Followers

Sunday, July 31, 2016

Maskara& Eyeliner

berbeza  juga wajah ...
Assalammualaikum....

Bercerita mengenai makeup dan wanita..memang sinonim...MV sebelum ni kalau pergi pejabat memang bermakeup....makeup biasa macam ni 

tanpa maskara n eyeliner.
Bila kat gambar atas ..MV pakai maskara dan eyeliner..terus berubah sikit kan muka..mata jadi galak...kebetulan ke Daiso 1b hari tue...nampak eye liner dan maskara...memang MV takda 2 benda tue...

beli lah rm5.30 untuk satu item...dan hasilnya macam gambar kat atas...berbaloi lah....tak cantik tapi nampak perubahannnya kan...

Saturday, July 30, 2016

Tudung Aj Vs Nealofa

with kakak ayu
Assalammualaikum...


Aj Vs Nealofa...bukan apa pun...alkisahnya bila anak dara ni mula berhijab...semua tudung mama jadi milik dia...ni tudung nealofa satu2nya dalam koleksi sebab kakak MV bagi..kalau tak memang xdalah..

Ingat mama nak rasmi dulu..tup tup kakak ayu dah rasmi pergi temujanji dengan doktor mata haritu...pergh mama mengalah..mama pakai lah tudung AJ febret mama....cantik pula anak gadis seorang ni bernealofa....

MV ni ada satu problem...iaitu masalah pakai tudung instant ni..sebab macam tak kena dengan muka...sebab itu lebih prefer yang bawal & shawl biasa..korang pula macam mana?

Friday, July 29, 2016

Cerita Temujanji Klinik Mata HaikalAyu

Assalammualaikum....
degree x berubah...tapi spek kena tukar sebab kedai sebelum ni bagi kanta rabun jauh
Rabu 27.07.2016..bawa haikalayu ke klinik mata Hospital queen 2 check mata...kali ni kena ambik cuti urus temujanji dorang...hasil temujanji kali ni dua2 kena tukar spek baru....abg frame boleh pakai so kita tukar cermin jer....
degree naik..silau pun naik...alahai kakak
tapi kakak ayu kena tukar baru..syukur ada frame extra kat  rumah ..so ble pakai balik...bayar pasang cermin RM90 untuk dua orang...kakak ayu silau naik degree pun naik...abang haikal pula...rupa2nya sebelum ni kedai tue salah bagi...dia pasang rabun jauh...

Padahal abg haikal rabun dekat..patutlah dia mengadu pening pakai cermin mata tue.....lepas ni bawa wani pulak bulan 9 ni....

Thursday, July 28, 2016

#Meriah Bah Raya Di KPKPS

Assalammualaikum...


posing tuan punya blog 
Baru berkesempatan update blog..adui..masa amat mencemburui...lagi pula..syamimi x sihat,,huhu..hari ni MV update sikit tentang sambutan raya #Meriah Bah Raya Di KPKPS,,,,ini sekali majlis perhimpunan penjawat persekutuan /badan berkanun di Sabah ...
with kawan2 pejabat
Macam biasa MV jadi urusetia...meriah majlis mcm ni....penat memang penat..tapi berbaloi...macam biasa bila ada majlis macam ni...ambik gambar adalah part yang paling menyeronokkan .....
macam2 gaya
ditambah lagi dengan kawan2 pejabat yang satu kepala..dah macam adik beradik....Datuk SUP pun meamng terbaek ..layan kan jer anak2 buah dia berposing ..TSUP pun memang ohsem...Pejabat Setiausaha persekutuan sabah memang terbaek...
with ladies
Sekian...entry hari ni...bila lama tak update ni...tangan pun x tau nak taip apa

Tuesday, July 26, 2016

Menang Pertandingan melukis

Assalammualaikum...
isi masa lapang anak3

Ini cerita sabtu lepas...memang rancang nak berhari raya ke rumah kawan...tapi My bos ajak bawa wani ke pertandingan mewarna di kuarters indah permai..so kami pergi lah..niat mau kasi suka-suka jak...

tapi sampai sana...ada pula kategori untuk haikalayu..melukis..MV memang tau abang minat melukis..tapi itu satu yang berat untuk kakak...tapi MV cakap dekat dorang..lukis saja...nda menang pun nda apa...

