All About Love: wani
Showing posts with label wani. Show all posts
Showing posts with label wani. Show all posts

Sunday, March 15, 2015

Balik kampung cuti sekolah

8:30 AM
Balik kampung cuti sekolah
Assalammualaikum...


MY HAW
Dorang dah balik ranau cuti sekolah kan..rindu kat dorang..jangan nakal..dengar cakap nenek..belajar ya ank mama
Read More

Wednesday, March 11, 2015

Cerita semalam

4:44 PM
Cerita semalam
Assalammualaikum
mama yg over kan mimi biasa2 jer...hihi...tak patut tak patut....tapi over2 mama mimi lagi comel

mimi dah pandai posing..comot pula tue ...

ni pun sama mama juga yg over..anak2 semua santai jer..mama yg dok over sngat
Ni cerita semalam ...petang balik dari kerja ambik anak2 dr sekolah dan taska...sempat lah berposing..lama dh x posing kan3....semoga anak2 MV membesar dengan sihat dan menjadi anak yang berguna kepada keluarga dan masyarakat.Amin
Read More

Monday, February 9, 2015

Semoga Mak Cepat Sembuh

9:51 AM
Semoga Mak Cepat Sembuh
Assalammualaikum..
Mimi yang comel

Posing adik beradik
Setelah hampir 5 bulan tak balik kampung sebelah MV..akhirnya semalam MV dan anak2 balik sebab mak sakit...huhu rasa bersalah sangat..kekangan masa buat MV tak berkesempatan balik ke kampung...

MV dan anak2 naik bas sebab hubby kena keja smpi pukul 1,,,so jadi super duper mom lah jawabnya...syukurlah anak2 tak banyak ragam dalam bas...

Smpi jer di kampung rumah Mak...tengok mak dah makin kurus..YA ALlah teruknya jadi seorang anak..mcm anak derhaka...selalu jer call mak tapi jumaat lepas adik n kakak cakap mak sakit...

Darah tinggi..perlu banyak rehat..mungkin penat agaknya..semalam puas bercerita dengan mak..semoga mak cepat sembuh..sebab tak lama lagi Chinese New Year..kita kan mau makan besar....

Doakan kesihatan Mak MV ya..TQ...
Read More

Wednesday, February 4, 2015

Wordless Wednesday#HartaDuniaAKhirat#

10:50 AM
Wordless Wednesday#HartaDuniaAKhirat#
Assalammualaikum...


anak2 kesayangan MV
Harta dunia akhirat..Semoga jadi anak ayang soleh dan solehah.Amin
Read More

Wednesday, November 19, 2014

My Daughter

7:30 AM
My Daughter
Assalammualaikum..

My 3 Daughter ..semua baju frozen purple

3 Anak dara kesayangan MV dan suami..adik kesayangan abg haikal....Semuanya berbaju frozen colour purple...semua tak seriuh mana sebab semua tercari2 abg haikal..rindu abg haikal...

Abg Haikal nun jauh di Ranau....balik kg temankan nenek....lagipun nenek tak sihat..Insyaallah lepas ni Wani N Ayu balik kg juga..cuma jangan nakal sebab nenek tak sihat sangat...

Risau mau hantar semua ke sana kerana masalah kesihatan mak mertua ..semoga My MIL cepat sembuh...semoga HaikalAyuwani tak nakal2 nnt bila bersama
Read More

Monday, November 17, 2014

Lagu Si Rama-Rama

5:12 PM
Lagu Si Rama-Rama
Assalammualaikum....

my wani yg pintar
Rama-rama terbang ke pokok
sungguh cantik aneka warna
hisap madu di pokok bunga
tapi sayang hidup tak lama 
itulah dia si Rama-rama

LAgu si rama-rama dari wani untuk auntie n uncle semua..hihi...dah makin pintar my wani ni..esok 18.11.2014 taska ada lawatan ke Zoo Lok kawi tapi wani tak dapat join sebab mama dah takde cuti..

Cuti sehari untuk balik Labuan hujung tahun ni..sorry ya anak mama..next year kita join yer....
Read More

Wednesday, November 12, 2014

Burung Belatuk

7:30 AM
Burung Belatuk
Assalammualaikum....
pinjam google
Burung belatuk ialah haiwan yang tergolong dalam golongan benda hidup, alam : haiwan, filum : kordata, sub-filum : bertulang belakang (vertebrata), kelas : burung. Burung belatuk ialah haiwan berdarah panas, mempunyai sayap dan badan yang dilitupi bulu pelepah. Paruh burung belatuk tidak bergigi dan keras seperti mata pahat.

