Followers

Tuesday, June 30, 2015

Bawang Goreng PUn Sedap

Assalammualaikum...

si kecik ni..makan bawang goreng macam makan keropok
Al-kisah anak solehah MV ni...Syamimi..uolls nak tau dia boleh makan bawang goreng macam makan keropok....ahad lepas MV buat soto ayam untuk berbuka..so memang bawang goreng MV akan buat sendiri....
sedap katanya
Ntah macam mna dia boleh capai bekas yang ada bawang goreng then makan..sedap katanya...siap tambah 4 kali...hahaha...adik2 oh adik..bawang goreng pun sedap...kakak2 dia terus cakap"budak kecik ni kecik2 pandai sudah makan bawang..makan sayur"

Ayuwani memang tak makan sayur n bawang..so dorang terkejut lah tgk adik makan bawang goreng macam mkn keropok..hihi....

Uolls ada tak yang geng dgn syamimi...suka makan bawang goreng???

Soto Ayam Sabah

Assalammualaikum..

soto Ayam sabah
MV kongsikan menu berbuka 11 ramadan kami sekeluarga....macam biasa permintaan anak2...abg haikal cakap mau makan soto..lama sudah mama nda buat..maka terhasil lah soto ayam homemade by chef MV hahaha

Kiranya menu ni paling simple n senang...sebab just masak sup ayam....then carikkan ayam...bahan2 lain cuma perlu di potong...

simple n sedap...berbaloi masak..suka tengok anak n suami makan dengan berselera...oh ya yg ni belum ada sup..sup soto  ni MV campur kaki ayam...pergh sedap kau(**puji masakan sendiri tak malu hahaha)

ada masa nnt try lah buat ni k..

Monday, June 29, 2015

Nasi Ayam Stim

Assalammualaikum..

Nasi Ayam Stim Homemade
Ini menu berbuka ramadan ke 10...rq by anak2 n suami..nasi ayam stim..memang lama sudah drg rq mau berbuka nasi ayam mama buat...selalu dulu buat weekend..kira lama sdh lah nda buat nasi ayam ni...
air buah
Air pula MV buat air buah jer..MV mmg tak beli kat bazar..sebab tahun ni nak berbuka dengan juadah yg  homemade jer..walaupun berperang d dapur sendirian//tapi kepuasan dapat sediakan makanan berbuka tue lain rasanya..

Happy...sedih pun ada..tak sangka mampu buat sendiri..walaupun penat balik keja...korang ada tak yg sama menu MV ni

100 Gegaran Susulan Gempa bumi Sabah

Assalammualaikum...

Semalam 28/6/2015...Jabatan Meteorologi Malaysia telah merekodkan sebanyak 100 gempa susulan di sekitar gunung kinabalu....nampaknya penduduk di sekitar gunung kinabalu terpaksa membiasakan diri dengan keadaan seperti ini...

gegaran susulan yang direkodkan tidaklah kuat iaitu kurang dari 4sr.....nampaknya bulan ramadan dan syawal tahun ni...penduduk berdekatan dengan gunung kinabalu akan merasai gegaran susulan....

semoga keadaan di sana baik2 sahaja..tahun ni MV akan balik raya pertama di kg. lohan ranau.....Insyaallah semoga dipermudahkan segalanya.

Dipetik dari kaji selidik Prof Dr. Felix Tongkul(UMS)

Khabar kurang baik untuk penduduk.mengikut rekod kekerapan gempa susulan,kita masih lagi dalam fasa aktif.ini bermakna gempa susulan akan berterusan beberapa minggu atau beberapa bulan lagi.keadaan ini mmg agak luar biasa.ini adalah kerana kewujudan faktor gunung kinabalu tercedera yang membuatkan keadaan geologi disini lebih rumit dan sukar untuk diramal....

Saya garap penuduk sekitar gunung kinabaluterus bersabar dan tidak perlu terlalu takut dengan gegaran2 kecil ini.gegaran2 kecil  begini adalah satu kebiaaan di negara lain sperti jepun,taiwan filipina dan indonesua.malahan sekitar 50,000 gegeran bermagnitud kurang 4 berlaku setiap tahun di seluruh dunia.

