Followers

Saturday, September 29, 2012

Yeah Balik Kampung...


Hari ni kami balik kampung,,kampung mana??Beaufort sebab mau celebrate birthday my youngest bro,,,BAca SIni..danada org yang akan bangun awal hari ni...

Kamu tahu ker orgnya??Baca SIni..lepas 2 buat kecoh di awal pagi bagi bangun adik2 dia...sabar jelah....

Wah lama sudah nda balik kg..rindu mau kumpul ramai2..

Doakan kami selamat smpi ke kampung halaman...nnt Mrs Velentine update pic selebrate birthdy adik k...

Bye....

Anak Kakak Tiga Orang??


Hari Khamis lepas...Mr Velentine bawa sya ngan anak2 & adik sya pergi mkn mlm kat luar,,dia cakap x yah masak sebab kesian penat balik keja...lagipun Kakak Ayu minta abah dia belanja makan nasi goreng Cina..So kami pun pergi restoran yang dekat2 jer..ala restoran yg sama masa pergi ngan Abg Haikal,,Baca sini..

Biasalah hubby order nasi goreng cina + milo,,,abg Haikal pulak soto+milo sejuk..adik sya nasi goreng cina + milo...dan sya bihun goreng...ayu pulak order laici...makan abah dia suap...

Adik wani kiranya sya nak suap..tapi dia nak makan yg Abah dia punya jer..so terpaksa makan bihun sendirian...biasalah makan kat restaurant ngan nak2 ni mmg payah sikit nak kawal..biasalah budak2...

Gambar makanan tak ambik..hehehe,,,,so lepas kami mkn ingat mau balik terus tp kaki ni gatal pulak masuk kedai sebelah beli milky tea pearl ngan waffle,,,

MAsa kat kedai ni HaikalAyuWana mmg kecoh lah...smpi sya terpaksa tekankan suara bagi drg takut...alih2 abah dia bawak semua masuk keta...dan budak yg keja kat kedai tue tgk jer...

DIa tengok waffle pas 2 tengok sya..ada 3 - 4 kali juga lah..last2 dia bersuara.."Anak kakak kah tadi tue??"Ya"jwapan ringkas ok..hehehe

"Oh Anak Kakak tiga org...1 lelaki 2 perempuan",,,terus dia sambung buat kerja...nah ko bukan kah bikin gue penasaran...hahaha..ya dik anak kakak ni 3 org,,mau juga tanya kenapa???tapi malas pula beramah mesra sebab c Wani dh nangis d kereta...
Kenapa Heran Sya ada anak 3???

Friday, September 28, 2012

Macam Mana Orang Buta Mahu Seberang Jalan


Kemarin masa lunch tims Mrs Velentine teman hubby pegi beli barang2 ofis dia..So kami Ke Kota Kinabalu(Milimewah)....kami beli lah apa yg patut..pas 2 Hubby singgah Public Bank bank in cek gaji ofismate dia..

Masa balik 2 d jalan Gaya(dekat Bsn kalau org KK Mesti tau),,tiba2 Mrs Velentine terpandang budak kecik lebih kurang umur wani..mama dia pujuk dia jangan main di jalan raya..oleh sebab kereta begerak Mrs Velentine toleh belakang lah..sebab mau tahu lagi kan..

Tup tup Mrs Velentine nampak Pak Cik tua pegang tongkat...masa 2 jauh sdh...terus Mrs Velentine cakap sama hubby"Abg..mcm mn tue org buta mau limpas(seberang jalan) jalan...banyak kereta lagi"

"Nanti ada org berhenti kereta bagi dia limpas",,jawpan hubby mmg ringkas..Entah kenapa sya mcm budak kecil pulak..terus tengok belakang...dan spontan cakap mcm ni"mana ada keta lain berhenti makin laju adalah"

Terus menoleh ke belakang..dan rupa2nya ada juga insan yg baik hati tolong Pimpin Pak cik tue melintas jalan...Buat Pemuda berbaju jersi warna biru..untung siapa yg menjadi teman hidup anda..dan sejuk perut ibu yg mengandungkan kamu...

Dalam hati Mrs Velentine berkata syukur ada juga org yg sudi tolong Pak CIk tue..sebab sya rasa bersalah sebab nda perasaan pak cik tue bila jauh baru nampak...

Penerangan Haikal Tentang ROgol.





