Followers

Monday, June 30, 2014

Menu Berbuka???

Assalammualaikum...

Alhamdulillah diberikan peluang untuk berpuasa lagi tahun ni...hari ni dah masuk hari kedua puasa...semestinya My Haikalayu turut sama berpuasa..tahun ni nak ajar kakak Ayu berpuasa penuh...sebab last year punya ramadan abg haikal penuh sebulan...

Kali ini mmg mencabar sebab mereka berpuasa sambil bersekolah pagi dan petang...kesian juga bila mereka minta untuk berbuka..tapi kena keraskan hati sebab kalau tak ajar dari sekarang bila lagi kan...

Tadi masa hantar mereka pergi sekolah rendah...ada request menu berbuka dari haikalayu..katanya nak nasi goreng homemade punya..smestinya mama dialah yang masak kan3x...

Semalam berbuka pun tak beli kat bazar...MV masak bihun goreng kasih sayang jer...dan buat air cendol...hari punya menu kenalah penuhi permintaan anak2,,,nak nasi goreng....ok nnt balik mama gorengkan nasi goreng+sosej+telur+sayur okey....

Menu korang pula macam mn???

Keputusan Piala Dunia 30-06-2014

Assalammualaikum....

Ini entry bola di bulan ramadan....MV saja nak kongsikan keputusan 2 perlawanan bola sepak piala dunia yang berlangsung tadi...


  • Costa Rica Vs Greece 1-1(5-3 Costa Rica Menang dengan sepakan penalti)
  •  Netherlands Vs Mexico 2-1

Credit untuk SINI
So lepas ni costa rica akan bertemu Netherlands untuk perlawanan suku akhir...pagi esok 1.07.2014 dua perlawanan lagi akan berlansung iaitu :


  1. France Vs Nigeria (12.00 pagi)-01.July.2014
  2. Germany Vs Algeria(4.00 pagi)-01.July.2014
Pada 02.07.14 2 lagi perlawanan kalah mati iaitu :

  1. Argentina Vs Switzerland( 12.00 pagi) -02.July.2014
  2. Belgium Vs USA ( 12.00 pagi) -02.July.2014
Terkini Brazil,colombia,costa rica dan netherlands layak ke pusingan suku akhir...




    Friday, June 27, 2014

    6 bulan sudah

    Assalammualaikum...
    saya dah boleh duduk
    Alamak seksinya
    comelnya dia
    Waznah syamimi dah 6 bulan..panjang 66 cm..berat 7.4 kg..kepandaian merayap...duduk dan makan..hahahaha...semoga membesar dengan sihat yang sayang...

    Wednesday, June 25, 2014

    JDT @ Selangor Juara Liga Super 2014??

    Assalammualaikum....

    Walaupun tengah demam world cup 2014..liga Super pun dah sampai kemuncaknya.....malam ni penentuan adakah JDT ataupun Selangor yang akan menjadi juara liga SUper 2014???

    Dengan perbezaan 1 mata sahaja..di mana JDT mendahului skg....perlawanan antara JDT VS Sarawak yang berlangsung di Sarawak akan menjadi tumpuan...tak lupa juga perlawanan antara Selangor Vs PKNS....

    JDT perlu menang game terakhir sekiranya mahu jadi juara....dan berharap agar Selangor kalah kepada PKNS....

    Siapa Pilihan anda..Selangor yang sudah pernah menjadi juara ataupun JDT yang baru hendak mencipta sejarah...

    Sama2 kita nantikan keputusannya malam ini.....Apa2pun selamat berjaya buat JDT & Selangor....

    sumber google
    @

    sumber google

    Monday, June 23, 2014

    Segmen I Love Nuffnang by Dunia sebenar Shida

    Assalammualaikum..