Saturday, June 27, 2015

Aktiviti pembelajaran Wani Di Usia 5 Tahun

Assalammualaikum

Bezakan mana besar n kecil
Alhamdulillah...sudah 6 bulan sekolah akhirnya wani dah boleh tulis namanya sendiri..Wani Syazwana...walaupun tak kemas n cantik mana yang penting dia dah tau macam mana nak eja nama dia.....paling dia suka bezakan gambar mana yang kecil n besar..then tulis ikut urutan.....

susun bintang ikut huruf nama wani syazwana
semua ni MV ajar di rumah..sebab tak boleh bergantung sangat dengan cikgu di sekolah....skg MV start ajar dia suku kata...alhamdulillah..dia dah boleh baca BA BE BI BO BU..CA CE CI CO CU...DA DE DI DO DU...

asingkan bintang ikut warna dan kira
Tapi itulah kena hari2 bagi dia ulangkaji...MV nak dia boleh membaca sebelum masuk kelas 6 tahun..semoga dipermudahkan.AMIN

Friday, June 26, 2015

CPuv Baru lagi

Assalammualaikum...


6 CPUV BARU
Alhamdulillah rezeki..terima kasih nuffnang sejak akhir2 ni rajin bagi CPUV baru....semangat sikit berblog..walaupun x semasyuk mana..janji seminggu naik rm2 pun ok....

korang dapat tak cpuv ni..kalau korang singgah sini rajin2 lah klik yea iklan tue..mana lah tau menarik minat korang 

Lulus Ujian M-CHAT

Assalammualaikum...
adik kesayangan kami
23 Jun 2015 bawa syamimi pergi temujanji kat KKIA menggatal...sekaligus ambik vaksin terakhir di usia 1 tahun 6 bulan...berat 10 kg...tinggi 84cm..bmi 14.1..kira normal..perkembangan kesihatan normal..

dan nurse ada bagi MV jawab ujian M-CHAT untuk kesan Autism....alhamdulillah ujian M-CHAT syamimi lepas...baru lagi kot ni..dulu2 rasanya takde pula jawab ujian ni...

Autism adalah istilah yang merujuk pada sekumpulan gangguan perkembangan yang mempengaruhi otak. Gangguan pada otak ini mempengaruhi kemampuan seseorang untuk berkomunikasi, menjalin hubungan dengan orang lain, dan merespon dunia luar dengan baik.

Orang yang menderita autism punya kecenderungan untuk mengulangi tindakan atau ketertarikannya, dan punya pola berpikir yang kaku.(untuk maklumat lebih lanjut baca kat SINI)

Korang pernah tak jawab ujian M-CHAT ni dulu...sebab masa HAIKALAYUWANI takde pula...semoga syamimi membesar dengan sihat..tak sabar nak tunggu dia petah bercakap....yeahhh

Thursday, June 25, 2015

FUNGSI TOMBOL WINDOWS

Assalammualaikum...

1. Kalau kamu mau meninggalkan mejamu sebentar, kamu bisa menekan tombol Windows dan tahan kemudian tekan L, dengan begini layar kamu akan terkunci dengan sendirinya, tidak perlu khawatir ada yang menyalahgunakan komputermu.

2. Ketika mau cari dokumen, orang biasa akan membuka "my computer". Bagi professional, dia akan menekan tombol windows+E, dan kamu akan langsung masuk ke PC Manager.

3. Bos kamu datang ketika kamu main game! Bagaimana? Jangan gegabah! Langsung tekan windows+D, kamu akan langsung masuk ke dekstopmu!

4. Trik – trik yang mewah, tekan windows +tab, layar kamu akan terganti menjadi 3D

5. Alat perekam di dalam windows. Tekan saja windows+R dan ketik psr.exe, setelah itu kamu bisa langsung memulai rekaman.

6. Windows +R dan masukan osk, layar kamu akan muncul keyboard virtual!

7. Gambar / tulisan di layar terlalu kecil, tekan windows ditambah "+" atau"-" ,dan kaca pembesar akan muncul di layar, kamu bisa memperbesar atau memperkecil gambar di layar!

8. Sekarang ini computer kita banyak program, contohnya ID, dan kita akan membuka banyak halaman di browser kita. Dengan ctrl+Tab, kamu bisa menukar halaman di browsermu. Dan tekan ctrl+w, kamu bisa langsung menutup halaman yang sedang dibuka.