Kakak Ayu ni kalau bab seni dia boleh menangis ...sebab dia tak pandai..tapi...di pertandingan kali ni..sungguh nda sangka...kakak AYu menang tempat kedua..bangganya dia...abang memang banyak saingan..lagi pun abang xda mood...

Dapat lah hadiah senaskah al-quran dan set pensil...alhamdulillah..memang kakak Ayu kena ada al-quran sendiri ..sebab dia dah mula belajar al-quran di sekolah agama...best pula kan macm ni..

Lepas ni kita join lagi.oh ya ni sempena kursus penyembelihan kuarters indah permai anjuran bersama Jabatan KEMAS....sekali sambutan hari raya Kuarters Indah permai...Menu haritu memang ohsem..

Ada sup ayam(ayam yang disembelih pada kursus tu)..ayam panggang,acar nanas,ice cream goyang....dan macam2 lagi....

**sorry baru naik kerja...ni pun x sihat tapi turun juga sebab ada majlis perhimpunan penjawat awam persekutuan/badan berkanun sabah..sekali majlis #meriahbahrayakpkps

Sunday, July 24, 2016

Giliran Wani Pula

suka betul selfie kat hp mama
Assalammualaikum....

haritu kakak ayu yang selfie d hp mama..kali ni wani pula..anak2 MV ni kalau selfie mesti pakai hp mama...abaikan latar belakang....bilik kakak ayu yang tunggang langgang ...comel bah anak mama ni

see siap pandai godek2 hp mama lagi..siap ada tulisan awesome bagai.....anak2 skg advanced tue yang kena tengok..sebab tue juga kurangkan sudah penggunaan tab n hp kat anak2 MV...

lebihkan buku jer..

Saturday, July 23, 2016

Baju Merah Kasut Pink

Baju Raya Syamimi
Assalammualaikum...

baju raya syamimi..al-kisahnya nak mencari baju warna merah untuk syamimi beraya..baju kurung..tapi oleh kerana sizenya kecik payah nak cari..bila cari jumpa harga pula mak ai...harga baju org dewasa...takpalah syamimi...

susah nak cari...so cari lah di servay nampak baju ni cantik warna merah...syamimi pun suka....dan kasut poli tue pun size dia tinggal satu jak untuk dia....so belilah..sebab dia asyik cakap...

Saya belum ada kasut...haha...tapi last2 dia x pakai pun kasut tue..sebab dia bilang sempit mama...kaki syamimi..satu besar satu kecik...so kasut yang sebelah kanan sempit..tu yang tak suka pki...


Friday, July 22, 2016

Throwback Batik Day

Batik day 
Assalammualaikum...


Salam jumaat penuh barakah...throwback gambar batik day last week....baju dan tudung ni MV suka sangat...baju ni batik di sponsor ofis.....dan tudung ni aj black label...beli sebelum dapat baju..sebab terkenan corak dan warnanya ...


Thursday, July 21, 2016

Bila Kakak Ayu Mula berselfie

see selfie without cermin mata....
Assalammualaikum...

Al-kisah si kakak Ayu yang curi-curi selfie di handphone mama...tanpa cermin mata...ni sebelum ke sekolah agama....dah besar anak MV ni ,.,9 tahun sudah...tahun depan dah darjah 4...

Tapi dia ada satu kemusykilan..."kalau kakak tahun depan darjah 4..tapi nda tinggi macam manalah"....adui bah anak,,,memang mama babah nda tinggi jadi normal lah nak kalau kamu pun nda tinggi...hihi


Wednesday, July 20, 2016

Tak Perlu Pakaikan Baby Yang Belum Pandai Berjalan Kasut

Assalammualaikum....