    1. WAJIB: Follow Blog + Add Facebook + Like Fanpage + Follow Istagram + Follow google+ & Follow Twitter  *shida memang tak link kan sebab semua detail ada dalam blog (sidebar) ni juga just klik saja ok :)
    2. WAJIB: klik button share facebook entri ini, G+ entri ini, tweet entri ini dan like entri ini .
    3. WAJIB: Buat satu entri bertajuk Segmen I Love Nuffnang by Dunia sebenar Shida
    4. WAJIB: Copy Banner segmen dan link kan ke entri segmen
    5. WAJIB: Di dalam entri anda Nyatakan pengalaman anda bersama Nuffnang sebagai contoh : cerita tentang mula-mula dapat cheque ke, dapat cpuv campaign ke, pergi event ke atau lain-lain cerita hanya berkenaan dengan Nuffnang sahaja.
    6. WAJIB: Dah siap entrinya, copy link entri dan paste pada komen entri ini sahaja.
    7. Mula : 22 June 2014 (ahad) dan Tamat : 28 June 2014 (sabtu)  *berlangsung selama seminggu
    8. Pengumuman pemenang pada :  1 July 2014 (selasa)

    Pengalaman Mv bersama Nuffnang:-

       Assalammualaikum....MV mula kenal Nuffnang dan berjinak-jinak dengan NUffnang pada 09 Mac 2012...masa mula2 tu adalah dalam 6 bulan tak dapat earning langsung....tapi pada bulan julai 2012 akhirnya MV dapat CPC RM0.75..masa tu ya ALLah happy sangat akhirnya penantian berakhir...

       Boleh dikatakan taip2 minggu MV dapat cpc...sehinggalah pada 19 oct 2012 MV akhirnya dapat CPUV yang pertama iaitu digi samsung galaxy note 2...Syukur alhamdulillah.....memang rezeki nampaknya cpuv makin hari makin banyak MV dapat...

       Sehinggalah pada 29 Jan 2013 Mv buat Cashout yang pertama sebanyak RM100.56...dan sehingga hari ini MV dah cashout rm 359.20...syukur alhamdulillah...

       Sekian perkongsian pengalaman MV bersama Nuffnang....

    **jom join ramai2


    Bawal Hoodie Homemade

    Assalammualaikum...

    SImple n cantik

    boleh sedondon dgn anak
    Mood puasa dah mai....tak sabar rasanya nak berpuasa...oh ya MV nak promote bawal joodie homemade by my sis....murah2 jer....Rm15 untuk dewasa dan RM 10 untuk kanak-kanak(6 tahun ke bawah).....

    Berminat boleh wasap MV 0168040362 @ pm mv di Facebook Suzyanna Yap...tinggalkan komen kat blog pun boleh...harga ni harga mampu milik...jika berminat contactlah MV

    Thursday, June 19, 2014

    Tepuk dada Tanya IMan

    Assalammualaikum..

    Photo: kita kena berhati-hatikn?
    sumber google
    **orang lelaki ker perempuan ker kalau dah statusnya suami atau isteri orang jagalah batas..jangan sampai ada yang mengharap dan nanti buat sorang lagi melepas dan kecewa...

    SHAKEN BABY SYNDROME (SBS)

    Assalammualaikum..

    SBS merupakan kecederaan otak bayi disebabkan goncangan atau pergerakan kepala yang kuat. Boleh berlaku dalam tempoh sesingkat 5 saat pergerakan yang kuat. Kecederaan yang serius boleh menyebabkan kecacatan otak yang lama, serius dan kekal pada bayi. Ianya berlaku apabila kepala bayi digoncang atau dihentak dengan objek walaupun objek lembut seperti bantal. Ada teori mengaitkan dengan pergerakan seperti menimang bayi, menaiki buaian serta memegang bayi ketika seseorang sedang marah atau bergaduh boleh menyebab berlakunya SBS. Sebab lain ialah penderaan bayi (child abuse) dan selalunya mempunyai kesan-kesan penderaan yang lain.

    Perkara ini berlaku kerana kepala bayi mempunyai nisbah yang lebih besar berbanding badan mereka, leher yang lemah dan struktur otak yang masih belum matang serta lebih kandungan air berbanding orang dewasa.

    Amalan menimang atau menggoncang sering dilakukan oleh penjaga terutama bila bayi tidak mahu berhenti menangis. Ada yang menimang bayi kerana untuk menenangkan bayi dan ada juga melakukannya ketika marah atau penat menjaga bayi.

    Ini bukanlah kes SBS pertama yang saya rawat. Sebelum ini saya juga pernah merawat seorang bayi di wad kanak-kanak yang mempunyai kecederaan otak yang serius dikhuatiri berpunca daripada menaiki buaian.

