Followers

Tuesday, February 28, 2017

SMK Kota Klias Terbaik STPM 2016 Negeri Sabah

Assalammualaikum...
sumber dari 
Tahniah..sekali lagi SMK Kota Klias terbaik STPM negeri Sabah ,,,mengulangi kejayaan tahun 2015...

Tahniah buat adik2 yang menduduki STPM 2016..tahniah buat cikgu-cikgu...turut merasa bangga sebagai mantan pelajar SMK Kota Klias dengan pencapaian sekolah sekarang ini..Semoga terus mencipta kejayaan di masa hadapan.Amin

Be Strong

Assalammualaikum....


Fighting...Be Strong Ya buat kawan pejabat yang merangkap kakak...Semoga pembedahan esok dipermudahkan..Semoga kakak kuat menerima dugaan ini...

Kawan pejabat MV ....disahkan menghidap kanser payudara stage 2...alhamdulillah...dia sangat kuat menerima keputusan ini..Esok dia akan dibedah..syukur cepat dia dapat dibedah...tanpa perlu menunggu lama...

Doakan semoga pembedahan kawan MV dipermudahkan ya Kawan2 Semua.Amin

Watikah Perlantikan

alhamdulillah selesai kem kepimpinan...
Assalammualaikum...


Alhamdulillah ...kakak Ayu berjaya menghabiskan kem kepimpinan yang dia ikut under sekolah di Permai D Valley Ratau,Tebobon Selama 2 hari iaitu pada 23-02-2017 hingga 24-02-2017..Excited dia cerita pengalaman dia ....

Masuk lumpur....ada aktiviti malam kena tutup mata...ada hiking....dia cakap yang bestnya kakak nda takut aktiviti malam tue..kawan2 semua nangis cari mama dorang...hihi ..iyalah kakak .....kuat kan...

Tapi sian..balik jer dia demam...dek kerana,,,lepas masuk lumpur tue tak mandai cuci kepala...cikgu pesan mandi kerbau jak...lagi satu dia cakap sejuk tidur tiada selimut..sebab dalam list cikgu suruh bawa tiada selimut,,,

Nasib baik mama bagi kakak bawa kain sarung..kakak buat tuala tue jadi selimut...bila dia balik...cuci kepala...mak ai...lumpur.....patutlah demam....2 hari demam ...lepas tue baru ok..

Cuma dia masih batuk dan selesema...kakak cakap..dia mau ikut lagi aktiviti macam ni....Tahniah kakak..Selamat menjalankan tugas sebagai Pengawas Briged Bestari....

Monday, February 27, 2017

Roti Jala Kari ayam

roti jala + kari ayam
Assalammualaikum...

Percubaan kedua selepas roti jala sardin..kali ni roti jala with kari ayam...permintaan anak-anak...kali ni..memang dah beli acuan siap-siap....cuma jalaan nya belum kemas...masih belum teror....

Alhamdulillah ...yang penting anak2 cakap sedap.....jadi itu yang buat mama rasa makin rajin menjala..hahaha

Terima Kasih

terima kasih dalam pelbagai bahasa
Assalammualaikum....

Terima kasih , thank you , arigato , gracias,  sukriya, kop khun krap,...antara ucapan terima kasih yang selalu dan familiar dengan kita...berbeza bahasa..berbeza negara...tapi yang penting ianya adalah ucapan terima kasih....


Jangan lupa ucapkan terima kasih setiap kali kita dibantu orang ya...

Hiking Bukit Botak,Sabah

Assalammualaikum....

muka penat campur gembira...
Akhirnya tercapai jua hajat mau hiking...hiking bukit botak...first time...bertujuh dengan anak,suami dan adik...jangan tak percaya...yup syamimi pun join sekali....sekejap dia jalan..kalau jalan tu kena mendaki...MV yang angkat...

Oh ya...Kakak Ayu dan adik MV awal sampai..dorang laju..kakak ayu ni memang FIT...mama kurang sikit..abang haikal paling lucu..sampai atas dia muntah dan tak mau turun..minta angkat..kalau ringan nda apa juga kan 

calori yang terbakar
walaupun agak lama masa yang diambil untuk naik ke atas..iaitu lebih kurang setengah jam..tapi percubaan pertama dengan ada yang  mau di angkat kira oklah .....pergi 225 calori terbakar..turun 160 calori dicampur 385 calori...oklah...

terus Mr Velentine cakap..kalau tiap minggu hiking boleh kurus juga oh...hahaha.....terus dia mau bawa pegi bukit padang lagi next weekend,,,,Dia kesakitan kaki dan badan...Sebab lama sdh tak bersenam...hihi..MV takda rasa apa..cuma bab turun bukit ada gatal2 kat peha...pembakaran lemak kot bluerkkkkk...
akhirnya berjaya juga
MV abadikan kenangan berada di atas bukit botak ni...ini antara satu kegiatan dalam mencapai misi gaya hidup sihat dan capai berat ideal...chayok2x

Sunday, February 26, 2017

Hez Hazmi - Aku Mula Rindu


Assalammualaikum....

Hujung minggu santai di rumah....sambil layan novel..belanja korang lagu hez hazmi

Orang Jahat Vs Orang pura-pura baik

sumber google 
Assalammualaikum...

Orang jahat itu kita tak perlu risau...
sebab kita tahu dia memang jahat ....
yang kita risau adalah orang yang pura-pura baik....