Kebanyakan spesies belatuk Semenanjung Malaysia berwarna terang dan berwarna-warni. Bagaimanapun, belatuk betina biasanya kurang terang dan berwarna-warni (Madoc, 1976). Burung ini boleh dilihat bertenggek secara menegak di atas hujung ekornya yang keras di batang pokok sambil paruhnya yang keras dan berbentuk pahat mematuk batang pokok dengan laju berulangkali seperti tembakan mesin gun (Madoc, 1976) untuk mencari makanan ataupun untuk melubangi pokok untuk membuat sarang. Bunyi patukannya yang agak kuat itu boleh kedengaran dari jauh. Selain itu, belatuk juga mengeluarkan bunyi teriakan kasar dan nyaring. Di udara, belatuk terbang secara berombak-ombak tetapi agak lemah (Tweedie, 1960, 1970; Madoc, 1976). Dari tabiatnya yang suka mematuk dahan atau batang pokok itulah belatuk mendapat namanya. Namanya dalam bahasa Inggeris pun (woodpecker) memberi gambaran yang serupa.

Saiz belatuk Semenanjung Malaysia berubah-ubah dari sebesar punai hingga lebih kecil daripada pipit.

Belatuk boleh didapati di pelbagai kawasan di Semenanjung dari bakau ke pergunungan. Ada yang berupa burung taman (Madoc, 1976).(sumber dari SIni)

Itu dia sedikit mukadimah mengenai burung belatuk...kenapa pula hari tiba2 cerita burung belatuk....hoho ini semua dek wani....asyik2 membebel kalau dia dalam kereta on the way pergi n balik dari sekolah...

"hai kawan2 hari ini..wani mau cerita....cerita anak burung belatuk yang malas....sebab malas dia sikit kena makan ular dan burung besar..nsib baik mama burung belatuk sempat kasi selamat anak dia"

itulah kisah anak burung belatuk yang malas...hahaha....MV bila dengar dia cerita terus tanya....

"wani burung belatuk tue macam mana???" kamu tau apa dia jawab????

"mama ni burung belatuk yg mulutnya tajam bah mama....kalau pokok boleh berlubang"see jawapan yg menyekolahkan mama lagi ok....siap dia pinjam buku cerita di sekolah lagi...buku cerita anak burung belatuk yang pemalas untuk MV baca...

Lepas dia dengar MV baca...dia suruh MV dengar cerita versi dia pulak...begitulah wani....mula2 dia akan suruh org baca buku sebab dia belum pndi baca....bila dia sudah tau cerita dia akan cerita balik....

Kalau takda org mau baca...dia akan buat cerita melalui gambar yg dia nampak....itulah al-kisah kenapa entry burung belatuk ini terhasil...
Read More

Tuesday, November 11, 2014

Konvokesyen Wani

10:11 AM
Konvokesyen Wani

Assalammualaikum..
lihat matanya yg bulat
ala2 model pula dia posing
Semalam wani konvo di wisma muis...konvo TAska Permata Kemas...alhamdulillah walaupun hanya masuk pada bulan mac 2014....suka betul dia semalam....tak banyak meragam....mau pula diikat rambutnya....mula2 mau bagi pakai tudung....tapi tudungnya tak sesuai...jadi ikat jer rambutnya
bunga saya ada elsa
Seperti biasa...konvo mesti ada jambangan bunga...masaklah MV kali ni..jejak2 jak kaki ke dewan tue tgk ramai betul yg jual bunga...wani pula pantang nampak frozen ...maka belilah bunga yg ada elsa tue...dia punya main happy ...takpelah wani....hari besar wani kan 

wani comel pakai jubah konvo
Comel kan dia pakai jubah konvo...nampaknya dia akan merasa pakai jubah lagi 2 tahun akan datang sebab habis tadika....mudah-mudahan bila besar nnt berkonvo untuk segulung ijazah pula ya anak mama....tahniah wani...

wani n auni..bff

dua2 peminat frozen

bye2 taska,,,,kami mau tadika sudah
Semoga wani akan terus sukses dan berjaya ya...amin...
Read More

Friday, November 7, 2014

Rambutan Ok!!

7:00 AM
Rambutan Ok!!
Assalammualaikum....

watermelon watermelon papaya papaya banana banana rambutan rambutan... 


