orkid pun banyak ditanam ....biasa kita hanya nampak satu jenis di sini bermacam jenis orkid yang ada.Gambar MV tak ambik sebab  masa ni HP dah low bat.

Image may contain: 5 people, people smiling, tree, plant, outdoor and nature

teratai gergasi pun ada di sini,,,anak-anak teruja tengok replika dinasour yang dibuat daripada batu..tapi nda sempat snap sebab hp kehabisan bateri ...simpan dalam minda jak buat kenangan...

Image may contain: 5 people, including Safi Suzyaney Shafie, people smiling, tree, stripes, plant, outdoor and nature

kata pekerja kat Taman..Kami datang bukan kena time musim buah..kalau musim buah dapatlah makan buah...bukan rezeki lah namanya ..tapi rezeki kami dapat naik train dan tengok keindahan di taman tue pun sudah mencukupi ....

Image may contain: 4 people, people smiling, people standing, stripes and outdoor

Semoga taman pertanian Tenom ini terus dijaga dan dimajukan lagi sebagai tarikan pelancong dalam Sabah , Malaysia dan pelancong luar negara....sayang kalau tak dijaga....

Read More

Thursday, December 27, 2018

Anjung Soka Cafe Kinarut

8:30 AM
Anjung Soka Cafe Kinarut
Assalammualaikum..
Image may contain: outdoor

Anjung Soka Cafe terletak di kinarut .MV singgah makan di sini masa balik dari Tenom haritu.Ini Mr Velentine yang suggest tempat ini.Katanya sedapnya sebab selalu kalau dia bawa doktor lawat pesakit dorang akan singgah tempat ni.

Image may contain: 1 person, smiling, sitting, ocean, outdoor and nature
keretapi pantai katanya
Menu di Cafe ni bukan hanya makanan tempatan tetapi ada menu western juga.Haritu anak-anak order burger,roti john,kway teow basah dan ayam penyet.Ayam penyetnya kat cafe ini lain dari yang lain.

Selalu orang pakai sayur pucuk ubi,timun,terung dan tempe tapi di sini dorang pakai acar timun dengan lobak.Ayam pula digoreng dengan tepung yang bersayur (**memang unik lah..rasa tepung tue sendiri buat kita rasa macam makan kuih haha..bagi MV)

Untuk tempat duduk puluh banyak pilihan ...mau di atas pondok dekat sambil melihat pemandangan pantai,duduk dikawasan yang jauh dari pantai berdekatan rumah atau kawasan terbuka.

Selepas makan kamu bolehlah try keretapi pantai ni...bayaran RM5 untuk dewasa .Kanak-kanak RM3..dia akan bawa kamu ke hujung pantai dan tengok pemandangan dekat pantai berdekatan...kira berbaloi lah...kita berseronok sambil melihat pemandangan yang kita tak pernah lihat.
Read More