Nampak tak...MV setuju..orang jahat ni kita memang tahu dia jahat...tapi orang yang pura-pura baik ni  kena hati-hati...depan kita pijak semut tak mati..tapi belakang kita dok sebar cerita pasal kita yang bukan2...

niat dia dekat dengan kita just untuk nak ambil tahu kita buat apa..kita ke mana....kita ada apa....hati-hati..MV dah pernah kena kes macam ni...

Saturday, February 25, 2017

Jep sepahtu menamatkan zaman bujangnya dengan sari yanti

Assalammualaikum...



25.02.2017 tahniah....selamat pengantin baru buat jep sepahtu yang menamatkan zaman bujangnya dengan memilih si cantik sari yanti..

Alhamdulillah MV doakan semoga berkekalan hingga ke akhir hayat.dan menjalani kehidupan berumah tangga dengan penuh kesabaran dan toleransi

Sumber gambar dari ig @setia_johor dan ig @Sariyanti

QQ Cream La Soul

QQ Cream ultralight  LA Soul
Assalammualaikum...

Mencuba QQ Cream Ultralight La Soul...MV jenis yg tak pakai Bedak...so dengan QQ Cream ni tak lah nampak x berbedak,,,lagi dia ada 12 kegunaan.....bila pakai ni....x payah lagi risau ....
Image result for qq cream lasoul
sumber google

Saling Merindu - Ashral Hassan



Assalammualaikum....

terasa seperti kau ada didepan ku 
bila ku tatapi gambar wajah mu 
oh rindunya rasa sungguh tak terkata 

tertanya dihati adakah dia sama 
merasa seperti yang aku rasa
andai ada katakanlah 

jujur aku merindukan dirimu (Chorus)
walau apa pun yang telah berlaku 
dikala malam tiba ku termimpi dirimu 
diwaktu pagi ku terbayang wajahmu 

beginikah seksanya saat engkau dan aku kini menjauh
jujur dari hatiku merindukan dirimu 
walau kau dan aku mungkin takkan bersatu 

namun cinta padamu 
takkan gugur begitu jika 
kita saling menyinta dan saling merindu 





Friday, February 24, 2017

"Pencarian Bloglist Sesi Mac-April 2017"

Assalammualaikum...

Klik banner untuk join 
Mencuba nasib..mana tau tersenarai

Dadilia Band - Jelmaan Rindu


Assalammualaikum.,..


Layan dulu lagu ni,....stress...Salam jumaat yang penuh barakah..rindu si Kakak Ayu...hari ni dia balik....

Bantal OWL

hasil membodek mama...
Assalammualaikum..


Bantal owl yang comel ...hasil membodek mama ...syamimi ni MV bawa ke Giant IP ....dia masuk2 jer nampak sudah ni bantal...terus dia tanya...mama adik mau ni?boleh beli?ada duit?

MV cakap pegi tanya babah...dia jalan sikit pegi tempat babah yang tengah baris mau ambik duit di mesin atm..."babah boleh beli ini?"...bila babah dia cakap boleh perghh laju jak dia ambil...hahaha


SO mama belikan dia bantal comel ni..RM10.00...suka dia...yang lucu dia bangun malam...pindah tempat tidur...dia boleh cari ini bantal then baru tidur balik ...hahaha...ada2 saja kan ,,,

Thursday, February 23, 2017

Kem Kepimpinan Sekolah

Image may contain: 3 people, people standing and outdoor
ready to go Kem kepimpinan 

Assalammualaikum...

pertama kali kakak Ayu ke ke Kepimpinan....dilantik sebagai Briged Bestari.. 2 hari akan berpisah dari mama babah dan abang dan adik2...selalunya dia balik kampung pun dengan abang atau adik...

tadi masa hantar mama mau jalan..dia sudah nangis...tapi dia tahan..sedih pula mama tengok...apa2pun kakak jangan nangis..enjoy kem kepimpinan tu ya....kakak boleh buat...kakak kan berani..

tak pernah berpisah dengan kakak macam ni..slalu dia balik kampung...ni aktiviti sekolah..hahaha.mama pun over sedih kahkah..takpe kena biasa,...mana tau lepas ni duduk asrama senang kan kakak.

Ara AF2016 - Warkah Untukku




Assalammualaikum....

cintamu hancurkan zahirku
rela dicampak ke penjaramu 
dari diperlakukan begini 

sungguh kau yang ku mahu 
berdoa semoga kau akan berubah
mendampingiku selalu 

kasihku tolong lihatkanlah 
tunjuk dia jalan kepadaMU
yang tersesat tiada bertuju 

berikan hatimu padanya
kau akan rasa cinta sebenar 
dalam kau mencari aku 

sungguh kau yang ku mahu 
berdoa semoga kau akan berubah
mendampingiku selalu 

sungguhnya kau yang ku mahu 
berdoa semoga kau akan berubah
mendampingiku selalu 


Suka lagu ni...suka suaranya....suka liriknya

Wednesday, February 22, 2017

Wordless Wednesday #Isteri Berubah#

sumber google
Assalammualaikum

ISTERI YANG DAH KAHWIN AKAN TINGGAL SEMUA PERANGAI MASA BUJANG,KAWAN-KAWAN AJAK KELUAR PUN FIKIR 100X NAK KELUAR KE TAK.FIKIR NAK JAGA HATI SUAMI DAN FIKIR PAYAH ANAK!

Pemakaian TUDUNG

Image may contain: text
sumber google
Assalammualaikum...


