August 2015 - All About Love

Friday, August 28, 2015

Dia Bukan Kamu

7:30 AM
Dia Bukan Kamu
Assalammualaikum...

Angin meniup mendinginkan
Pohon-pohon menari mengikut tiupan angin
deruan angin memecah kesunyian
tersentak dikala kedinginan

pedih sayu menerpa
kenapa harus aku
iya mengapa perlu aku??

Merintih seolah tak punya pegangan agama
namun itu bukan mauku
kerna aku juga kalau boleh tak mau
tak mau begitu

tapi hatiku sudah begitu
hancur luluh bak kapur yang ditumbuk lesung batu
terlalu lama menyimpan 
terlalu lama menunggu 

kalau aku mampu
mampu mengulang waktu
akan aku elak bertemu denganmu
kenal dengan kamu....

Kerna aku tau 
masa itu tak boleh diulang kembali
jadi aku mesti belajar
belajar menerima bahawa kamu

 Kamu dan juga aku
bukan sesuatu
dan takkan ada sesuatu

Kerna kamu!!
sudah ada yang menunggu
pilihan kamu yang lebih baik dari aku

Cuma aku...
aku terus menunggu 
Dia yang akan hadir dalam hidupku
Yang pasti 
Dan aku mau
Dia lebih baik dari kamu

**hahaha..dah lama tak bersastera....ok layan

 
Read More

Thursday, August 27, 2015

Giveaway Merdeka 2015 Mialiana.com

5:56 PM
Giveaway Merdeka 2015 Mialiana.com
Assalammualaikum...

Sempena bulan Ogos, bulan kemerdekaan ini, Mia nak buat Giveaway Merdeka 2015 yang simple. Hadiahnya berupa 18 Fridge Magnet Ringgit Malaysia. Ole-ole dari Kelantan.


Tanggal 31 Ogos 1957. Merdeka!! Merdeka!!

Jom join giveaway ini... syarat-syaratnya :
  1. Follow blog Mialiana.com, Add To Circle Google+ Mia Liana dan Like Fanpage Mialiana.com
  2. Buat entri bertajuk Giveaway Merdeka 2015 Mialiana.com
  3. Copy coding yang telah disediakan dan paste kan ke dalam ruangan HTML dan Publish entri.
  4. Tinggalkan URL entri anda ke dalam ruangan komen INI
  5. Giveaway akan tamat pada 11.59 malam 31 Ogos 2015.
Pemenang akan dipilih melalui random.org dan keputusan akan diumumkan pada 3 September 2015.

nak join giveaway ini, sila klik pada banner..

Read More

Kita Serupa

5:38 PM
Kita Serupa
Assalammualaikum...

posing sana sini
aj ala tudung emma maembong
mama yang over..
Kita serupa..sebab semua suka selfie...hahaha..serupa sebab iras wajah kita sama...kita serupa...walau kita hilang segalanya kita tetap ada untuk satu sama lain....

Kita serupa kerana kita saling perlu..saling sayang menyayangi....

Read More

Tuesday, August 25, 2015

Aidijuma Manisnya Merdeka

4:34 PM
Aidijuma Manisnya Merdeka
Assalammualaikum...

  
dapat free gift
kakak ayu senyum dapat tudung ni
Menambah koleksi lagi kita nampaknya....Wl turtle...blue label aj magical girl ..ak pink love klcc...dan dapat free gift pink label warna merah tue....alhamdulillah dapat menambah koleksi....bajet sikit jer...so ambik design yg betul2 nak jer...

bila dah suka sesuatu tue..mesti nak menambah koleksi yg baru kan..hih..xpa2 suami x bising...dia suru beli....sebab kawan ofis dia kirim sekli...so upah yg ofismate dia tue lah MV guna untuk beli tudung....

sapa yg ada koleksi yg keluar ahad lepas...mari angkat tangan
Read More

Sunday, August 23, 2015

Sambutan Birthday Wani At Home

7:30 AM
Sambutan Birthday Wani At Home
Assalammualaikum

belanja satu gambar jer
hari tu entry sambutan wani kat sekolah..hari ni sambutan birthday wani kat rumah pulak ..sebenarnya taknak buat kat rumah tapi kakak abang dah biasa kalau adik birthday kat sekolah kat rumah pun nak celebrate lagi...