9. Ctrl+Esc memunculkan layar Start

10. alt+space+c menutup halaman yang sedang dibuka.
(sumber dari sini )


**terjumpa ni kat FB...banyak rupanya yg MV tak tau...selalunya hanya biasa guna 

  1. ctrl A(untuk higlight) 
  2. ctrl b(bold)
  3. ctrl c (copy)
  4. ctrl v (paste)
  5. ctrl o (open)
korang semua tak ker pasal ni..MV ni mmg suka bab2 ni....hihi...maklumlah dulu tak ambik pun sijil komputer....guna komputer pun bila dah kerja...itu pun tahun 2007...

kamu mesti lebih handal kan...

Baju Raya Upin Ipin 2015

Assalammualaikum...
Sumber google
salam 8 ramadan....hari ni nak cerita sikit pasal baju raya upin ipin jakel 2015..oleh kerana di TV selalu iklan..di jalan raya ada banner,,maka nya..HaikalAyuWani minta beli baju raya upin ipin untuk tahun ni...
Credit to Upin & Ipin
Perghh harga baju melayu jak starting RM79...kalau abg haikal un size nd atau lah berapa harga..hahaha.....tapi cantik pula baju upin ipin ni kan....kamu2 ada yang sudah beli kah ni utk anak2???

Nda ada diskaun lagi kah ni baju di jakel ahaks..larik.....Sapa yang berminat boleh lah dapatkannya di Jakel yang berdekatan dengan anda//

Sinopsis Eksperimen Cinta

Assalammualaikum.....
Pinjam en google
Kali pertama bertentang mata, Tengku Aaron Shah sudah mula tertarik dengan perwatakan Damia Farisha Razak yangg lain daripada perempuan lain di sekelilingnya. Sangat tak terduga sikapnya. Tengku Aaron mengugut Damia untuk menerima lamarannya, semata-mata hanya untuk bereksperimen cinta. Hakikatnya, perkahwinan itu adalah untuk mengaburi mata semua orang terutamanya kembarnya Tengku Andrean yang dianggapnya telah merampas kekasihnya, Seri. Aaron mahu tunjukkan yang dia juga boleh hidup bahagia. 

Kehidupan mereka berubah apabila duduk serumah. Cemburu menguatkan rasa hati. Berjauhan membuaikan rasa rindu. Kehadiran Salmi yang cuba menuduh Tengku Aaron menghamilkannya mengganggu kebahagiaan rumahtangga mereka. Bagi Damia selagi lafaz talaq tidak terucap, selagi itu maruah Aaron akan dijaga.

Macam best jer kan..semalam tak sempat tengok pun...tapi kalau tengok kat online ni cerita macam menarik...tak taulah kalau drama...tapi dah lah pelakon nya izreen azminda n fahrin ahmad....memang mantop..

Cerita main 7.00 malam setiap sabtu n ahad di tv3....

Wednesday, June 24, 2015

Air Asia Free Seats Promo ends 28 june 2015

Assalammualaikum....

Air Asia Free Seats Promo ends 28 june 2015 .... klik untuk booking...kalau MV nda tau mau pegi mana jadi ndalah booking....


Tadi MV tengok banyak lagi yang murah2,,semua fly next year,,sapa2 yg suka bercuti boleh lah try....


bukan dalam Malaysia jer tpi luar negara pun murah.... Ai boleh lah usha2...kalau MV tak kot...hihi..


Korang kalau berminat..cepat lah booking kat link d atas


murah kan///

Ayam Singgang Pedas

Assalammualaikum...

Menu sahur pagi tadi
Ayam singgang pedas..tapi x lah pedas sangat...ni gara2 tengok rancangan chef ramadan kat tv3...dia masak ikan pati masak singgang pedas...oleh kerana takde ikan patin so MV masak ayam jer...hahaha...bahan tue x lengkap sangat..kihkih...

Singgang ni kalau kat sabah orang panggil rebus..kalau ikan memang lah ikan rebus..kalau ayam...tak pernah pula dengar orang cakap ayam rebus..paling2 sup ayam...

Korang tadi sahur apa?

Raya Giveaway by Sally Samsaiman

Assalammualaikum...