Semalam Mrs Velentine ada buat entry pasal Bila Abg Haikal Mula Bercakap Pasal Rogol..banyak juga komen yg Mrs Velentine terima..dan ada satu komen ni menarik perhatian sya...

mungkin haikal ingt rogol tu pukul..sebab dia tgk ade darah..
nanti cuba tnya haikal..apa yg dia faham tentang rogol..
tapi sekurng2nya dia tahu..rogol itu tak baik... dan dia pandai bezakan..


So sya pun tanyalah Abg Haikal apa yg dia faham tentang "rogol"...Jom baca perbualan kami berdua dan kadang2 di celah olh Kakak Ayu.

Mrs Velentine : Abg mama mau tanya.Rogol tue apa???
Haikal         : Rogol tu pukul smpi bdarah(msa ni sya fikir yg betullah pendpt cok nur)
Mrs Velentine : Oh itu saja lah maksud dia.
Ayu           : Rogol tue pukul pakai kayu..mcm wyg maraclara.(nda ni pemahaman ayu)
Haikal         :Bukan itu bah kakak..rogol ni tue lelaki bukak baju perempuan dia kasi koyak lepas 2 dia tutup mulut,,tampar muka...

Bila dengar dia cakap mcm tue Mrs Velentine rasa mmg betullah dia tahu erti Rogol..dan dia ada bagi lagi penerangan dekat Mama dia ni jom baca lagi

"Mama rogol ni nda bagus..jahat berdosa...nnt Tuhan Marah..lepas 2 masuk balai Polis(penjara)..lepas 2 masuk neraka.."

"jadi rogol ni boleh diikut kah??",Mrs Velentine tanya lagi.

"Tidak..benda jahat mana boleh buat".Lega bila dia boleh fikir mcm 2...semoga perkara yang tak elok dijauhkan dari kita semua..amin..

MAma syg abg..

"Kakak Minta Maaf Tapi Tidak Diterima"


Kesian My Kakak Ayu...Semalam Masa ambil dia dari sekolah...Mrs Velentine perasaan sudah yg dia sedih...tapi bila abg Haikal  cakap "Mama tadi si Kakak kencing kasi basah selimut...dia kena marah oleh Kakak Dira"(pengasuh Di Tadika Kemas),,

Terus Kakak Ayu menangis..."kakak bukan sengaja..kakak mau pegi tandas tapi Kakak Dira lambat mau bukak pintu...kakak mana pandai bukak pintu tue"...Kesian Anak mama...

Kakak Ayu ni jenis yg tidak boleh tahan rasa terkucil atau mau buang air besar...Mrs Velentine mmg selalu pesan kala mau kencing pegi jak terus di tandas..tapi di sekolah pintu berkunci..mungkin dia nda sampai..yg Patut buka pun lambat bertindak...

BUkan mau sebelahkan anak sendiri tp kalau iya pun mau marah janganlah jerit2...Abg Haikal Cakap Si Kakak menangis2 kena marah ..kawan2 lain pun takut...

"Kakak sudah minta maaf tapi kakak Dira tidak mau kasi maaf...dia jeling2 Kakak"Nda apalah Kakak yang penting kakak sudah minta maaf kan..

Geram juga ngan budak nama Dira ni...kalau bercakap dgn budak2 jangnlah kasar2 sgt...lagi 1..dia selalu ckp mcm ni"kamu ni bodoh..nda pandai membaca..bida lagi"patut kah itu keluar dr mulut org dewasa...

hari2 Abg Haikal mengadu begitu..tapi Mrs Velentine cakap dkt drg begini"sebab tue Abg sama Kakak Mesti belajar betul2..kasi tunjuk sama kakak yg kamu ni pandai bukan bodoh..lagi 1 kamu jangan ckap org lain bodoh @ bida sebab nda bagus"..

Teruskan senyum x mau sedih2 ya Kakak

Biar Kakak xda gigi mama tetap Syg...

Thursday, September 27, 2012

Bila Abg Haikal Mula Bercakap Pasal"Rogol"


Semalam Mrs Velentine dgn husband dan abg Haikal pegi makan kat luar dlm jam 9.00pm mcm 2..Wani & Kakak Ayu tak ikut sebab drg sudah tidur,...abg haikal ni mmg kalau tau Mama & babah mau jalan mulalah dia berjaga..dia bilang dia lapar..so kami pun bawalah...

Alah kami mkan pun di restoran yg dekat2 dgn rumah jak sebab takut kalau Wani menangis senang mau balik,,sebab nda ambil masa lama dlm 5 minit jak...