Katanya nak makan kek hari jadi adik...so mmg dah biasa kalau sambut birthday 2 kali..satu kat  rumah satu kat sekolah..tapi kek main beli kat kedai jer,....sebab kalau nak tempah mahal...orang skg terima tempahan untuk 2 kg sebiji...

Menu malam tu pun simple jer...bihun goreng,,ayam n sosej goreng with mayonis n chese,sirap bandung n limau...puas hati walaupun simple..anak2 makan dengan happy..siap bertambah2..sedap katanya....

yang birthday happy...yang tak birthday pun happy..alhamdulillah...
Read More

Saturday, August 22, 2015

Wani Vs Mimi

7:30 AM
Wani Vs Mimi
Assalammualaikum...

kakak dan adik

Baju yang sama...dipakai oleh orang berlainan..umur lebih kurang sama...turun temurun namanya.....comelnya jer bila adik dan kakak bergambar baju yang sama...

Wani senang jer nak snap gambarnya..mimi ni payah..tengok lah muka takde senyum ...nnt nak cari seluar yang wani pakai dalam gambar ni...then nak snap mimi dengan posing yg sama mcm wani...

KOrang rasa berjaya kah MV...sebab si adiik ni mahal sikit posingnya..haha////apa2pun comel jer depa ni kan ....satu mata bulat satu mata sepet....kalau nak cakap pasal tinggi dua2 rendang...iku mak abah....

COmelkan...kan kan..haha larik...
Read More

Friday, August 21, 2015

"Giveaway Anak Merdeka 2015!"

2:39 PM
"Giveaway Anak Merdeka 2015!"
Assalammualaikum..

http://www.mariafirdz.com/2015/08/giveaway-anak-merdeka-2015.html
Syarat-syarat penyertaan:
  1. Blogger Malaysia
  2. Follow Blog: Maria Firdz | Homemadesticker
  3. Follow Google + : +Maria Firdz  | +Firdzaus Mariah 
  4. Like page: Homemadesticker | Cetak Baju Ekspress
  5. Buat satu entry bertajuk "Giveaway Anak Merdeka 2015!"
  6. Copy BANNER di atas dan Backlink kan ke entry ini.
  7. Publish dan Tinggalkan URL Entry di kotak komen ENTRY INI.
Hadiah yang ditawarkan:
  • 1 helai T-Shirt Cotton x 2 pemenang
  • 1 button badge + 1 magnet fridge x 3 pemenang
  • 1 custom sticker x 2 pemenang
  • 1 puzzle x 1 pemenang
  • 1 car stripe sticker x 2 pemenang
10 pemenang bertuah dicari!!!



Tempoh Giveaway: 21 Ogos 2015 hingga 31 Ogos 2015 (8.00pm)

JOm Join Kawan2
Read More

Sambutan birthday wani At Tadika Kemas KPKPS

8:00 AM
Sambutan birthday wani At Tadika Kemas KPKPS
Assalammualaikum...

happy birthday wani
Alhamdulillah 19.08.2015 wani turn 5 years old...dipermudahkan juga buat sambutan hari jadi kat sekolah..walau tak semeriah mana...yang penting anak dan kawan2 dia gembira...terima kasih buat cikgu2 dan PPM yang banyak membantu
posing birthday girl
terima kasih juga buat hadiah nya cikgu sarah..u r the best teacher...walaupun garang tapi sweet gitu....mula2 ingat nak buat suprise tapi kesian pulak tengok wani yang asyik tanya.."mama itu kek siapa???"
tq cikgu sarah for present
so terpaksalah bagitau yang itu kek dia untuk birthday di sekolah....kesian kan...buat muka sedih..bilangnya esok wani hari jadi..napa kek itu baby yang punya..hahaha
simple kek for wani n friend
decoration n slide tue cikgu dia yang buat....untung dapat cikgu macam ni...hihi..mama dia sedia kek..n jajan jer untuk bagi kawan2...