Klik banner untuk join 


Antara hadiah-hadiahnya:

Duit Raya RM 20 - 7x Pemenang
Kad Raya Design by DayangDeno -  5x Pemenang
Kad Raya Sally - 15x Pemenang

 (Hadiah akan di'update' selalu jika ada penambahan)

Mula : 18 Jun 2015 | Tamat : 3 Julai 2015 (11.59pm)

Terima kasih & Salam Ramadhan Al-mubarak kepada semua!

p/s : Kalau ada antara korang yg takde IG @ Facebook ke, masih boleh join...tapi kalau takde blog tak boleh la ye..hihihi

90 Gegaran Susulan Gempa Bumi Ranau Sabah

Assalammualaikum..
abaikan wallpaper tue  ahaks
screenshot dari wasap 
Semalam 23 jun 2015...ramadan ke6..sekali lagi gegaran dirasai oleh penduduk ranau,kota kinabalu dan kawasan berdekatan.....gegaran pertama pada jam 10.54 pagi...disusuli 4 gegaran susulan sebelah petang..menjadikan 90 gegaran susulan selepas gempa bumi 5 jun 2015...

Gegaran pada pagi telah merosakan sekolah agama di ranau..bumbung perpustakaan tersebut runtuh...sekolah ni berdekatan dengan kampung suami MV...

Ada yang cakap...masa gempa bumi di jepun dulu,,,gegaran susulan selama setahun...kat sabah ni kita doakan jak semuanya akan baik2 sahaja.amin



Tuesday, June 23, 2015

Pegawai Bomba Bantuan Mountain Search and Rescue (MOSAR)

Assalammualaikum

sumber sini
TAHNIAH! 20 Malim Gunung kini dilantik sebagai Pegawai Bomba Bantuan Mountain Search and Rescue (MOSAR) Balai Bomba Penyelamat Ranau peringkat pertama, dalam satu majlis pelancaran pada pagi ini yang disempurnakan oleh Menteri Kesejahteraan Bandar, Perumahan dan Kerajaan Tempatan, Datuk Abdul Rahman Dahlan. 

Pasukan tersebut adalah yang pertama di negara ini dan akan diberi pendedahan kepada kemahiran pertolongan cemas, pencarian dan menyelamat di gunung dan asas memadam kebakaran di hutan termasuk teknik menyelamat dari sudut yang tinggi, penggunaan peralatan perlindungan dan alat khusus untuk menyelamat.

Penghargaan yang begitu berharga kepada Malim Gunung. Tahniah sekali lagi kami ucapkan!(credit to sabah info)

**wah tahniah MV ucapkan

1Tahun 6 Bulan

Assalammualaikum...


tempat yang paling strategik untuk sembunyi
21.06.2015 yang lepas genaplah umur syamimi 1 tahun 6 bulan...tak sedar anak mama ni nak masuk 2 tahun sudah....alhamdulillah di usia ni syamimi sudah pandai bercakap..walau kadang2 ada yang kita x faham....

pintar betul gayanya
pantang nampak babahnya dia jalan ke kedai..dia akan nangis mau ikut...kalau nda dapat ikut bila dia dengar bunyi kereta dialah orang pertama yang akan tunggu d depan pintu...dengan ayat"babah...mau mau"...siap hulur tangan lagi...mau maksudnya dia nak minta makanan yg babah dia beli....

santai2 di almari kakak wani
syamimi ni dah boleh faham apa kita suruh dia buat....kalau MV cakap adik tutup pintu....dia pergi tutup pintu..tapi kalau datang mood x elok dia...dia akan datang pergi ke kakak AYu siap pukul badan"ata tup ",,,,maksudnya dia suruh kakak ayu yang tutup,,,pintar kan....

Baby semoga membesar dengan sihat..tak sabar mo dengar adik mula bercerita skg ni pun dah banyak bunyi kalau dah lancar bercakap mesti lagi best kan...



Tabung HAW

Monday, June 22, 2015

Ramadan Tanpa Bazar Ramadan

Assalammualaikum...

Salam ramadan hari ke5...5 hari tanpa bazar ramadan..gigih menyiapkan juadah berbuka di rumah sahaja...Kenapa???