Tertarik dgn cara doctor pakar tu..
Aku pakaikan kasut kat anak aku..
Sedia maklum anak aku baru 9 bulan lebih..
Belum berjalan lg..
Masuk je bilik doctor.. 
Doc x ckp byk..
Terus bukak kasut anak dan suruh aku simpan kasut tu..
Aku x ckp byk..
Dlm hati doc nak lakukan pape pemeriksaan kot..
Dah selesai semua.. nak balik dah..
Baru doc terangkan kenapa..
Jgn pakaikan kasut pada baby yg belum berjalan mlainkan stokin smata2..
Stokin pun perlu longgar..
Bg kebebasan pada tulang2 tapak kaki dan jari kaki pada baby..
Berjalan pun blom..
Even dah berjalan tanpa pakai kasut pun blom tentu dier lepas.. 
Inikan plak baru blajar berjalan terus nak dipakaikan kasut..
Sementara belum berjalan nie.. 
Baby ske regangkan tulang2 jari kaki dierong dgn cara baby tu sendiri..
Kalau kita perhati baby, 
Baby ske gerakkan jari2 dier..
Pergelangan kaki dier..
Kalau pakai kasut mcm x bebas..
Satu maklumat penting dr doctor pakar tu..
Aku ambil yg positive..
Nak gayakan baby jgn sampai baby kita terbeban dgn perkara yg blom mampu dier terima..
Terima kasih atas info kesedaran tu..
Tak perlu lg pakai kasut sbelum tiba masanya.. 
Nty baby dah jalan.. kaki dah kuat..
Nak pakaikan kasut boot getah pi kebun tu pun xpe..
Nak pakai kasut phua chu kang pun boleh..(copy dari facebook)


***baru tau...patutlah dulu kalau pakaikan untuk haikalayuwanimimi masa kecik2 dorang tak mau ...itu bah pula sebabnya 

Tuesday, July 19, 2016

Baju 5 Tahun Lepas

Assalammualaikum...

baju 2011 akhirnya boleh disarung semula
Memulakan entry hari ni..pergh tiba2 masa mencemburui Mv untuk berblog ...see skg jam 10 dah baru nak menaip entry pertama...memeulakan hari ni dengan entry gumbira...kenapa???

Sebab baju i masa tahun 2011 dah muat balik....kalau dulu....tak lepas kat peha....maklumkan orang panggil peha drumstick ....alhamdulillah akhirnya hari ni baju tue dah boleh muat semula..

Maklumlah ....berat MV ni pandai naik..kalau tak control makan....2012 badan start naik tapi still ok...lepas tue 2013 mengandungkan syamimi...lepas bersalin kuruslah lah sekejap..tapi tahun 2015 berat naik mendadak smpi 74..

terus insaf,,,berusaha menurunkan berat...syukur turunlah 10 kg...skg nak turunkan ke berat ideal tue agak slow sikit..tapi xpa nnt kita buat perlahan2.......gembira nya hari ni..lebih gembira bila kawan cakap"zy...kau pula ni...kurus sudah kau..ingat budak mana tadi"

hahaha...budak ya...biasalah tinggi 155cm memang mcm tinggi budak tapi MV mama budak..k..mama anak 4....

(**entry gumbira...jangan pula ada yang sentap dengan kegembiraan ini jom #misicantik #misikurusuntuksihat #misimaintaincantikwalauanak4

Monday, July 18, 2016

Kecoh Pasal Tudung

bagi MV pula terbalik..pakai shawl lebih makan masa 
Assalammualaikum...

Kecoh viral pasal tudung...konon kalau pakai bawal lagi sweet..manis...lepas tue ada pula yg cakap pakai bawal makan masa..perlu iron...kalau shawl sekejap jer...pelik kadang2 dengan orang ramai ni...