Abg Haikal order Mihun goreng ayam + milo sejuk...Hubby pula Horlicks sjuk + nasi goreng cina..dan sya oerder soto daging + Lemon ice...

So menunggu2 order kami tengok lah tv....pas 2 MrS Velentine ke tandas jap..bila duduk balik..terus abg Haikal cakap mcm ni"Mama kesian 2 budak hidung dia berdarah??"Abg Haikal tunjuk dekat TV..

Sya pun tengoklah..dalam hati"lah siannya kena rogol..siapa pula yg rogol ni..."dan teruskan lagi tengok drama tue...tup2 Abg Haikal cakap"nah ni nah Atuk2 yg buat hidung dia berdarah...atuk ni lah rogol dia"....

Aik abg Haikal tahu kah Rogol 2 apa???"Jahat 2 atuk mana boleh buat begitu kan mama,berdosa tue"nah dia sambung lagi...."kalau abg jumpa ni Atuk abg pukul ni"..Tengok dia marah betul.

Sebenarnya kami tengok drama "janji Kita " yg main kat Tv 9 semalam...mmg best juga cerita ni..mengisahkan kisah anak yatim,,,kawan drg shima kena rogol olh Pak Wan(Rahim Razali)...tapi disebabkan Pak Wan ni org berpengaruh dan kaya drg tak dapat mau tlg Shima..

Tapi drg janji lepas 15 tahun drg jumpa balik dan bunuh Pak Wan...endingnnya Mrs Velentine tak tahu sebab lepas mkn terus balik..kat umah sya xda astro..huhu..

*tertanya2 dr mana Abg Haikal Tahu Rogol tue berdosa..tapi syukurlah dia tahu benda 2 nda bagus...

Boleh pakai ker Peribahasa ni..


semalam sya ada komen kat blog Kawan ni..untuk entry dia Yang Ni...korang mau tau apa yang sya komen...tengok ni..


Kamu pernah dengar kah peribahsa ni"Tuang Minyak Tanah Di Bara api"...nda pernah kan..hahaha...ni kali lah...kepada cikgu2 di luar sana janganlah marah Mrs Velentine sebab pandai2 buat peribahsa sendiri...huhu....

Kamu rasa peribahsa Mrs Velentine ok tak??(*tengok ada hati lagi mau tanya org ok @ tak Peribahasa out ni)..hehehe

"Pak CIk!!Umur Kita lebih kurang Saja.


Sabtu lepas...Kami pergi kedai mau beli pampers buat si Wani...So Mr Velentine jak yg turun sebab kalau sya yg turun confirm My Wani Ngan Kakak Ayu mesti mau ikut...jadi malas mau turun ramai suruh lah babah drg yg pergi beli...

Tak lama lepas 2 Hubby pun masuk keta...dia hulur pampers dekat Wani...tapi Mrs Velentine tengok muka dia bekerut jer..heran juga tapi tidak maulah tanya...sebab dia kan cerita juga nanti..

"Syg muka abg ni nampak tua kah???",Tanya Hubby..

"kenapa abg tanya begitu??",Confius sya seketika.

"Adakah budak yg kerja di kedai tue panggil abg Pak cik",lol terpecah ketwa sya..tapi cover2 lagilah..sebab takut hubby marah.

"Budak lagi bah kali..biarlah",kasi sedap hati dia.

"mana ada budak..muda 2-3 tahun jak tue dr abg mungkin",,,nah kamu tengok dia nda mengaku dia tua..hahaha..padahal umur 26 sdh.

"Abah kena panggil Pak CIk...hahahahaha",nah sekali Abg Haikal bersuara terus kami semua ketawa...bukan hanya sya..Abg Haikal & KAkak Ayu..tapi My Wani lah yg paling besar ketawanya..smpi dia tutup mulut lagi..nda smpi hati mungkin mau kasi ketawa babah dia...hahaha...

Ada rupa mcm pak cik yg umur 40-an tak???my hubby ni...

Wednesday, September 26, 2012

INgat Abang BOdoh Kah???


Lunch tadi Mr Velentine ajak pegi makan kat luar..dan tempat pilihan kami KFC jer..hahaha...Mr Velentine cakap dia x mau makan nasi..wah diet(*kurus lagi nak diet)..hehehe...