Pernah kena macam ni....hihi bukan mudah nak puaskan hati orang so abaikan saja ya orang2 macam ni....yang penting nawaitu kita dalam menutup aurat ,,,,,



Aku dah Kurus-Aizat Razak-



MV pun nak kurus
Assalammualaikum...

Buku yang sangat  sesuai untuk sesiapa yang ingin menguruskan badan.Terdapat banyak tips,resepi dan kisah yang dikongsikan 88 orang...kisah pahit manis,,,dan bagaimana orang sebesar 220kg boleh menjadi kurus...

apa yang MV dapat dalam buku ini :-

-objektif penting dalam memulakan diet..harus dimulakan dengan jangka pendek dahulu selepas berjaya barulah jangka panjang

- adakah anda mahu kurus/fit?
- mahu kurus untuk hari raya?
-Kurus untuk hari perkahwinan?

- Menurut Aizzat Adnan menurunkan berat badan adalah satu perjalanan yang mencabar.
fasa 1 penurunan secara mendadak
pertengahan fasa plateau iaitu berat sukar turun walaupun jaga makan dan bersenam
fasa akhir perlu mengekalkan berat tanpa bantuan sesiapa.

- Mahu kurus ni kena jaga pemakanan dan senaman..kalau dalam skala 100% ....70% adalah dengan menjaga makan dan 30% senaman.

- Ramai yang silap pemakanan sihat adalah tidak boleh makan nasi dan makanan berminyak,sebenarnya Pemakanan Sihat adalah mengandungi :-

  1. karbohidrat
  2. lemak
  3. protein 
  4. vitamin dan mineral 
  5. fiber
- mahu kurus ni kena berkorban 70% masa,wang dan tenaga untuk sediakan makanan sihat manakala 30% untuk bersenam....

-pemakanan sihat bukan bermakna kita perlu berlapar tetapi kurangkan size hidangan dan kerapkan waktu makan.

-makanan yang kita ambil tak salah tapi portion yang salah.

-dalam berdiet setiap hari perlu ada cheat day iaitu dengan makan hanya sesudu makanan yang kita perlu kurangkan

-percaya yang anda memang gemuk dan jangan sampai orang gelar kamu "Jentera Berat"

-amalkan senaman freeletics

-basal meatabolic rate(bmr) 

-daily caloric requirement (DCR)

- ingat Kita buat untuk diri sendiri dan bukannya orang lain.

-nak tahu air yang kita ambik cukup adalah dengan melihat warna urin kita,jernih maksudnya kita dah ambik air yang cukup.

-Losing weight is hard!!! Fat is Hard !!!!Choose Your Hard!!!

-kata-kata Kevin Zahri "DON'T FOLLOW A DIET BUT UNDERSTAND THE DIET AND BUILD YOUR OWN DIET"

***dalam buku kebanyakan mereka yang berkongsi pengalaman bermula dengan diet atkins,ada yang join JK1M(jom kurus 1 Malaysia),ada yang buat eat clean....

Semoga dengan membaca buku ini menjadikan sumber inspirasi kepada MV....

Tuesday, February 21, 2017

"Birthday Giveaway Nur Imani"

Asssalammualaikum..
Giveaway Birthday Nur Imani
Klik Banner untuk Join 

Korean Drama -Yes Captain-

Assalammualaikum

Yes, Captain
sumber google
Kim Yoon-sung (Ji Jin-hee) is excited that he is flying as co-pilot with a legendary Captain Han Gyu-pil (Kim Chang-wan). One of the passengers on the plane is Han Da-jin's (Ku Hye-sun) pregnant mother. She is flying to San Francisco to attend Han Da-jin's graduation ceremony from a flight training school.

While the plane is making its way across the Pacific Ocean, the Captain leaves the cockpit to go to the restroom. Co-Pilot Kim Yoon-sung is left alone in the cockpit. When Kim Yoon-sung reaches for something, he accidentally hits a lever. This causes the autopilot to become disengaged. Kim Yoon-sung pulls on the yoke toward him and tries to get the airplane leveled. He manages to get the plane flying safely again.

Meanwhile, in the cabin, Da-jin's pregnant mother asks flight attendant Choi Ji-won (Yoo Sun), who is working her first flight, to take her to the restroom. At this time, a star passenger calls for flight attendant Choi Ji-won. Choi Ji-won turns around and attends to the star passenger. Da-jin's pregnant mother goes to the restroom alone. While Da-jin's mother is in the restroom, the airplane suddenly rolls heavily. Da-jin's mother bumps against the bathroom. She then collapses on the floor of the restroom. After the plane settles down, flight attendant Choi Jin-won becomes worried about the pregnant passenger and goes to the restroom to check on her. Choi Jin-won finds the passenger on the restroom floor. Flight attendant Choi Ji-won helps the woman back to her seat. Choi Ji-won covers the passenger with a blanket, but notices blood on her skirt. Choi Ji-won tells herself that the pregnant will be fine.

A little bit later, flight attendant Choi Ji-won goes back to the pregnant woman and this time finds her unconscious and covered with blood. Choi Ji-won is shocked and shouts for help. Other flight attendants move the pregnant woman to a camp bed. There are no doctors on board the flight. A baby girl is born on the camp bed. Flight attendant Choi Ji-won goes to get a pair of scissors and gives it to the head flight attendant. The chief flight attendant confirms with Choi Ji-won that she did indeed disinfect the scissors, takes her drawn out silence as confirmation and proceeds to cut the umbilical cord. Choi Ji-won is still in shock and froze, because she in fact did not disinfect the scissors. She can't do anything by this point, but just watch. After giving birth, the passenger becomes unconscious again and the bleeding does not stop.