    PENCEGAHAN

    Jangan sesekali menggoncang bayi anda ketika marah atau untuk bermain.
    Jangan memegang bayi anda ketika marah.
    Jikalau anda tidak dapat menenangkan bayi anda, lebih anda tinggalkan bayi anda untuk sementara waktu di dalam katil bayi atau kepada orang lain.
    Minta bantuan orang lain.
    Maka, saya sangat berharap agar ibu bapa dan penjaga semua dapat mengambil serius dan peka tentang Baby Shaken Syndrome ini. Ianya bukanlah kes terpencil malah di Amerika Syarikat sebanyak 1500 kes dilaporkan setiap tahun. Mereka juga telah mengharamkan sebarang bentuk alat menggoncang bayi seperti buaian.

    **bahaya kan....sebab tue tak tidurkan syamimi kat buaian..sebab dia tak nak....so bukan ibu jer kena waspada hal ni..ayah pun kena ambik tahu juga...lepas tue kena belajar control marah tue..biasalah budak2 mmg meragam...macam syamimi skg taknak berenggang..MV pegi masak pun nak ikut..tak nak duduk walker...so satu tangan pegang dia..satu lagi beraksi di dapur

    Credit untuk google

    Tuesday, June 17, 2014

    Welcome To alam Perkahwinan

    Assalammualaikum...

    amboi over pulak MV
    Selamat pengantin baru buat pak cik MV..ni adik bongsu mak MV..umur dia sebaya kakak MV..30 tahun...alhamdulillah bertemu jodoh juga akhirnya pakcikku ini...


    semoga berbahagia hingga ke hujung nyawa...jaga isteri baik2..jadilah seorang suami yang bertanggungjawab....Amin



    Tawaran Mengikuti Kursus Pendidikan Awal Kanak-kanak (Tabika / Taska) KEMAS Tahun 2014

    Assalammualaikum...

    SYARAT & KELAYAKAN PEMOHON BAGI MENGIKUTI KURSUS PENDIDIKAN AWAL KANAK-KANAK TABIKA/TASKA KEMAS

     APAKAH SYARAT UTAMA? APAKAH SYARAT KELAYAKAN AKADEMIK?
    Warganegara : MALAYSIA

    Umur : 21 - 35 TAHUN PADA TARIKH TUTUP IKLAN

    Lain-lain : Kakitangan kerajaan bertaraf TETAP, lulusan Kolej Matrikulasi Kementerian Pelajaran Malaysia (KPM) tidak layak untuk memohon jawatan ini

    Hanya calon yang telah menamatkan pengajian diperingkat diploma dan telah bergraduasi
    (a) DIPLOMA yang diiktiraf oleh Kerajaan (keutamaan kepada calon yang memiliki Diploma dalam bidang Pendidikan Awal Kanak-kanak);

    (b) Kepujian Bahasa Melayu (termasuk lulus Ujian Lisan) pada peringkat Sijil Pelajaran Malaysia (SPM)

    BAGAIMANA UNTUK MEMOHON? DIMANAKAH SAYA BOLEH MEMPEROLEHI BORANG PERMOHONAN?
    DIMANAKAH SAYA PERLU MENGHANTAR BORANG PERMOHONAN?
    Borang : BORANG KEMAS SPAKK PIN. 2013

    Borang juga boleh didapati di:
    a)       Laman Web KEMAS : http://www.kemas.gov.my/

    b)      Facebook KEMAS : http://www.facebook.com/jabatankemajuankemas

    Borang hendaklah dihantar ke PEJABAT KEMAS NEGERI yang dipilih SEBELUM tarikh tutup permohonan. Alamat PEJABAT KEMAS NEGERI adalah seperti berikut: https://www.facebook.com/notes/jabatan-kemajuan-masyarakat-kemas/direktori-jabatan-kemajuan-masyarakat-kemas-negeri/500001019960

    Sebarang kelewatan permohonan tidak akan dipertimbangkan

    Permohonan yang tidak lengkap tidak akan dilayan

    DI MANAKAH KURSUS DIJALANKAN? BERAPA LAMA TEMPOH KURSUS?
    TEMUDUGA & KEPUTUSAN
    Maklumat Asas : KURSUS SEPENUH MASA

    Tempat : INSTITUT / PUSAT LATIHAN KEMAS

    Tempoh : Tiga (3) bulan atau tertakluk kepada perubahan yang ditetapkan oleh Jabatan

    Hanya calon yang layak sahaja akan dipanggil untuk temu duga

    Calon-calon yang tidak dihubungi selepas empat (4) bulan daripada tarikh tutup iklan dianggap tidak berjaya.