  1. our family semua bergastrik...so terus makan nasi...
  2. jimat cermat dikala ringgit sudah tidak kukuh
  3. tak sempat nak singgah bazar sebab balik keja dah jam 5.30
  4. pergi bazar jem...xda parking
hari ni kira hari ke 5 tanpa bazar ramadan..kejap lagi nak balik..masak apa yang ada jer..janji boleh buat alas perut...

Menu berbuka semalam pun simple jer...ikan pari masak kari,sotong kicap,sayur manis dan air cincau..semuanya homemade...dibantu oleh kakak AYu....bila dah berbuka tue anak2 pun makan banyak..

Sebab kakak n abg cakap..ustazah pesan..kalau puasa sahur n berbuka makan kena banyak...jangan bagi perut tue kosong nnti gastrik..apatah lagi mmg kami ni sekeluarga semua bergastrik....

Semoga MV berjaya untuk ramadan tanpa bazar ramadan...anak2 dah rq nak berbuka nasi ayam yang mama masak...itu jer belum tertunai...kita tengok hujung minggu ni macam mana...

korang2 semua...sempat ker singgah bazar ramadan???

Sunday, June 21, 2015

Posing With Pengantin

Asslammualaikum..

adik n kakak MV

si ustazah kafa

adik MV

anak sedara MV

ni model MV


see nampak tak pose abg haikal

senyuman tue bikin cair
Mv tak sempat nak berposing bagai..hihi...sebab lepas akad nikah mimi mengamuk nak nyusu..so terpaksa tukar baju then susukan dia..nnt masa mjls kawin dia baru kita posing ok

Saturday, June 20, 2015

Cerita PUasa Pertama Wani

Assalammualaikum...


mulut tu yang mahal
Ini cerita anak dara MV..wani...umur bulan 8 ni masuk 5 tahun....mmg nak ajar wani berpuasa...so al kisahnya masa puasa pertama..mmg dari rumah lepas sahur dia x makan x minum...

MV cakapnnt wani pusa setengah hari jak k...bila MV hantar ke sekolah smpi jer pintu sekolah dia nampak kawan dia makan...MV tanya..wani tahan kah??

Pembantu kemas tu pun tanya"wani puasa kah hari ni..?"ya bilangnya tapi ani nda tahan sdh...so MV suruh jer dia minum pagi kat sekolah..

Oklah dia sempat puasa 3 jam untuk hari pertama puasa...hihi...lepas ni nak ajar dia puasa sekerat hari pulak...

Anak2 kecil korang punya kisah puasa macam mana

Friday, June 19, 2015

7 CPUV BARU JUN 2015

Assalammualaikum...

Rezeki puasa
Alhamdulillah..rezeki ramadan,,,bersemangat nak berblog ni..hihi..walaupun hanya up entry then BW 2-5 blog sehari...Insyaallah semoga lepas ni terus aktif....

Bolehlah menabung lagi untuk Tabng HAWM....korang2 bolehlah tlg menabung sekali ya...

Thursday, June 18, 2015

Gegaran Lagi

Assalammualaikum...

Salam hari pertama ramadan 2015..pagi tadi dalam jam 5.58 pagi ada lagi gegaran di Ranau...dan ada juga area kota kinabalu yang terasa dengan gegaran ntah masuk kali ke berapa sdh..tak dapat dikira...

Semoga penduduk ranau dapat menjalankan ibadah puasa dengan tenang..dan berjaga2 dengan susulan gegaran gempa bumi..

Bantuan air mineral untuk bekalan air bersih pun selamat sampai di Ranau....semoga penduduk ranau dan penduduk Sabah dilindungi dari malapetaka..AMin


#prayforsabah

Video Yang Menyentuh Kalbu


Assalammualaikum..





Tengok video ni habuk masuk mata..korang macam mna




Wednesday, June 17, 2015

MAJLIS PERDANA PERKHIDMATAN AWAM KEEMPAT BELAS (MAPPA XIV)

Assalammualaikum...

MAPPA 2015
Terlupa sebenarnya hari MAPPA 2015,,,

PUTRAJAYA- Perdana Menteri Dato Seri Najib Tun Razak pagi ini mengumumkan kadar minimum untuk Imbuhan Tetap Perumahan Naik ke RM 300 dari RM 180 sebelum ini.