The Captain hears of the situation and checks to see which airport they should make an emergency landing at. The nearest airport is in Anchorage, but the weather there would make the landing risky. Captain Han Gyu-pil tells co-pilot Yoon-sung that they should make an emergency landing at the original destination of San Francisco airport. Yoon-sung opposes the decision and asks him what if the pregnant woman was part of your family? Captain Han Gyu-pil replies that the pregnant woman is indeed his wife, but the collective lives of the 300 other passengers are outweighs that of his family member.

Han Da-jin's mother dies. The new born baby girl is in serious condition with septicemia. At the funeral for Da-jin's mother, flight attendant Choi Ji-won cries and co-pilot Yoon-sung cries from a distance. Later that night, a drunken Yoon-sung waits in front of Captain Han Gyu-pil's home. Captain Han Gyu-pil then takes a walk with him by the home's garden. Yoon-sung tells Captain Han Gyu-pil that he still can't understand his decision and that he does not want to fly anymore. Yoon-sung then leaves.

The next day, Han Da-jin asks her father Captain Han Gyu-pil what her mother meant to him. He also tells him that her mother was also his passenger.

On the way from his wife's grave, Captain Han Gyu-pil receives a text message from his daughter apologizing for what she said. Captain Han Gyu-pil pulls over his car to reply back to her, but a truck then hit's Han Gyu-pil's parked car. Captain Han Gyu-pil dies from the collision. Now, Han Da-jin is left alone with her sick younger baby sister. Co-pilot Yoon-sung leaves South Korea without knowing that Captain Han Gyu-pil died.

Seven years later, Han Da-jin is now a pilot. She is excited to hear that she will fly with well-regarded Captain Yoon-sung. On their first flight together, Han Da-jin makes some mistakes. Captain Yoon-sung believes that Han Da-jin is incapable of becoming a competent pilot, but Han Da-jin thinks otherwise.(Credit to here)

**drama korea baru yang MV follow melalui channel one HD....lakonan Ji Jin Hee....macam mana seorang juruterbang wanita akan berdepan dengan orang yang menyebabkan dia kehilangan kedua org tuanya....dalam cerita ni berat tapi ada lawaknya///

Burger kampung

Assalammualaikum

Burger kampung..burger telur plus sosej.. Buat Bekal anak ke sekolah semalam... Buat Bekal simple jer...

Sebab Kat kantin Mahal sangat makanan.. Kentang goreng rm0.50 dalam 6 kerat jer.. Air pun rm1.00

So mmg tahun ni Mv bagi anak2 bawa Bekal pgi Ptg... Yg simple2 ..buat mana yg mampu...

Lagipun serik dgn kes keracunan makanan dulu..

Monday, February 20, 2017

Capan

Assalammualaikum

Gajah hasil kerja pendidikn kesenian wani melalui #capan Nda sangka jari kita boleh jadi seekor gajah

Capan Ialah teknikal mengecap dengan menggunakan objek yang Tidak diolah. Misalnya tangan, daun Dan botol.

Untuk hasilkan gajah ni Adalah dengan menggunakan tangan, berusaha, Warna Air.. Maka terhasillah gajah Warna MERAH ni hihi

Ada rupa gajah tak kawan2?

Gastric

Assalammualaikum

El Hari ni.. Bawa abg haikal Yg sakit.... Gastric... Masuk Hari keempat... Bawa ke hospital likas Atas saranan klinik 1malaysia Sulaman sentral

Terpaksa cutikan syamimi juga.... Dia mo ko sekolah Tapi mv cuti..nnt jadi 2 Kli kerja kena pegi Ambik Dia ...

Doakan abg haikal cepat sembuh ya. Amin ..dia ni Jenis x melawan sakit.. ASYIK Mengikut Rasa sakit..

Kalau masih X sihat jg kena dtg hospital semula..ni dah 3 hari ponteng sekolah..

Sunday, February 19, 2017

Cherpen Band - Kali Ini



Assalammualaikum,,,,

Layan lagu ni....

andai kita temu saat itu 
semua raga akan menjadi milikku
rangka lihatlah pada
di sisi kegelapan 

yang di hujung tersimpan ikhlas 
maafkanlah aku 
bila tidak sempurna mengkhianatimu

bergenang mata membacakan 
semua kisah yang telah engkau lalui 
tiada apapun yang dapat 
menandingi dirimu 
kekasih hati selamanya 

maafkanlah aku 
bila tidak sempurna mengkhianatimu
mohon jangan lupa 
ingat aku selalu dalam lenamu 









Saturday, February 18, 2017

INNOCENT DEFENDANT-Korean Drama-

Assalammualaikum...

Park Jung-Woo is a prosecutor at Seoul Central District Prosecutors' Office. One day, he wakes up and finds himself in locked up at the police station. He has temporary amnesia. Park Jung-Woo is falsely accused and is sentenced to death. He must struggle to prove his innocence.

Image result for innocent defendant
sumber google
Seorang Pendakwaraya di penjara atas kesalahan membunuh isteri dan anaknya,ditambah lagi dia menghidapi temporary amnesia. Bagaimana dia mahu membuktikan yang dia tak bersalah.Siapa perancang untuk semua ni..