abah yang beli kek ni

semangat dia susun lilin

u turn 5 now

keep on smile

with gugurl
selesai sudah...next year kalau MV panjang umur..sambutan birthday wani akan di buat lagi..sebab gambar MV bersama wani..n cikgu2 terdelete masa cikgu sarah nak send ke wasap.....
macam2 gaya

kali ni with boy pula

diapit kawan2
so nampaknya next year ada sesi ulangan bergambar lah jawabnya..hahaha
sweet jak

see sampai ada yang tak pandang kamera
Read More

Thursday, August 20, 2015

Aidijuma Kini di Lazada

11:29 AM
Aidijuma Kini di Lazada
Assalamualaikum...
Aidijuma kini di lazada
Semalam entry MV bawal aidijuma boleh beli kat zalora,,hari ni....peminat bawal aidijuma boleh beli produk aidijuma kat Lazada pulak ....

Lepas ni harap2 makin senang lah nak dapatkan tudung aidijuma yang hot sesangat ni....boleh beli kat concept store,moblie store,online store,zalora dan lazada....pergh memang senang lah

sapa yang tak suka beratur ambik nombor boleh lah beli online..senang...tak kena cepat sebab takut habis.....

So jom shoping tudung...ahaha..takda nak shoping sangat..gaji pun belum dapat..kalau dapat nak selesaikan yang penting dulu....
Read More

Sehati Sejiwa Merdeka

9:43 AM
Sehati Sejiwa Merdeka
Assalammualaikum...

kembar tahun ku


merah sedondon
Sehati sejiwa..tema kemerdekaan tahun ni...tahun ini kita menyambut kemerdekaan yang ke 58...

sumber google
tiap tahun..sekolah haikalayu akan buat sambutan merdeka dikalangan murid-murid...haikalayu ni sekolah kat sk unggun menggatal sabah...MV suka dengan aktiviti ni sebab masa ni murid2 akan ada pertandingan baju merdeka...persembahan nyanyian lagu patriotik untuk semua kelas.....

tahun ni...belum rezeki lagi nak menang...katanya tahun depan kami mau pakai baju kadazandusun..so mama cari ya,,,mesti kami menang tu...hahaha...ada2 saja bah kamu ni abang kakak...

janji kita fahami apa itu merdeka,,,dan terapkan semangat kemerdekaan di kalangan kamu pun ok sudah bah....bagi mama kamu pemenang juga..sebab tema kamu hari itu sehati sejiwa..merah uolls....

kalau korang perasan kakak ayu pakai aj...then minta buat gaya elsa...ada2 jak kan....lepas ni sambutan merdeka tadika wani pula..nanti MV share... 

screenshot sight wechat jer

screenshot sight wechat jer

screenshot sight wechat jer


Read More

Wednesday, August 19, 2015

Sannah Helwah Wani 5 Years Old

3:00 PM
Sannah Helwah Wani 5 Years Old
5 tahun sudah
Assalammualaikum...

Cepatnya masa berlalu..hari ni 19.08.2015 genaplah usia anak ketiga MV 5 tahun..tak sedar masa berlalu..happy birthday wani...semoga jadi anak yang solehah..berjaya dunia akhirat...mama babah kakak abang n adik sayang kakak wani....

Read More

Bawal Aidijuma Kini Boleh Dibeli Di Zalora

12:13 PM
Bawal Aidijuma Kini Boleh Dibeli Di Zalora
Assalammualaikum...

printscren dari zalora

printscren dari zalora
Bawal aidijuma kini boleh dibeli melalui Zalora 

Perghh tajuk MV hihi....lepas ni siapa2 yang rumah jauh dari concept store,mobile store boleh lah beli melalui zalora...taip jer Bawal Aidijuma terus kuar...

kalau yang malas nak beratur dan ambik nombor tue beli jer kat zalora...sebab postong jer bayar...kalau ambik dari orang pun harga mahal kan kadang2....so ini antara inisiatif buat peminat tudung aidijuma...