Mesti kamu tertanya2 kan apa kaitan tajuk entry ni dengan lunch kami di KFC??mesti kamu mau tduh Mrs Velentine mengada2 mau update pasal makan dengan suami...kan3X...

Ok sebenarnya mmg ada kaitan..Lepas sdh habis makan kami pun keluar lah dr KFC...dan staf2 dia pun cakaplah"Thank You sir""thank you Miss"...Please come again....

Melangkah jer keluar terus MY Hubby cakap mcm ni"cuba kalau kita jawab mcm ni :nda kami nda mau dtg lagi dekat tue pekerja KFC"(*sorry yea ni dlm slanga Sabah)....semnagat tau my Hubby siap tergelak lagi...

MUla2 sya tidak faham apa yg dia cuba sampaikan(*nah betapa senggalnya sya..ni mesti akibat kekenyangan)....tapi bila ingat2 balik ayat yg budak2 tue cakap terus sya jawab dekat suami sya mcam ni "Oh Abg faham juga yang drg cakap tadi tue..syg ingat abg nda faham"

Mau tau kenapa sya jawab begitu??sebab Mr Velentine ni dia selalu cakap yg dia x pandai Bahasa Inggeris,,,so td sya pun sja mau menyakat dia.hahaha...

Terus Hubby jawab mcm ni"Syang ingat Abg Bodoh kah???"tapi nda lah marah sebab dia tau sya menyakat dia.."bah abg juga yg ckp abg nda pandai Bahasa Inggeris tiba2 tadi abg faham apa yg drg ckp"...

Terus pecah ketawa kami berdua..nasib lah anak2 xda kalau tidak lagi haru My Hubby kena oleh mereka...

Kadang2 abah ni mmg buat cyg geli hati...love u..

Amaran Menusuk Kalbu...

Sumber dr En google

Ngam ni letak di ofis.hehehe..barulah tiada org yg berani bejalan2 kacau kawan..hahaha...mcm mna tue muka pura2 busy???nda dpt mau bayangkan..hehehe

Skg ni Mrs Velentine duty kaunter kat tingkat atas...so ada peluang BW kamu semua..sebab tugas Mrs Velentine jawab phone ngam layan customer..hehe...dalam tak suka tp ada gumbira..melampau kan...huhu

Petang nnt turun library...buat keja library pula...buku2 tgh menunggu turn utk d katalog...nah ada 2 tugas tp 1 gaji..wakakaka...(mata duitan betul)...

Peace...

Kalau ada mesin ATM macam ni..Mampus menunggu.

Sumber cik google
Cuba kamu bayangkan kalau ada lah mesin ATM yang begini..confirm2 panjang barisan di bank...Sudahlah Mrs Velentinen ni paling malas ambil duit di bank...kalau betul ada ni mcm nah mg Mr Velentine lah yg jadi mangsa...hahaha

Confirm bukan pergi ambil duit org2 semua...drg just pg update status FB jak..hehehe...janganlah maju smpi mcm ni...huhu..haru di buatnya nnt....wakakaka...

Kalau yang takde akaun FB oklah..mungkin kejap jak dia ambil duit..tp bayangkan kalau terkena yg mmg Fanatik Fb...yg mau mkn update,..mau mandi update...nah ini kalilah..menunggu 1 malam..hahaha...

Wordless Wednesday"Kau FIKr Cincai Kah??"

sumber cik google
Ini kalilah..bukan cincai ar...kalau betul2 ada...mcm mn..dapat kamu fikir???

Menu Baru :"Air Belum Tahu"

Photo: "Air BELUM TAHU tapau ya"hahahahahaahaha...
Sumber Cik Google
Menu Baru:air belum Tahu...hahaha...lawak benor...kalau jumpa dek org lurus bendul mcm mn lah ni...hehehe..dr pemahaman Mrs Velentine..penjual ni belum fikir lagi nak jual air apa..tue yang letak ais jer,

Pendapat kamu mcm mn..

Tuesday, September 25, 2012

Gripe Water:Pernah Guna @ ada simpan Kat Rumah.


Sumber dr en.google

Salam..kamu pernah guna Gripe Water ni..atau ada yang simpan kat umah..biasanya siapa2 yang ada baby mesti ada simpan benda ni..Mrs Velentine dah lama kenal benda ni dari zaman sekolah rendah lagi..sebab mak sya selalu bagi adik minum masa kecik bila adik kembung perut..bila adik nak tumbuh gigi...