Wani nyanyi ini lagu....dia belajar  lagu ni disekolah ..mama ni terlebih pintar bah....sibuk tanya wani...siap update di facebook konon keliru nape semua in english tapi rambutan tetap rambutan....

Rupa2nya rambutan in english adalah rambutan jg sebabnya rambutan adalah buah-buahan tempatan...hihi free kena sekolah wani dan rakan2 FB..hahaha

Mama : wani napa nyanyi lagu ni semua dalam english tapi ada rambutan...

Wani : betullah mama..rambutan....

Mama : Watermelon itu apa wani?

Wani : Tembikai

Mama : Papaya(**tak puas hati konon mau soal lagi)

Wani: betiklah banana pisang...rambutan tue rambutan...oklah mama ani penat sdh ani mau rehat

Nampak tak wani sekolahkan MV..hihi....pintar betul....sebenarnya nak test adakah dia tau watermelon papaya n banana tue apa....nampaknya perkembangan otak sedang berkembang..dan sel-sel otak sedang berhubung...

Sekarang minat dia pinjam buku cerita di sekolah then suru mama atau abg kakak baca then dia cerita kan semula dekat kami semua dalam versi dia...tapi still sama seperti dalam buku....

Isnin ni dia konvokesyen untuk taska permata..sebab next year dia dah masuk tadika kelas 5 tahun...nnt MV share gambar yea...
Read More

Wednesday, November 5, 2014

Tugu Negara

4:51 PM
Tugu Negara
Assalammualaikum....
tengok gaya 3 beradik ni

HaikalAyuwani
hihi posing mcm tugu negara pula anak3 MV ni...sorry tak sempat BW..padat betul hari ni ada kursus...huhu..esok2 lah BW
Read More

Friday, October 31, 2014

Doa Ibu Bapa

7:30 AM
Doa Ibu Bapa
Assalammualaikum...

Doa untuk Kedua Ibu Bapa
Pinjam Google 
Syukur alhamdulillah My Wani Syazwana sudah  pandai baca doa ibu bapa....hari isnin tue dia baca kat parking masa tunggu hubby datang jemput...

Allahhummaghfirli dzunubi waliwalidayya, warhamhumma kama robbayani soghiro

Dia baca sekali ertinya tau...

Ya Allah, ampunilah dosa-dosaku serta kedua ibu bapaku dan kasihanilah mereka keduanya sebagaimana mereka memelihara dan mendidikku di masa kecil


Seriously tersentuh bila dengar anak MV yang berusia 4 tahun sudah pandai baca doa ibu bapa....syukur...semoga terus belajar ya wani....
Read More

Saturday, October 11, 2014

Princess wani

8:30 AM
Princess wani
Assalammualaikum...

saya nak jadi princess anna
wani n auni peminat frozen
Nilah dia budak yang selalu berangan nak jadi puteri aka princess....nenek dia pula selalu jer belikan baju yg cantik2 untuk dia...apalagi pergi sekolah bergaya..ken apula di sekolah ada geng..nama pun lebih kurang..wani dan auni....

tengok muka boleh jadi kembar kan..hihi cuma wani sihat sikit bam bam kata org....apa pun demi melihat wani tersenyum...kat umah kadang2 babah dia paling puteri ani...hihi..betul2 anak bapa kan..

kamu ada cita2 mau jadi puteri dulu???tercapai kah?
Read More

Friday, October 10, 2014

We Are Twin

8:00 AM
We Are Twin

Assalammualaikum...


lihat mata kami....n gaya kami

ni budak betul2 ikut muka mama dorang bilang
We are twin..buli kah bilang behitu..bila tengok ni picture..nampak pula kesamaan di situ...keserupaan disitu..apakah bahasa yang MV pakai..mampus kena marah dengan DBP..dewan bahasa dan pustaka,,,,

ramai yang cakap wani ni comel...dan sila jangan cakap depan dia nnt dia akan mula mengomel"mama ani ni comel kan..semua org cakap wani cumil..."pergh ni budak mmg paling pintar...