Beliau mengumumkan perkara tersebut ketika berucap di Majlis Perdana Perkhidmatan Awam Kali-14 di Pusat Konvensyen Putrajaya(PICC) dengan tema Mendepani Realiti Baru Negara.

Perdana Menteri turut mengumumkan mereka yang duduk di Kuarters turut menerima Imbuhan Tetap Perumahan Kakitangan Awam sebanyak 25% dari kadar kelayakan.

Bayaran kadar berkenaan akan dibayar mulai 1 November 2015(credit SINI)

Bos MV ada dengar MAPPA NI kat TV...katanya bayaran bantuan raya untuk penjawat awam RM500 akan dibayar gaji jun ni 25.06.2015....Alhamdulillah bolehlah tue dari takda....


APa pula khabar mengenai 250 skim yang nak dikaji semula...sapa2 yang ada dengar Mappa ni update2 lah yea



Ranau Terputus Bekalan Air Bersih


Assalammualaikum...
sumber sini

sumber sini


sumber sini
Rentetan dari banjir lumpur yang melanda Kg mesilau Kundasang,Ranau....Daerah Ranau terputus bekalan air bersih....untuk pengetahuan korang..kat ranau ni air kebanyakkannya dari gunung....

macam kat rumah Mertua MV..mmg takda air paip yg berbayar...dorang pakai air paip yg dari gunung...MY MIL cal bagitau dah dua hari takda bekalan air bersih...air yg dri gunung semua kotor...macam air milo..huhu....

bayangkn klo hujan pun air dah kotor ni kan pula banjir lumpur....huhu tapi kan bila tengok kat gambar tue macam ada pembalakkan haram kat yg dijalankan di area situ..tengok lah kayu2....

Ada hikmah semua ni...sebab kalau betul pembalakkan haram dijalankan pasti akan terbongkar sapa pelakunya....

Semoga bekalan air bersih di Ranau kembali pulih dengan segera..

sumber sini 
Terima Kasih ATM yang menghantar bekalan air bersih ke RANAU

Cara Mudah Elakkan Tudung ROsak


Assalammualaikum...
Sumber SIni
Sumber SINI
Dapat ni kat FB..berguna utk jaga tudung...lebih2 lagi tudung aj ahaks...hihi...so kawan2 boleh guna tips ni..selamat mencuba

Tuesday, June 16, 2015

Tutorial Aj Brooch Clip






pakai tudung macam biasa

tarik bahagian dalam segitiga then pinkan ke bahu

masukkan brooch clip ..kemudian pinkan ke bahu sebelah


tara siap...

pakai mcm ni mmg labuh..

cantik tak..hahaha..
Ini tutorial ke3 dari MV....so selamat mencuba...gaya ni simple labuh..sesuai lah sapa yg suka tudung labuh..lagipun menutup segalanya...boleh pakai di bulan puasa..Selamat mencuba.,..dah cuba nnt up gmbar k

Banjir Lumpur di Mesilau Kundasang Sabah

Assalammualaikum..


sumber  dari wasap 
Petang kemarin kecoh satu Sabah..banjir lumpur melanda Kg. Mesilau Kundansang Ranau...banjir lumpur ini juga melibatkan beberapa kampung di kota belud sabah..Sperti sungai kedamaian...

sumber wasap
Penduduk kampung di kaki gunung kinabalu iaitu di sebelah kota belud ada yang berpindah kerana risau tempat tinggal mereka tidak selamat..ini ekoran takungan banjir lumpur di gunung  kinabalu...takut empangan pecah katanya...

air sungai kedamaian...yg main deras
MV pun tak tau sangat pasal ni..MV menerima maklumat daripada abang ipar MV yang tinggal di Kundasang....beberapa akhir ke belakang ini..di Sabah memang selalu hujan....

sumber wasap
Gegaran gempa bumi pun masih lagi ada..kali terakhir pada sabtu..sebanyak 2 kali...2.30 n 3.00 pagi...5.0 n 3.0....MV tak sedar tapi husband yang rasa...taulah MV baru lena 1.30 pagi sebab mimi tak berapa sihat...

sumber wasap

sumber wasap

sumber wasap
Sama2lah kita berdoa untuk rakyat Sabah....doakan keselamatan kami di sini..amin....

#prayforsabah
#banjirlumpursabah