So bila dah ada anak sendiri..sya guna kan Gripe Water ni..mmg berkesan..mula2 takut jugalah kalau2 benda ni mendatangkan bahaya tp bila doktor sendiri yg syor guna Gripe water bagi baby yg kembung perut terus sya amalkan sampai skg....

Dan bila sya tahu anak2 Sya(masa baby) mau tumbuh gigi(*bengkak gusi) sya bagi minum jer gripe water ni...alhamdulillah..semuanya ok...

Kamu pernah guna Gripe Water???

Mimpi Mengandung Dan Bersalin Di Hospital Swasta.


Hari 2 Mrs Velentine ada buat entry tentang mimpi Ular kat SINI..tapi semalam mimpi Mrs Velentine yang Mrs Velentine mengandung lagi....dan baby 2 mmg aktif sgt...kalau perut sya dipegang oleh hubby dia akan menendang2....hahaha..rasa lucu pula bila teringat mimpi semalam...

Bukan mimpi mengandung jer...tapi dalam mimpi tue  sya siap bersalin di hospital swasta lagi..hehehe..tak dpt merasa secara live dlm mimpi pun ok gak kan...hehehe....tapi yg tak tahan tue..boleh2 nurse dia cek bukaan rahim guna pembaris...pembaris besi ok..

Ni ar pembaris yang digunakan
Saya pulak on jer bila dia mau check guna pembaris tue..poyo betul lah..hahaha..dan yg paling best sya tak rasa sakit langsung...iyalah kan..biasalah kalau nak bersalin akan sakit kat pinggang 5 minit 5 minit..tapi dalam mimpi semalam langsung x sakit...

"Mama..kepala baby dh kat bawah dan nak keluar..dah ble teran ni..."nurse tue cakap.

Saya pun apa lagi..one kick jer teran mcm masa bersalin Wani dulu terus baby keluar..baby pun comel jer...hehe..tapi semuanya dalam mimpi..

Terus pagi tadi tanya Wani.."adik mau baby kah??""Nda payah nnt saja"nah kamu nampak jawapan dia..maknanya dia blm puasa manja2..hehehe

Alhamdulillah Rezeki Hari Ini.



Syukur murah rezeki Mrs Velentine hari ni...kalau kamu tahu..hari ni Mrs Velentine duty jaga kaunter kat tingkat &...terpaksa tingglkan Library jap sebab uncle yg jaga kaunter(*penyambut tetamu...angkat2 hp) kursus dalaman...alah kursus yg ofis anjur...sya dh cukup kursus tue yg nama tak naik..So secara automatik mesti pegawai atasan akan call sya ganti..ntahlah sya pun tak tahu kenapa mesti sya yg akan di cari..hehehe...sya pun SYMP jerlah.

Rezeki yang Mrs Velentine maksudkan iyalah..hari ni dapat makanan tengah hari bukan 1 bungkus tp dua..kenapa 2???jeng2x...macam ni cetanya..

Biasalah kan kursus mesti sediakan makan..jadi kebetulan masa kawan2 ajak makan sya tergesa2 turun ke library sebab kawan kat library nak keluar ambil anak dia...jadi sya janji ngan kwan yang panggil kejap lagi sya naik..

Tup tup msa di Library My Velentine call..suruh turun pergi parking jap ambil makanan...aik xda pulak minta beli...wah..syang juga hubby ni kat sya..hehehe..so sya pun mau lunch lah nasi campur & air LIpton ice tea...tp sebelum 2 sya update status kat FB bagi tau kawan yg jemput mkan td ckp sya x dpt naik sebab hubby hantar mkanan(*pergh canggih bgtahu guna FB aka mengada2,,hahaha)

Dan kawan sya ckp dia dh tapaukan...so sya ada dua bungkus makanan tengah hari..yg hubby punya sya mkn dulu..yang 1 lagi sya simpan untk My HaikalAyu utk depa mkn petang nnt..sebab drg ni kalau ambil dr sekolah ckap lapar...jadi hari ni mesti diam2 sebab ble mkn nasi..

Syukur dengan nikmat yang diberi..amin..


MAK DARA SILA SAMPAIKAN UCAPAN SAYA


Bicara Mak Dara
Nak Join Klik SINI
Saya nak join segmen Mak Dara : Mak Dara Sila Sampaikan Ucapan Saya..mcam best pulak kan..so mana lah tahu terpilih antara 3 yang bertuah untuk Mak Dara sampaikan ucapan...