Yang kcohnya kaum adam...yg kaum hawa rileks jer...berbawal ker bershawl ker...sebenarnya yang penting niat kita tue..nak tutup aurat...pilihan tudung tue ikut keselesaan penggunanya...

teringat pula satu drama masa bulan puasa kat TV9..lupa tajuknya ..tapi lakonan reen rahim dan ammar titan...si suami suru isterinya bershawl supaya lebih nampak bergaya...sampai dia malu mau bawa wife dia ker majlis keraian.....tapi bila isterinya mula bershawl sampi cantik..mula mengabaikan tanggungjawab...

Lucu bah ..pasal tudung pun bergaduh...dan contoh yang MV bagi pasal drama pun takda kena mengena dengan yang hidup atau yang telah meninggal dunia...berbawal ,bershawl,berfareeda,ber nealofa, ber kek nis itu nda salah bah..

itu kan cuma jenis tudung dan jenama sahaja...yang penting berbalik pada nawaitu kita ..iaitu berhijab untuk menutup aurat...

Sunday, July 17, 2016

Perhubungan Takkan Selalu Bahagia

Assalammualaikum...


Hubungan takkan selalu bahagia,,,betul sangat...ujian yang datang menguji jika kita selesaikan atau tempuhi dengan kesabaran Insyaalah selesai... 

Ni tidak gaduh sikit dah nak bercerai ...bukan ditujukan untuk pasangan suami isteri sahaja..tetapi yang tengah bercinta,,,,buat sahabat juga....

Saturday, July 16, 2016

Puasa Penuh

wah dapat puasa penuh..MV pregnant ye

Assalammualaikum....

Puasa haritu MV dapat berpuasa penuh....hihi ni nak menjawab pertanyaan ...MV tak mengandung...cuma MV tak datang bulan sepanjang puasa...ini disebabkan MV ambik perancang jenis jarum...

Tahun lepas MV hampir berpuasa penuh..tapi di hari terakhir terbocor.....syukur tahun ni MV berkesempatan berpuasa penuh....MV tak pregnant yea...hihi...(**ini pun boleh jadi entry)

Tapi kalau tak jawab nnt ada yang salah faham pulakan...

Friday, July 15, 2016

Terung Masak Merah

terung masak merah tu camne ya??

Assalammualaikum....

Terung masak merah macam mana...hihi...rasanya sama kot dengan terung masak sambal..terung masak merah yang MV masak ni sama dengan ayam masak merah....terung tue digoreng dulu ...kemudian dimasak semula dengan lada kisar...

Resepinya simple sahaja....


  1. Terung - digoreng dulu..jangan terlalu masak nnt lembik....terung tue ramas-ramaskan dulu dengan sedikit garam.
  2. bawang putih merah & halia yang dah dikisar.
  3. tumis bahan kisaran ,,then masukan lada kisar...(MV selalu tambah dengan sos cili sedikit ..dan sos tiram..sikit jer..)
  4. pecah minyak..masukkan lah terung tadi..nak berkuah tambah air sedikit..
  5. kepedasan bergantung dengan korang ....
  6. siap...dah boleh hidang
gambar takda..tak sempat snap haritu.....




Thursday, July 14, 2016

Biar Tak Kaya


Assalammualaikum...

Biar tak kaya,asal suami dan anak2 ada di sisi menemani di saat susah mahupun senang ..itu sudah cukup membahagiakan..

betul tak???besar mana pun masalah..bila suami & anak2 ada bersama-sama...kita boleh lupakan seketika masalah itu 

3 syawal -Biru ,Beaufort-


Assalammualaikum....
nampak kah...punya susah mau dapat perfect picture
Cerita raya ketiga....lokasi...rumah mama bapa MV..kampung klias kecil...rumahku syurga ku..biarpun rumah papan tapi sungguh istimewa... raya ketiga kami tema biru....tpi mr velentine..still with baju t shirt,,,dan bercermin mata sebab mata merah hahaha

tq to my kakak ...sebab jahitkan baju untuk kami tanpa upah....sebagai pertukaran...kuih raya sedikit untuk mereka....biru ....dan tudung gold...sweet jer nampak...tapi itulah nak dijadikan cerita....gambar raya tak sempurna...