    Surat pemberitahuan tidak akan dikeluarkan oleh Jabatan.

    BILAKAH TARIKH TUTUP PERMOHONAN?
    27 Jun 2014

    Sumber dari SINI
    Sumber dari SINI

    Sumber dari SINI
    Sumber dari SINI

    **sape berminat mohonlah mana lah tau ada rezeki jadi cikgu kemas....good luck


    Friday, June 13, 2014

    ARROW - Haruskah Kita Berpisah







    Assalammualaikum....



    Lagu kumpulan arrow..zain kilauan emas 2014....

    Thursday, June 12, 2014

    Kumpula A-H World Cup Brazil 2014

    Assalammualaikum..

    sumber dari Sini

    Tue dia senarai Kumpulan Untuk World CUp Brazil 2014..dari kumpulan A hingga H...Pastinya tumpuan anda kepada team febret kan...MV seperti biasa....England the three lions,,,hihi....semangat bola tiba2 merasuk wakaka...

    Pilihan kedua semestinya crotia...so pagi esok brazil vs crotia..MV sokong crotia...hahahaha..ini semua penangan Davor Suker...walaupun dia dah bersara tapi MV still suka dengan crotia..hahaha
      
    sumber dari google


    Wednesday, June 11, 2014

    Jadual Perlawanan World CUp 2014

    Sumber dari SINI
    Assalammualaikum....

    13 Jun 2014 dengan rasminya World Cup 2014 akan bermula dengan perlawanan pertama antara brazil Vs Crotia....maka bermulalah demam piala dunia....hihihi.....MV pun dengan member ofis dah posing piala dunia..nanti upload picture tue...hihi..

    Ni Mv kongsikan jadual perlawanan yang akan berlangsung pada kak Niena...meh layan bola..hihi..

    Tuesday, June 10, 2014

    Perpustakaan Bestari Samsung,Perpustakaan Negara Malaysia

    Assalammualaikum...

    Sumber dari  Perpustakaan Negara Malaysia
    Sumber dari  Perpustakaan Negara Malaysia
    Sumber dari  Perpustakaan Negara Malaysia

    Sumber dari  Perpustakaan Negara Malaysia
    Sumber dari  Perpustakaan Negara Malaysia

    Sumber dari  Perpustakaan Negara Malaysia
    Perpustakaan Bestari Samsung,Perpustakaan Negara Malaysia terletak di Aras 1,Anjung Bestari Perpustakaan Negara Malaysia.

    Untuk menjadi ahli anda hanya perlu membawa kad pengenalan untuk mendaftar keahlian di kaunter perkhidmatan Perpustakaan Bestari Samsung.

    Selepas menjadi ahli,anda boleh akses fasiliti dan teknologi dengan user email sendiri bersama password nombor kad pengenalan sendiri.Penggunaan individu adalah selama 3 jam.

    Kanak-kanak berumur 5 tahun ke atas dibenarkan masuk ke perpustakaan bestari samsung ini.Perpustakaan ini dibuka pada :

    Selasa hingga Sabtu 
    Jam 10.00 pagi hingga 7.00 petang
    Ahad (10.00 pagi -6.00 petang)

    Isnin (tutup)
    **sumber dari SINI

    Sunday, June 8, 2014

    Santai

    Assalammualaikum...
    tengok syamimi....suka betul
    macam org besar tgk lappy

    see kakak ayu posing

    Saturday, June 7, 2014

    Model cilik gwiyomi

    Assalammualaikum...
    semua buat gyiwomi

    peace
    Posing dengan adik sepupu HaikalAyuwani...hihi cumil betul ni budak2...

    Friday, June 6, 2014

    #18 al kahfi 1-10 and 101-110 Mishari

    Kursus Perhubungan Awam Dan Komunikasi Berkesan Bil.2/2014-Intan Sabah-20 hingga 22 Mei 2014

    Assalammualaikum...








    **gambar masa kursus bulan lepas..happy dapat jumpa dan kenal kawan2 baru..

    Cerita CInta Kita -Wawa Zainal Dan Aeril Zafril

    Assalammualaikum...

    Sinopsis:

    Menyingkap kembali kisah Adam dan Salmah pada tahun 80an yang ditentang keluarga kerana perbezaan darjat. Keluarga Salmah menentang cinta mereka. Ibu bapa Salmah membawa  Salmah dari Teluk Intan  ke Kuala Lumpur dalam memisahkan mereka. Segala surat Adam yang dikirimkan pada Salmah disimpan ibu Salmah.