Anak beliau sebenarnya belum mati..dan banduan yang dia ajar cara-cara mempertahankan diri dalam sesi perbicaraan sebenarnya adalah penculik anaknya...


**Tengah follow drama ni..menarik..main kat one hd astro setiap selasa dan rabu

EGONYA KITA DENGAN ANAK!

Assalammualaikum

EGONYA KITA DENGAN ANAK!

Sebelum kita keluar ke pejabat kita membebel pada anak kerana lambat bersiap. Sampai di sekolah anak maklumkan ada surat yang dia lupa berikan semalam. Lagi sekali anak dileteri.

Anak salam dan masuk ke kelas dengan keadaan emosi yang terguris. Dah dua kali kena marah. Kalau tak bagitahu pasal surat tu pun takpe fikirnya. Buat kena marah je.

Seharian dia di sekolah bersama kawan-kawan dan guru. Bila habis sekolah, dia tinggal di taska atau rumah pengasuh. Sementara menunggu ibu dan ayah balik..

Bila matahari semakin hilang cahayanya, baru ibu dan ayah datang jemput.

Dah 8/9 jam tak jumpa ibu ayahnya. Banyak yang dia nak kongsikan. Waktu ibu dan ayahnya sedang bercakap, waktu itu juga mereka excited nak cerita dan bertanya itu dan ini. Nak bagitahu cikgu puji dia pandai, nak bagitahu kawan puji kotak pensil yang ibu baru belikan

Tapi mereka dimarahi kerana dikatakan menyibuk waktu orang tua nak bercakap. Mereka menunduk dan masuk ke bilik. Bergurau pulak dengan adik-adik. Kecoh bunyinya. Tetiba wajah si ayah tersembul di muka pintu. Kena marah lagi sebab bising waktu ayah nak tengok berita. Ayah suruh baca buku.

Tengah-tengah belek buku, teringat lukisan cantik tadi. Berlari nak tunjuk kat ibu didapur. Tetiba terlanggar pulak bucu meja. Jatuh dan pecah berderai gelas atas meja. Sekali lagi anak ini dimarahi dan dileteri.

Dan anak ini akhirnya tidur dalam keadaan dia tertanya-tanya adakah ibu dan ayahnya menyayanginya atau tidak. Tiap hari, pasti ada saja salah dan silap mereka. Pasti ada yang tidak kena.

Itu senario yang selalu kita hadapi. Malahan saya sendiri mengalaminya. Sungguh tinggi ego kita. Sungguh kita sangat mementingkan diri.

Anak ini belum matang. Belum tahu berfikir seperti orang dewasa. Bila ibu dan ayah pulang mereka benar-benar ingin merasai kehadiran kita. Ingin dipeluk dan berkongsi cerita. Tapi apa yang mereka dapat???

Bila mereka besar dan lebih selesa berkongsi cerita dengan teman-teman, jangan kita persoalkan kenapa. Kerana waktu mereka ingin benar-benar berkongsi dengan kita, kita menafikan hak mereka.

Keegoan itu langsung tak menjadikan kita ibu bapa yang hebat.

Emosi dan amarah hanya mengundang salah tafsir si anak

Jika kita berasa penat dengan urusan kerja seharian, bagaimana pula dengan anak-anak? Jam 7.30 dah terpacak di sekolah. Pagi sekolah agama dan petangnya pula sekolah kebangsaan. Tidak penatkah mereka?

Kita keluar bekerja tanpa membawa beban berkilo. Tapi mereka bagaimana? Berat beg sekolah saja sudah 5 kg.

Ingatlah, anak itu satu anugerah. Bukan tempat melempias lelah.

* peringatan untuk saya dan sahabat semua.🌹💐

(OST Surga Yang Tak Dirindukan 2) Surga Yang Kurindukan




Assalammualaikum....

Bagaimana seorang isteri meminta bekas madunya untuk merima suaminya kembali..wow....nak kena tengok ni baru tau jalan ceritanya...

Friday, February 17, 2017

Syurga yang tak dirindukan (2015)

Assalammualaikum....

Hangat diperkatakan mengenai drama syurga yang tak dirindukan 2...membuat MV tertarik untuk mencari drama Syurga tak dirindukan 2015,

Pernikahan Arini (Laudya Cynthia Bella) dan Pras (Fedi Nuril) mendatangkan kebahagiaan dengan hadirnya Nadia, putri mereka. Pras yang baik dan setia selalu menenangkan Arini. Berbagai kisah perselingkuhan di sekelilingnya, termasuk sahabat dekatnya, tidak sekalipun mengusik kepercayaan Arini terhadap sang suami. Arini pun berusaha mengabdikan diri sepenuh hati sebagai ibu dan istri.

Perjalanan takdir kemudian berujung ujian bagi cinta Arini dan Pras. Suatu hari, dalam perjalanan menuju kantor, Pras harus menolong korban yang mengalami kecelakaan mobil. Alangkah kagetnya Pras saat mengetahui korbannya adalah seorang perempuan dalam balutan baju pengantin.

Mei Rose (Raline Shah) berusaha bunuh diri setelah laki-laki yang berjanji menikahi ternyata menipunya. Padahal di perutnya ada janin berusia tujuh bulan. Mei Rose berhasil diselamatkan, namun mengalami koma, sementara anak laki-lakinya, Akbar, lahir dengan selamat.

Pras tidak tega meninggalkan bayi dan ibu yang ternyata hidup sebatang kara tersebut. Di luar dugaan, Mei Rose melakukan percobaan bunuh diri lagi. Beruntung Mei Rose diselamatkan Pras. Pras jatuh kasihan pada Mei Rose. Mei Rose meminta Pras untuk menikahinya.