Syamimi tahun ni x bagi kerjasama...payah nak suru dia pandang kamera..makanya dari berpuluh2 gambar bila syamimi ok..kaka ayu pula buat muka...haha

Ni kami nak pergi beraya di sipitang tempat makcik MV..menu ayam penyet,soto,..memang yummy ...lepas tu kami ke andus papar tempat kawan suami...kat sini anak2 kutip mangga air masak bawa balik... 

dari papar kami ke membakut..kampung brunei..rumah mak mertua adik MV....dan rumah terakhir adalah rumah atuk MV..d kampung kukut...menu ayam penyet...ikan masak kari...acar timun...memang yummy...
with my love n brother
kiranya raya ke3..memang hari makan sedunia...hahaha....nasib baiklah juga berat badan nda naik mendadak raya ni,,,masih maintain berat asal .....itulah al-kisah raya ke3 MV..terima kasih sudi baca

Wednesday, July 13, 2016

2 Syawal

tak sempat nak snap family punya potret
Assalammualaikum....

Cerita 2 syawal kami...masih lagi tema berbelang...hijau & merah...x sempat nak snap gambar family...sebabnya syamimi meragam..di tambah pula mata suami sakit sebab baru lepas welding...welding tapi nda pakai cermin mata khasnya...

Seperti biasa...raya kedua kami akan bergerak balik ke beaufort...sebelum tu akan singgah di rumah kk...tengok2 apa yang patut...MV beraya dengan baju pejabat jer...baju maulidur rasul tahun lepas,,,,,terima apa adanya...

suami pula dengan baju t-shirtnya...apa2 sajalah kan....kami sempat singgah beraya di rumah makcik suami..di lohan ulu...sempat lah menjamah ketupat .....sepanjang perjalanan ..MV dan anak2 mabuk jalan..hahaha...

bertahun2 sdh kali ni mabuk sebab suami bawa keta buat kami pening..iyalah sebab mata dia kabur dek kena welding....so lepas dr kk ke beaufort..MV lah yang drive..sebab suami lansung tak ble buka mata dah...

memandu untuk 2jam agak memenatkan ditambah pula dengan rengekan syamimi yang nak menyusu,,,,huhu....


Sekian cerita syawal kedua....esok sambung syawal ke3...

Tuesday, July 12, 2016

Cerita 1 Syawal


Assalammualaikum...

Raya pertama At Kg Lohan Ranau Sabah
Salam 7 syawal... hari ni kita cerita 1 syawal...kira macam throwback lah..seperti biasa ..seperti tahun sebelumnya...raya pertama MV dan keluarga distinasinya ialah Kampung Lohan Ranau Sabah.

Kami balik kampung hari isnin 4.07.2016..sebab suami cuti 5.07.2016...ni lah ni kalau makan gaji...walaupun orang bilang sekejap jak di kampung sekurang-kurangnya balik juga kan dari tiada,,,,

Tahun ni agak meriah sikit rumah mertua MV sebab anak sulung aka abang ipar sulung MV balik beraya di Sabah...setelah hampir 4 tahun dia beraya di perantauan....abang ipar MV ni wife dia orang kedah...ada 2 orang anak...

Seperti kebiasaannya juga..raya pertama rumah mertua ni memang akan buat open house..tapi bagi MV bukan macam open house tapi memang dah terbiasa...raya pertama akan masak untuk tetamu....macam masak kenduri gitu..dulu mula2 kawen hairan juga sekarang dah terbiasa...

MEnu kami raya pertama haritu rendang daging,ayam goreng,ayam kicap,terung masak merah,ketupat,kuah kacang,(**nenas tumis with lada putih,bilis,tomato)... MV tolong masak 4 jenis jer kuah kacang,rendang,ayam goreng dan terung...