Apa tunggu lagi Jom lah tengok2 sini

 
Read More

Tuesday, August 18, 2015

Open House Tadika Kemas KPKPS

4:59 PM
Open House Tadika Kemas KPKPS
ber"aj" strawberry

posing with kawan2

with cikgu sarah n cikgu afy

with kakak zira

banyak sangat kamera yang nak tengok tak tau mana satu

with momoy

with inun

abaikan muka MV tu ya
Assalammualaikum....

draf entry ni semalam...tak sempat nak menaip...ni kira throwback last open house yg MV pergi..open house tadika wani..buat kat hotel grand borneo..dekat restorannya Soul Out...

Makanan best....environment pun sesuai untuk kanak2,,.,,tak banyak gambar sebab lambat sampai...ni pun nasib ada gambar dari PPM dan cikgu2..

MV tak sempat pun bergambar2....oklah nak balik..esok taip entry yg panjang sikit..oh ya esok birthday wani yang ke-5 tahun....adalah  buat sambutan kat sekolah esok..nnt update kat blog ya


Read More

Monday, August 17, 2015

1 tahun 7 bulan 27 hari

10:17 AM
1 tahun 7 bulan 27 hari
Assalammualaikum...


1 Tahun 7 bulan 27 hari
Salam pagi isnin yang redup di bumi Sabah...apa khabar semua....sihat....hari ni dan minggu ni..sehingga lah penghujung bulan ogos...kenapa????sebab ofismate sibuk latihan perbarisan sempena sambutan hari kemerdekaan pada 31.08.2015....

#Sehatisejiwa .... sesuai jer tema kemerdekaan tahun ni kan....tapi MV bukan lah nak story pasal merdeka...hari ni kongsi sikit perkembangan syamimi di usia 1 tahun 7 bulan 27 hari....

dia ni mengikut jejak wani kot..sebab dkg dia dah mula bercakap....pantang nampak makanan..mula lah "mama minta..."hihi... kalau bangun tidur...orang yg dia cari "tata" means kakak.....

Kalau abah dia tanya adik ni anak siapa....dia akan jawab anak mama...tapi kalau dia marah kan MV ...dia akan jawab dia anak papa....hahaha...pintar betul....macam2 ragamnya....

kalau dengar muzik...dia akan goyang satu badan....kalau makan dia org pertama yang akan tangan untuk mengaminkan doa...

paling sukakan kucing...bayangkan dia boleh cium mulut kucing..oh adik....bukan takat tue..siap boleh dukung kucing yang besar pulak tue....dia ni..tak berapa suka sangat tgk tv...

dia lebih suka main mainan...patung n buku....sebab tue bila kakak abang study dia pun sibuk nak kacau warna n buku orang....bila tak dapat mulalah merengek..itu point dia...merengek..sebab dia tau...abang kakak akan kalah dengat tangisan dia....

bab makan tak memilih...paling suka makan sayur...dan dia ni hantu durian....pantang nampak orang makan durian dia akan duduk dan makan sekali...

harap2 tahun depan syamimi dapat masuk taska permata...mesti banyak lagi dia dapat belajar kat sana....Insyaallah..Amin


Read More

Friday, August 14, 2015

Drypers Baby Club

10:28 AM
Drypers Baby Club
hand towel free gift daftar
Assalammualaikum...

entry ni entry mengada...boleh kata macm tue ker...hahaha..baru2 ni daftar member drypers baby club.....sebab daftar saja2 jer....mana lah tau kan nnt akan dtg nak tukar ke drypers...

skg buat masa ni..syamimi serasi bersama huggies...huggies pant..senang main masuk jer....sebab dia kalau nak pakai pampers payah nak kejar...

tapi kan drypers memang salah satu jenama lampin pakai buang yang terbaik kan..cumanya anak2 Mv tak serasi pula dengan jenama ni.....ntahlah dorang lebih serasi dengan huggies...kakak dan abang dulu pun pakai huggies....kalau takde stok cari pampers lain tapi bkn drypers....

anak2 korang ada yang pakai tak??dah daftar jadi member kalau belum daftar lah....MV daftar dapat hand towel 2 helai.....