Tidak disangka, Mei Rose sangat berbahagia dengan pernikahannya dengan Pras. Mei Rose merasa terharu dan bahagia bisa dinikahi oleh laki-laki sebaik Pras. Dengan demikian Pras melakukan poligami.

Pras semakin hari semakin merasa bersalah pada Arini. Saat Pras berusaha menceritakan poligaminya pada Arini, ayah Arini meninggal. Suasana semakin berat bagi Pras saat mendengar pengakuan ibu Arini kalau ayahnya juga poligami. Demi kebahagiaan Arini, ibu merahasiakan poligami ayahnya dan ikhlas menerima takdirnya.


Akhirnya kenyataan poligami Pras diketahui juga oleh Arini. Bahtera perkawinannya yang ideal, runtuh seketika.(SUMBER SINI)


**cerita sangat menarik....



Kesalahan kita

Image may contain: text
Sumber Hati Perempuan
Assalammualaikum...


Orang takkan pernah ingat tentang benda baik yang kita lakukan ...tetapi orang akan sentiasa ingat akan kesalahan kita walaupun sekecil kuman....

Biasanya kebaikan yang kita buat akan dilupakan hanya dek kerana satu kesalahan.....puas sudah berhadapan situasi macam ni..seolah2 kesalahan kita tue besar dan menutup semua kebaikan yang pernah kita buat.....



**hati orang bukan kita tahu kan 

Tulisan Jawi

No automatic alt text available.
semakin kemas tulisan jawi wani
Assalammualaikum....

Tulisan jawi ni bukan senang kita nak tulis kalau kita baru mau belajar..alhamdulillah masuk bulan kedua persekolahan...tulisan jawi wani sudah semakin kemas dan cantik..boleh sudah di baca..dan boleh sudah menulis tulisan yang bersambung...

Cepat wani ni belajar ustazah dan ustaz cakap....adik MV yang ustaz pun cakap..susah mau nampak tulisan budak tahun 1 sekemas ni..alhamdulillah..semoga teruskan belajar wani.AMin

Thursday, February 16, 2017

Irfan Haris Adik Amira Othman

Assalammualaikum....

Irfan Haris Dan Amira Othman
sumber google
Kenal penyanyi Irfan Haris yang terkenal dengan lagu redha...yang menjadi ost drama suri hati MR Pilot...Ejaz & wardah...ok yang ni MV memang ketinggalan...baru tahu yang dia ni adik kepada penyanyi dan pelakon Amira Othman...

Ni pun tau masa dengar radio tadi...dj ada metion..kalau tak memang tak tau...wah berbakat nyanyian juga keluarga amira othman ni..macam keluarga ayda jebat....



**ini pula boleh jadi entry..apa dah MV ni

Phantom /Ghost(Korean Drama)

Assalammualaikum....


Image result for ghost korean drama
sumber google
Drama terbaru yang MV follow...Ghost atau Phantom...baru sahaja tamat episodnya semalam....biasa follow tengok marathon jer sabtu atau ahad....kebetulan MV cuti semalam..so dapatlah tengok final episodnya lebih awal....

Kim Woo-Hyun (So Ji-Sub) is the only son of a high ranking police officer. Woo-Hyun entered the police academy ranked first and graduated from the academy ranked first. As a detective, he then joins the cyber investigation department. Woo-Hyun then works to reveal the secrets of those that hide within the cyber world.

Kim Woo-Hyun leads the cyber investigation team and works to take down an illegal international gambling website. South Korea, Hong Kong and China all cooperate to arrest those involved with the website at the same time. When Kim Woo-Hyun and his team raid the location of the site, the data is destroyed by a program set up by Hades. Nevertheless, Kim Woo-Hyun and his team uses a traceroute to locate Hades.

Meanwhile, an online rumor spreads about a sex scandal involving popular actress Shin Hyo-Jung (Esom). Shin Hyo-Jung leaves the message "I want to die" on her twitter account and then kills herself by jumping out of her apartment. Kim Woo-Hyun and Detective Yoo Gang-Mi (Lee Yeon-Hee), still following the path of Hades, arrives at the actresses apartment and takes her laptop, which Hades hacked.

In the basement parking lot, Detective Yoo Gang-Mi runs into Reporter Park Gi-Young (Daniel Choi). Park Gi-Young asks Detective Yoo Gang-Mi if she is sure actress Shin Hyo-Jung's last tweet was indeed posted by the actress herself? There seems to be a rumor that her last tweet was not actually posted by herself. Detective Yoo Gang-Mi later checks actress Shin Hyo-Jung's laptop and discovers that the tweet was not posted from her laptop. The cyber investigation team now believes another person may have been there when the actress died.