Menu tambahan sebab lauk habis peria,ayam kari..ni untuk malam...peria mak mertua masak..ayam kari suami MV dan abang ipar yang masak....

Family kecik kami...
Raya kali ada pertambahan ahli keluarga untuk sebelah suami...ada cucu baru ....so cucu mertua sudah 9 orang...4 perempuan 5 lelaki...Abang ipar yang sulung 2 orang(lelaki),abang ipar yang kedua 3 orang(2 lelaki,1 perempuan)...Suami 4 orang (1 lelaki 3 perempuan)

suami MV ni adik beradik 3 orang semuanya lelaki....dan keluarga ni akan bertambah besar nanti....tema raya pertama kami ..Merah/marron & Pink...suami MV memang x berapa suka berbaju melayu...syamimi pula sepatutnya berbaju dress merah..tapi dia pakai baju poli di raya pertama..sebab dia bilang mau pink macam mama...

So tema raya kami kira berbelang2...last sedondon masa 2011..takpa lah kan janji raya....opps panjang pula ni entry ...see u next entry 

Monday, July 11, 2016

Entry Yang Tak Terpublish

Assalammualaikum..
majlis berbuka puasa sekolah agama kakak & abang 
entry ni tak terpublish..haha...tak tau mana salah nya ...sebab taip thru hp...lepas tue MV pula tak check dah publish ker tak...entry ni sepatutnya publish pada 05.07.2016...kiranya sehari sebelum raya....

kiranya nak ucapkan selamat hari raya dan nak bagitau yang tahun ni MV berpuasa penuh yeahhhh....HaikalAyuWani pun berpuasa penuh juga....abang haikal hari ni start tanya bila nak puasa 6...(**entry ni terpaksa di ubah ayatnya memandangkan ayat sebelum ni dah tak boleh pakai)..hihi....

ni lah ni kalau menaip mamai2..lepas publish nda tengok lagi...sekali perasan pun masa raya ke4 sudah haha...jadi entry ni ..untuk raya ke6

ucapan raya dari Kami sekeluarga

Penyebab jerawat


Assalammualaikum...

Screenshoot dari IG
Salam 6 syawal...hari ni mula bekerja...tak cuti lama sebab anak2 dah naik sekolah ..mood masih mau beraya..rindu kampung..mau balik beaufort lagi..nda puas sebenarnya..banyak lagi rumah yang belum terziarah....

HAri ni MV mulakan entry setelah 7 hari tanpa entry di blog..Penyebab jerawat....kenapa??sebab MV tengah alaminya...jerawat kat dagu....masa bulan puasa haritu kurang minum air..so jerwat ni tak sporting,,,

Makanya MV beraya dengan muka yang sweet dengan jerawat hahaha...Selamat hari raya semua...Tak terlambat rasanya kan...gambar raya ....nanti MV update....

Sunday, July 3, 2016

MTV 'Tak Sabar' - Baby Shima


Assalammualaikum....


Lagu kesukaan wani...

Saturday, July 2, 2016

9 tips Whatsapp

Assalammualaikumm




**mungkin ada yang sudah tau..tapi mungkin ada juga yang tak tau..so MV kongsikan dari terbitan Majalah PC Jun 2016 untuk kamu semua

Friday, July 1, 2016

Kad Raya Dari Sha

Assalammualaikum...
Terima kasih sha

MV terima kad raya dari blogger SHA...terkejut sebenarnya...terima kasih sha...ni kira kad raya kedua tahun ni...

comel jer kadnya
MV ada juga ke kedai tapi mcm kad raya x banyak dijual....teringat pula zaman sekolah..siapa dapat kad raya yang paling banyak means dia ramai peminat..hahaha..rindu pula saat2 itu....

Kad raya siap gantung di dinding rumah...rumah siapa paling banyak kad raya dia menang hahaha....