Read More

Thursday, August 13, 2015

"Orang Malaysia Pertama Membuat Aksi seperti Harry Houdini di TV"

8:32 AM
 "Orang Malaysia Pertama Membuat Aksi seperti Harry Houdini di TV"
Assalammualaikum..

Cerita Disebalik Sebuah Persembahan
sumber FB ZB
Tak pernah dalam hidup lepas persembahan zb akan menangis.Bagi zb Ini adalah persembahan yang paling bahaya dan menakutkan pernah zb buat,walaupun mempunyai pengalaman 2 tahun membuat persembahan yang lebih kurang sama tapi aksi tu jauh berbeza dgn aksi yang zb akan buat dalam Rancangan Tunggu Sekejap (RTS) ni nanti.Kalau escape dalam smimming pool kawasannya besar jadi tekanan dalam air tak kuat mana pun,andai tak dapat lepaskan diri pun masih boleh lompat untuk tarik nafas.Tapi untuk aksi dalam Tunggu Sekejap ni zb masuk dalam kotak kecik siap kena lock luar dan dalam memang tak boleh lepaskan diri ditambah pulak dengan tekanan air yang kuat menekan dada dan perut memang susah sgt nak tahan nafas.
sumber FB ZB
Perkara yang paling zb takut ialah disebbkan masa yang singkat untuk menyiapkan kotak air ni zb terlupa nak buat alat keselamatan andai tak sempat nak lepaskan diri memang MATI Lemas la....dah la cuma sempat training 3 kali je......Masa Shooting tu harapkan kawan  Hafizam Jahaya je la untuk berjaga2 kalau terjadi sesuatu yg buruk tolong pecahkan je kaca kat kotak air tu.
sumber FB ZB
Dari sekeping papan kayu sehingga lah siap kotak air ni.....lebih kurang 3 minggu penuh dgn dugaan.Boleh dikatakan setiap hari pergi kedai Hardware beli skru la,gam la,paku la...tapi yg paling letih pergi ulang alik Sepang ke KL mencari Fiber glass tu belum pusing satu port dickson cari kaca tebal untuk ditempah.Memang peritla.Ingatkan siap je kotak tu boleh la isi air,pulak tu terfikir konfom la kotak tu akan bocor sebb tekanan air sangat kuat.....so kenalah bahagian dalam kotak tu dilapis dulu dgn Fiberglass supaya air tak bocor.Itu yang ulang alik KL mencari bekalan Fiberglass.


sumber FB ZB

Proses tampal fiberglass pulak,tuhan je la yang tahu peritnya,punyala gatal satu badan kena serpihan fiber dengan jari tercucuk fiber memang rasa mcm jarum masuk mencucuk jari ...berkali-kali pulak tu....perghh...

Dah hampir 3 minggu....siaplah kotak air tu,tibalah masa untuk isi air buat kali 
pertama.Tak sempat isi air penuh tetiba bocor pulak kat bahagian sudut,rupanya kena tampal pula sudut tu dgn silikon dulu,so kena belilah silikon pastu tampal....tunggu kering pastu isi air lagi buat kali ke dua.Kali ni air dah penuh masih tak bocor yeah!!,selang 2 jam tiba2 air bocor lagi.Kali ni rupanya kena tampal selapis lagi fiber,so kenalah pergi KL beli fiber lagi then tampal.....masa dah singkat dah ni!! Tarikh shooting dah dekat!!!...harap2 tak bocor lagi.Alhamdulillah akhirnya tak lagi bocor.kira punya kira modal buat kotak air ni je dah dekat 3k....kira modal tempah cermin je dah RM 300 tu tak sebut Fiber lagi.Tak pe la janji dapat buat persembahan terbaik dan dapat hiburkan semua penonton Rancangan Tunggu Sekejap nanti.
sumber FB ZB
Tiba la hari shooting....dapat "call time" pukul 11 pagi..tapi zb dgn wife  Suhada Mohamad sampai studio pukul 9 pagi,kenalah datang awal sebb nak set-up barang semua.Tunggu punya tunggu tiba masa make-up dgn  Boy Raub the best make-up artis ever.Datang pukul 9 pagi shooting pukul 8 malam bayangkan?sebab ada masalah teknikal nak buat macam mana....masa tu hati dah mula rindu dgn baby kat rumah,ye la kan...tak pernah tinggalkan baby lama mcm ni dah la baby susu badan lagi,rasa sebak hati ni....suasana studio masa tu sejuk giler konfom menggigil nak tahan nafas nanti ni....Ya Allah lancarkanlah perjalanan persembahan aku ni...(doa dalam hati) tibalah masa shooting....tapi sebelum shooting penonton kena tunggu dekat 1 jam pulak sebab nak isi air dalam kotak tu,selesai je isi air tetiba kotak tu ada leaking sikit so pihak produksi terpaksa alas dgn pelampung risau jugak persembahan kena cancel.Nasib baik semuanya OK.
sumber FB ZB
Sebelum mula persembahan Awie akan kunci bahagian Tangan dan kaki ZB dengan rantai besi dan Steel Lock,ada lebih kurang 5 lock zb kena buka masa dalam air nanti,pastu zb kena cari dan pilih dalam 20 kunci yang mana satu adalah kunci sebenar masa dalam air nanti.Kat luar kotak tu pula ada 2 lagi lock zb kena buka sebelum zb keluar so total 7 lock,tapi kat sini la zb buat kesilapan.Masa last minit kotak ni siap zb ada tukar selak kat luar tu dgn selak baru yg cantik sikit,tapi rupanya selak tu punya la susah nak buka masa persembahan tu.Menyesal tukar.