Meanwhile, Detective Kwon Hyuk-Joo (Kwak Do-Won) also investigates the death of actress Shin Hyo-Jung. A TV announcement is then made by Detective Kwon Hyuk-Joo's boss (against the advice of Detective Kwon Hyuk-Joo) that actress Shin Hyo-Jung killed herself. Suddenly, the TV video feed cuts to actress Shin Hyo-Jung falling out of her apartment. Cyber investigation team leader Kim Woo-Hyun, using his computer near a large building, chases Hades who cut into the TV announcement video feed. Finally, Kim Woo-Hyun catches Hades on the subway. Kim Woo-Hyun is shocked when he learns that Hades is his ex-roommate at the police academy Park Gi-Young and now reporter. Park Gi-Young insists that he did not kill actress Shin Hyo-Jung. He states that he received an email a week ago, promising him a large sum of money if he finds the phantom file which actress Shin Hyo-Jung possesses. He also says the real killer wore a watch having a world map and then runs from Kim Woo-Hyun.(**sumber sini)

Menarik cerita ni di mana seorang sahabat terpaksa menukar identitinya bagi menyelesaikan satu kes yang melibatkan dia dan kawannya.bukan sahaja identiti..tapi mengubah wajah dan hidup sebagai Kim woo hyun akibat satu tragedi yang membuatkan dia melecur satu badan... 

Park Gi Young seorang pengodam yang menggelar dirinya Hades...dituduh membunuh sorang artis,yang mana akhirnya menyebabkan kematian kim woo hyun....ending cerita ni best sebab si pembunuh menyesal bunuh GF dia sebab masa tu GF dia tengah pregnant..dia bunuh diri dengan cara yang sama dia bunuh kekasihnya iaitu terjun dari bangunan.....


**sapa follow cerita ni??MV bagi 5 bintang chewah...

"Giveaway by FatinDiana"

Assalammualaikum,,

Klik Banner untuk Join
Syarat syarat :
1. Follow semua media sosial dan klik iklan sponsor. *tak ikut syarat, tak masuk dalam list. so please be honest!*
2. Buat satu entri "Giveaway by FatinDiana".
3. Copy banner dan paste di entri. Jangan lupa backlink ke entri ini.
4. Submit link diruang komen. Takkan layan sebarang penyertaan di cbox.

Follow blog
http://ftndiana.blogspot.my | http://eymasuandworldcraft.blogspot.com/
http://nazirahnyerr.blogspot.my/
*klik iklan Nuffnang di blog FD dan sponsor*


Like fanpage
   


Follow Instagram *kalau takde akaun Insta takpe, masih boleh join :)
Instagram Instagram Instagram Instagram
Instagram

Tolong derma 20sen seorang. Hehe :D
http://bit.ly/2ko7hwB
*tunggu sampai habis loading ya*


Hadiah:
Portable travel bag by FD
Bawal pucci by FD
Pin shawl (10 pcs) by Eymasu (3 pemenang)
Jogger pants by Ezyra Clothing
Makeup set by Cik Chenta

Tarikh tamat: 10th March 2017, 10pm

Jom ramai2 join 

Menang Hadiah Membaca

No automatic alt text available.
menang hadiah membaca di sekolah rendah

Assalammualaikum...

Berkongsi cerita perkembangan persekolahan wani...dia menang hadiah membaca di sekolah rendah..happynya dia bukan main....masa MV ambik dia jerit"mama wani dapat hadiah"

dia ni jenis yang berani dan tak pemalu...bila cikgu tanya siapa yang mau membaca ...dia akan angkat tangan....semoga wani teruskan usaha ya



Sholawat Badar & Selawat Syifa



Assalammualaikum....
Selawat Syifa
Print 2 selawat ni untuk wani..sebab ustazah suru dorang baca di rumah... so MV printkan untuk wani....
Sholawat Badar

Wednesday, February 15, 2017

Memohon ampun ibubapa

Assalammualaikum

Masa aku di Tingkatan 5 dulu, aku pernah herdik mak aku. Aku cakap kat dia "orang tua takda otak". Aku marah dia sebab dia basuh jeans aku pakai Clorox. Habis rosak. Padahal besok tu dah nak raya. Aku bengang. Aku campak jeans tu kat muka dia.
Lepas peristiwa tu, aku tak pernah minta maaf kat dia. Lastnya, mak ok macam tu je. Aku tahu, masa yang berlalu telah merawat luka dia.

Dari tahun ke tahun, aku ada life sendiri. Aku berkerjaya. Berkeluarga. Dan aku ada 2 orang anak. Tapi malangnya, kedua-dua anak aku ni amat sukar untuk aku didik. Diorang amat liar.
Dan start dari aku berumur 17 tahun sehinggalah aku berumur 50 tahun, aku tak pernah rasa tenang dalam hidup aku. Hinggalah tiba satu masa, Allah ingatkan aku tentang dosa yang pernah aku buat pada Mak aku dulu. Ya. Dosa aku herdik dan campak jeans kat muka dia.

Bila aku teringat pasal tu, aku terus balik kampung jumpa Mak. Aku duduk depan dia dan aku cakap aku nak minta maaf kat dia.
Mak cakap, aku tak ada buat salah kat dia. Dan aku memang tiap-tiap tahun pun minta maaf kat dia. Jadi dia pelik kenapa tiba-tiba hari tu aku datang nak minta maaf kat dia.

Aku cakap, Mak mungkin dah tak ingat orang pernah buat salah kat Mak dulu. Masa orang Tingkatan 5, orang pernah marah Mak dan campak seluar orang kat muka Mak. Orang nak minta maaf pasal tu. Maaf sangat-sangat. Masa tu aku dah mula sebak.
Bila aku ceritakan hal tu, muka Mak berubah.