    5 TAHUN BERLALU,
    Salmah mengingatkan Adam telah melupakannya kerana dia tidak menerima sebarang khabar berita.Dia dijodohkan dengan Dr.Khairuddin. Ibu Salmah lega kerana berjaya buat Salmah melupakan Adam dengan perkahwinan itu.
    Adam bekerja keras membeli rumah pusaka milik Salmah. Suatu hari,Salmah menjumpai surat Adam. Fahamlah dia mengapa Adam tidak menghubunginya selama ini. Adam menjual rumah pusaka itu.Tanpa disedari pembelinya adalah Salmah dan Dr.Khairuddin. Kisah percintaan Salmah dengan Adam terbongkar dan ini menimbulkan pertelingkahan antara Salmah dan suami dalam kereta ketika mereka pulang.

    Salmah koma dan Dr.Khairuddin meninggal dunia. Rupa-rupanya Khairuddin pernah berkahwin dengan Rokiah dan mereka mempunyai dua anak.
    Adam membuat keputusan menjaga Salmah dan sanggup berulang alik dari Teluk Intan ke Kuala Lumpur.Ingatan Salmah semakin hari semakin merosot. Adam terpaksa menceritakan kembali kisah mereka agar dia dapat mengingati kembali. Berjayakah Adam?(credit untuk admya


    sumber en google
    Mula ditayangkan pada rabu 04.06.2013 di tv3....menggantikan drama Miranda...lakonan pertama wawa zainal selepas berhijab...bersama dengan suami tercinta....suka tengok drama ni....sebab wawa zainal dan aeril...

    Akan ditayangkan setiap Rabu jam 9.00 malam di TV 3...cerita nya menarik..ada siapa2 yang tengok semalam...


    **update lah rupanya ceta ni main rabu and khamis...jam 9.00 malam hihi...

    Thursday, June 5, 2014

    Patah Sayap- OST Kerana Terpaksa Aku Relakan- Nadia Aqilah Bajuri


    Assalammualaikum....

    sumber encik google
    Lagu ost drama slot akasia Kerana Terpaksa Aku Relakan iaitu patah sayap adalah lagu kepada pelakon yang melakonkan watak kakak tiri endah iaitu Nadia aqilah

    Wednesday, June 4, 2014

    Duit 8share dah masuk

    biar sikit tapi berbaloi

    Assalammualaikum...

    Alhamdulillah duit 8share dah masuk....tak banyak RM54 jer...cepat jer...cashout 1.06.2014 hari ni 4.06.2014 dah masuk duit....dan duit tue telah pun digunakan untuk beli baju raya wani dan ayu..MV just tambah sikit jer...

    Syukur alhamdulillah lepas ni nak kumpul lagi....biar sikit orang bilang tapi dapat juga hasilnya....hihi

    Tuesday, June 3, 2014

    Trip to Mesilau

    Asalammualaikum..

    Sempena cuti kaamatan hari tue Mv balik Ranau sebab nak hantar wani balik kampung...taska dia cuti seminggu..kebetulan juga MV ni jenguk My kembar tahun....tau jerlah cuti sekolah mmg anak2 kena balik kampung sebab xda yang nak jaga...

    Rindu memang rindu tapi apa nak buat kan..huhu..so kebetulan cuti panjang jadi MV pun bawa dorang pergi ke dairy farm atau lebih dikenali mesilau....saja bawa dorang tengok lembu dan merasa sejuk serta pemandangan ala2 new zealand gitu...

    Dulu pergi masa tu hujan dapat jalan2 dalam bangunan jak..kali ni pergi mmg puas hati..habis ceruk batu segala di posing...yang paling penting kali ni bukan lagi berlima tapi berenam dengan syamimi.. 

    Jom layan gambar2 yang tak seberapa nak cun yang sempat MV dan hubby ambil..
    takut kunun wani
    nah bila sudah yakin tengok senyuman wani
    hihi cumil ni atas idea kakak ayu
    suka tengok picture ni
    hubby with haikalayuwanimimi
    kakak ayu yg snap
    over sudah ni kembar
    ibu dan anak..hihi
    rindu anak2 periuh rumah ni
    cumil bah gaya dorang
    abah n syamimi
    tengok peha syamimi tue
    sweetnya pic ni

    gaya bebas