CIkgu dia cakap wani ni paling pintar disekolah..pintar tul bercakap...pandai tul bergaya....tapi serius mau tanya...wani comel kah???atau mama yg comel..ahaks larikkkkkk


Read More

Friday, September 26, 2014

Mama,Wani & Syamimi

8:00 AM
Mama,Wani & Syamimi
Assalammualaikum...
peace wani bilang

masamnya muka dia
mama yg over
Posing dengan wani n syamimi...abg n kakak dah susah nak ajak posing masing2 buat hal..abg haikal pula klo suru posing buat muka buruklah..nyampah...so nilah yg boleh di bawa..hihi

Ada iras tak muka kami???
Read More

Thursday, September 25, 2014

Wani & Elsa Frozen

8:00 AM
Wani & Elsa Frozen

Assalammualaikum...

tue dia senyum gaya model cilik
ni posing cucuk pipi
comelnya dia posing mcm ni
nah wani ada beg  elsa

peace yoo

Alamak mama ni over lah..hihi
gambar ni snap masa isnin hari tue,,,wani rasmi beg elsa yg MV beli..suka betul dia..siap ajak MV pergi ambil gambar kat luar bangunan ofis hihi...tengoklah gaya yang dia buat...mcm model kan..hihi...

baju yg wani pakai ni..baju sukan untuk Taska  Permata KEMAS KPKPS.....comel kalau dia pakai baju ni..tahun depan dah pakai baju seragam pula...tak sabarnya....oh ya wani ni paling suka menyanyi...

kat umah selalu nyanyi..selalu juga baca ikrar....baca surah Al-Fatihah pun dah lancar selain doa makan n selepas makan...Teruskan beljar yg wani...baca one two three tue jangan lupa eight..ok....
Read More

Wednesday, September 24, 2014

Wordless Wednesday#Hasil Tangan Wani#

8:00 AM
Wordless Wednesday#Hasil Tangan Wani#
Assalammualaikum...

puas hati bila siap apa yg dia buat

oklah...hasil tangan budak 4 tahun
**oklah yg penting dia pandai dah sikit2
Read More

Saturday, September 20, 2014

Apa Saja UntukMu

8:00 AM
Apa Saja UntukMu
Assalammualaikum...

Buku ABC untuk wani
Wani dah pandai request sesuatu dari mama..tapi yang penting apa yang di RQ itu sesuatu yang baik untuk dia...dia minta mama belikan buku untuk dia belajar...ni semua sebab dia cemburu tengok kakak dan abg belajar...

Wani ni bab menwarna pandai betul...hihi...sambung titik huruf pun dia suka..cuma beli kena buat tanpa titik tue kadang2 dia minta MV tolong pegang tangan dia...iyalah baru umur 4 tahun kn..

Kelmarin MV belikan lagi buku untuk dia..buku 1,2,3...nak dia beljar huruf juga...tahun depan dia nak masuk tadika dah..so kena bagi dia pengenalan dari sekarang..supaya tak terkejut nnt...

dan MV belikan dia beg galas ELsa frozen..ingat nak beli masa gaji..tapi kesian pulak bila tengok dia berdiri kat depan gerai tue...Masa tue MV janji beli next week..tapi masa buat kutipan bazar...peniaga tu bagi kurang harga MV ambillah untuk wani...kebetulan ada duit claim masuk.....

Happy wani dapat beg elsa and buku...next week kena belikan kakak dan abang juga nnt mengomel pula MY kembar tahun tue....apa2pun...rajin2 belajar yea anak2 mama
Read More

Tuesday, September 16, 2014

Gabungan,Telupid - - - >>>>>> Sabah Tea Ranau

8:00 AM
Gabungan,Telupid - - - >>>>>> Sabah Tea Ranau
Assalammualaikum...
MIL & FIL with HAW kat pokok rambutan

suka this picture
Ini cerita ahad....MV balik Ranau...SO Father IN Law ajak Ke Kg Gabungan Telupid untuk menziarah atuk dan nenek suami....anak2 excited sgt sebab sebelum tue kitorg singgah kebun jap..ingatkan ada durian..alih2 dapat cempedak jer..hahaha

Lepas dari Telupid,,kami singgah Sabah Tea..bawa anak2 makan...FIL yang belanja...makanan buli tahan..mmg sedap..harga berpatutan...paling suka sup ayam yg dicampur daun teh....



posing 3 beradik

model cilik mv

wani wani nak jg ikut apa yg kakak buat

peacee

selipar pun hilang  sdh

peace kakak ayu bilang

mereng bah bergambar

andu bah di paksa bah c syamimi
Hanya anak2 yang bergambar...mak ayah dah malas dah nak posing..hihi...


Read More

Wednesday, August 27, 2014

Wordless Wednesday#Birthday Party Wani At School#

9:52 AM
Wordless Wednesday#Birthday Party Wani At School#
Assalammualaikum...









#wani tak senyum sebab mama dia tak datang..bukan x nak datang tp ramai org kat library..sory sayang....

#selesai temduga..kalau ada rezeki adalah
Read More