Mak Dara minta 6 Ayat ucapan..So ayat2 Mrs Velentine:

  1. 9 tahun sudah kita bersama(*bercinta+berumahtangga)
  2. Dari Berdua..lepas 2 bertiga..then berempat..skg berlima..
  3. Terima kasih sebab pernah jadi sura rumah masa kita d johor dulu..
  4. Terima kasih sebab menunaikan impian wifemu utk tengok bola d Stadium(Sabah Vs Terengganu)
  5. Akan mencintaimu selamanya.
  6. Muah..Forever n ever(*x tahu mau cakap apa sudah)
Mak Dara sya join segmen Mak Dara...harap2 ada rezeki lah k...

Bangun Lewat..Lepas tue boleh marah pulak


Ni Budak Yg selalu Bangun Lewat!!
Tue dia..senyum bukan main lagi...Ni lah satu2nya hero Mrs Velentine(*buat masa skg)...My HaikalFaiz...dia ni mmg paling ligat kalau mau bangun pagi..payah kita panggil2...siap sudah Si Kakak Ayu Mandi pun belum tentu lagi dia mau bangun...

Macam kes hari ni..di panggil2 nda mau bangun..di bagi tuala suruh mandi dia pegi tutup pula mukanya...alih2 My wani yg awal sudah bangun pegi kacau baru dia bergerak..itupun mulut dia membebel"hari2 mama yg bangun awal bukan abg"

Ntah apa yg dia maksudkan Mrs Velentine kurang Faham,,,itulah tabiat anak lelaki mama sorang ni..jarang sekali dia mau bangun awal kecuali kalau Mama cakap esok kita balik Kampung..Jam 5 lebih sudah dia bangun,,hish2x...

Mau cakap lambat tidur..awal juga sdh tidur..abg2x...nasiblah baru sorang lelaki kalau nda menangis mama..sebab terpaksa membebel awal2 pagi...Mau jak mama siram abg pakai air...tapi nda sampai hati nak oi...

Esok jangan lagi lambat bangun yea abg haikal...malas mama mau gaduh sama abg awal2 pagi..


Ciplak!!Bagus @ Tidak..



Ciplak bermaksud perbuatan meniru,atau mengutip sebahagian atau keseluruhan karya orang lain tetapi mengakui karya tersebut adalah atas usahanya sendiri.Definisi ini diambil drpd kamus Dewan.

Kamu pernah menciplak sesuatu???bagi kamu menciplak ni bagus atau tidak???Masa Meeting semalam YB Dato' ada mention tentang ciplak ni..tapi bukanlah bermaksud menciplak secara keseluruhannya...

Kalau diikut menciplak ni boleh kalau utk memantapkan lagi sesuatu..misalnya:-dlm menyiapkan assignment..dulu Mrs Velentine ingat lagi time mau buat assignment time form 6..kami cari bahan d internet...then guna utk point dgn ayat sendiri..tp budak2 skg meng"copypaste" bulat apa yg drg ambil dr internet...dan itu yang salah..

Itu dalam bab assignment,,tapi kalau menciplak dari segi karya filem @ lagu @ novel pulak mcm mn??kalau adaptasi kira oklah..sekurang2nya dia akan mention yg filem sekian2 adaptasi drpd novel sekian2...

Tapi sekiranya mmg ditiru bulat2 dr filem lain mcm mn???Kamu pernah tengok kan ada beberapa filem dan lagu daripada negara berlainan tetapi mempunyai jalan cerita or melody yang sama..cuma berbeza bahasa pengantarnya...

So bagi kamu Ciplak ni ok kah Tak???

Monday, September 24, 2012

Marah Tue tandanya Sayang!!



"Adik..mama nda syang kau..sebab kau tidak kena marah sama kena pukul...Kakak sama Abg Haikal JAk mama Sayang"

Ni dia Si Kakak Yang Pintar mengubah2 fakta..

Yang di atas ni dailog My Ayu...tergelak juga bila dia cakap mcm 2 dgn adik dia...Utk pengetahuan kamu..Mrs Velentine ni kira garanglah dgn drg sebab sya tidak mau drg langsung tidak takut dgn org...sebab budak2 ni kena ada seorang yg dia takut....

Tapi bila Mrs Velentine marah mereka berdua..Mrs Velentine akan cakap macam ni"Mama marah & pukul abg dgn KAkak sebab mama syang kamu dua orang..mama nda mau nnt besar kamu jadi nakal..nda pandai dengar cakap org..kalau budak nakal org nda suka..."