Masa nak terjun masuk air tetiba terdetik dihati apa baby buat kat rumah ye (tiba-tiba pulak)..ye la kan......cuba bayangkan apa akan jadi kalau zb lemas nanti dah la safety tak buat...zb terpaksa rahsiakan perkara safety ni sehingga akhir persembahan sebb tak nak buat show ni cancel dan buat wife&family risau,yang penting show mesti diteruskan.bush!! terjun masuk dalam air.satu demi satu lock zb buka,tiba masa buka lock terakhir yg kat luar tu...masa ni la zb lupa nak buka selak baru tu dah lah susah!!...nafas dah nak habis dah ni bila2 masa je boleh blackout dan lemas.......dan akhirnya dgn izin Allah zb berjaya keluar alhamdulillah.....tamat je aksi tu pengacara AWIE bertanyakan soalan apa perasaan zb.....masa tu zb sedih sebak giler tak dapat nak jawab soalan Awie tu sebab otak cuma teringat baby dengan wife macam mana lah kalau gagal tadi sapa nak jaga diorang.....air mata lelaki mengalir tak dapat tahan....sebak bercampur gembira.Berjaya juga akhirnya zb selesaikan persembahan dan menghiburkan penonton semua dan inilah yang dikatakan Magic......

Jadi jangan lupa saksikan Zaini Bayang  dalam Rancangan Tunggu Sekejap TV3 episod 6 musim terbaru ni nanti..Kemungkinan akan ada banyak scene akan kena potong sebb ramai juga artis lain yg buat persembahan antaranya Amelia Dangdut dan Shida Dangdut...

Akhir kata zb nak ucapkan Ribuan Terima kasih buat wife dan family yang banyak beri support juga krew produksi,produser En.Zaini dan pihak TV3 kerana memberi sekali lagi peluang untuk zb menunjukkan bakat di dalam rancangan Tunggu Sekejap ni. Terima Kasih sekali lagi.


***Kenal lagi dengan Zaini Bayang Yang muncul dalam rancangan tunggu sekejap kat TV3 yang buat magic tue..kali ni ZB akan jadi  "Orang Malaysia Pertama Membuat Aksi seperti Harry Houdini di TV" ....korang dah baca kan kat atas tue....MV kongsikan pengalaman ZB untuk anda semua...

Pastinya korang ada yang tak sabar nak lihat aksi ni kan...jangan lupa untuk saksikannya dalam Rancangan Tunggu Sekejap TV3 Episod 6...kalau MV dah dapat Tarikh tayangan dari ZB nanti MV update...


***Update tarikh tayangan aksi zaini bayang d rancangan tunggu sekejap tv3.....jangan lupa 13.08.2015(khamis)
Read More