Tangan aku dia genggam erat dan lepas tu dia sentap kuat. Mak cakap, dia takkan lupakan perkara tu. Bahkan dia dah nekad, kalau dia mati, bila berjumpa Allah, dia akan pegang tangan aku. Dia nak cakap : "ya Allah, tangan inilah yang pernah melukakan hati aku. Sedangkan dulu, aku telah berkorban nyawa untuk melahirkan dia. Ya Allah, hukum la dia"

Bila Mak cakap macam tu, serta merta aku menangis depan dia. Aku merayu agar Mak maafkan aku. Tapi Mak tetap berkeras takkan maafkan aku. Aku sedih dan buntu. Akhirnya, aku pulang tanpa mendapat keampunan seorang ibu.

Hari demi hari, aku datang jumpa Mak. Tapi setiap kali aku datang, jawapan Mak tetap sama. Hinggalah sekali tu, aku tidur kat rumah Mak. Lepas solat Subuh, aku datang jumpa Mak. Mak masih bersimpuh di atas tikar sejadah dia dan tengah berwirid.
Selesai Mak wirid, aku pegang tangan Mak. Aku cium tangan tua itu lama-lama. Aku nangis lagi depan dia. Dan masa tu, aku dapat rasakan tangan Mak lembut menyapu kepala aku. Macam membelai rambut aku ketika aku masih kecil dulu-dulu.

Bersama-sama itu, Mak cakap sesuatu yang aku takkan lupakan sampai bila-bila. Mak cakap "Rahman, kalau bukan kerana kesungguhan kau datang berjumpa Mak dan minta maaf dengan Mak, Mak memang takkan maafkan kau sampai bila-bila. Tapi, hari ini, bersaksilah nak, Mak dah maafkan segala kesalahan kau sejak kau dilahirkan sehinggalah Mak akan pergi nanti". Aku angkat kepala dan aku peluk jasad Mak. Sedu-sedu aku nangis di bahu dia. Dah macam anak kecik pun ada. Aku tak kisah. Aku nangis semahunya. Aku sedih dan bersyukur sangat sebab Mak dah maafkan aku. Mak pun nangis time tu.

Dan lepas Mak maafkan aku, aku dapat rasakan satu kelegaan dan ketenangan yang amat sangat. Rasa bahagia yang tidak pernah aku rasakan sejak 50 tahun aku hidup kat muka bumi ni.
Habis tu, aku balik ke rumah. Keluar je dari kereta, kedua-dua anak remajaku datang meluru mendapatkan aku. Mereka cium tangan aku dan peluk tubuh aku. Saat itu, mereka lafazkan kalimah yang aku memang tidak sangka, aku akan ada harapan untuk mendengarnya. Mereka ucapkan : "Maafkan kami ayah.
Kami banyak buat salah pada ayah".

Serentak dengan itu, aku dongak ke langit seraya berkata, benarlah apa yang NabiMu kata Ya Allah. Sesiapa yang berbuat baik kepada kedua ibu bapanya, maka anak-anak mereka akan berbuat baik balik kepada mereka. Bersama linangan air mata, aku dakap mereka serta aku lafazkan ucapan kesyukuran yang tidak terhingga. Terima kasih Allah. Sesungguhnya, Engkaulah Tuhan sebaik-baik Perencana.

-Tuan-tuan dan Puan-puan, bila memohon ampun dengan ibu bapa, ingatlah kembali kesalahan yang pernah kita lakukan pada mereka. Kita tidak boleh meminta maaf secara umum je pada mereka, tapi kita kena sebut setiap kesalahan khusus yang pernah kita lakukan terhadap mereka. Sekali mereka terasa, dan mereka simpan serta tidak memaafkan kita, nescaya Syurga Allah tak halal buat kita.  - Karyawan bisu

**muhasabah Diri Dan untuk renungan kita bersama

Throwback#cerita minggu lepas#


Assalammualaikum


bos kecik
Throwback cerita minggu lepas..waktu syamimi tak berapa sihat....so MV nda lah hantar dia ke taska..MV bawa ke ofis...dah besar pun..lagipun dia ni tak banyak ragam....bagi dia warna...dia mewarna lah

MV bawa dia 2 hari....masa ni dia batuk2 muntah2...cirit birit....kalau hantar ke taska menyusahkan pula...jadi jaga sendiri....lagipun dia masih aktif....so tak risau betul....

demam pun rajin juga mewarna
nilah kalau ada anak kecik....mau cuti susah..bawa jak lah ke library

Wordless Wednesday #syamimi with uncle#

Syamimi with adik bongsu MV
Assalammualaikum..

ini syamimi dan adik bongsu MV....ustaz kafa yang berusia 20 tahun....ni gambar ketika Sabah Vs ATM..tapi Sabah kalah..perghhh jangan ungkit..geram betul...kalah besar pula itu

Tuesday, February 14, 2017

Menang February Giveaway 8share

Assalammualaikum....
Image may contain: text
earning lama sebelum join giveaway

Alhamdulillah ,,,menang February Giveaway 8share....join sebab senang jer syarat...just screenshot dashboard...then share di facebook ayat sedikit...MV punya ayat macam ni 

Bertambah lagi #8share ni. Bermula dengan nilai rm0.20 sen dengan kerajinan bertambah juga.Sudah hampir Rm5++ cashout dengan 8share..memang berbaloi

nda sangka terpilih untuk menang rm10 reward,,,jadi bertambah lah lagi duit tabungan 8 share...cukup 150 nanti mv nak cashout lah ....

earning yang terkumpul 
 orang cakap MV ni buat kerja yang sia2..haha..at least MV just share jak iklan...then org klik MV dapat duit..tanpa keluarkan modal..walaupun lambat..tapi ada juga hasilnya ...

email dari 8share