"Oh mama syang sebab 2 mama marah..jadi mama nda syang adik wani lah kan??sebab mama nda marah dia??"tengok Si kakak boleh2 dia putar belitkan apa yg Mrs Velentine cakap...

Budak2 skg mmg pintar2 kan...Tapi Mrs Velentine marah & pukul sebab terlalu syang..takut nnt tak terkawal lagi menyesal...

Kadang2 Mrs Velentine ckp mcm ni"kalau siapa nakal..mama kasi tidur d luar...dan senyap lah rumah dlm 2 minit..tp lepas 2 mulalah kecoh balik...MMg budak2 tak makan saman..mama dia jak kasi mulut mau mengomel berlebih2 lebihan...

Sampai My Wani cakap"mama ni marah jak"..nah ambik kau..hahaha...

Jom klik2

Pernah Jumpa Orang yang Macam Ni kah??


"Untuk makluman kamulah..memang tidak dapat ubah sudahlah dia punya program..itulah kamu tidak betul mau urus...kalau di suruh banyak lah  kamu punya lasan..itulah ini lah"

"Salam...saya ni..hari ni...mau cakap ni....kamu tidak marah kah ni...sya mau minta tolong bah ni"

Kamu perasan apa yg ganjil dgn dua ayat di atas,,,mesti kamu pernah jumpa kawan2 yg mcm ni...Ni contoh kawan2 Mrs Velentine..yg sorang terbiasa guna "lah"..yang sorang pulak "ni"...

BUkan dari percakapan jak tetapi dalam penulisan pun begitu juga...mula2 kenal dorang ni rasa lucu juga..iyalah kan..bila bercakap jak mesti ada tambah  an "lah" @ "ni" di belakang ayat drg...

Mula2 tue Mrs Velentine mengajuk juga bila kawan sya ni update status di FAcebook...iyalah saja menyakat..(*jahatkan..)nasiblah dia ni je yang x ambil hati..lama2 dia tahu yang sya mmg suka meyakat dia ni..hehe..ops berapa banyak "ni" lah..

Yang sorang pula pegawai kat ofis sya..mula mmg tidak perasan yg dia ada habit guna "Lah" setiap kali bercakap sehingglah 1 hari kawan sya tegur...dan tadi masa meeting sya tersenyum sendiri dengar dia buat laporan ICT...hehehe...mmg banyak "lah "Dalam percakapan dia..hehehe

Kamu pernah @ ada kawan2 yang mcam ni???kalau di Sabah nda heran lah sebab kalau bercakap mmg ada BAh di hujungnya..sebab itulah salah satu cara meu kenal org 2 asal dr Sabah...

Tapi kalau yg mcm kes ni pernah jumpa??@ kamu sendiri yg mmg ada habit begini???

Dah Pandai Exchange Barang Lah Pulak.


Salam..maaf hari ni lambat sikit mengupadate..kerana..hari ni jer kena attend meeting pengurusan bulanan bil.9 pejabat..so pagi2 mmg takdenye BW korang..tp insyaallah akan singgah kamu...sebab sya tengah Katalog buku..hehe..menyelam minum air..hahaha

Berbalik pada tajuk entry Mrs Velentine hari ni..."dah Pandai Exchange barang lah pulak"..kamu mau tahu siapa yang sudah pandai meng"exchange" barang ni...kamu rasa2 siapa???Abg HAikal?Kakak AYu Or Si Adik Wani???

Ni lah Orangnya...siapa yg teka dengan Betul??

Nak tahu Si Adik Wani ni exchange apa???Dia tukar2 patung Bear dgn kawan Taska nya...Hari JUmaat minggu lepas,macam biasalah tiap2 petang ambil dia dari Taska...Dan tiba2 hari jumaat lepas dia bawak teddy bear yang mmg bukan dia punya...

"Aik sape punya patung ni adik??"MRs Velentine tanya Wani.
"Dia punya patung kak,ada dalam beg dia",cikgu dia yg jawab.
"Bukan dia punya ni,dia punya teddy bear lain",Mrs Velentine confius..

Tapi nda mau lah kasi panjang2 cerita..lagipun Mrs Velentine tanya wani dia diam jer pas 2 senyum..masa keluar sdh dr perkarangan Taska..Mama Pun umpan2 tanya adik wani sekali lagi...dan kali dia menjawab..

"Adik..siapa punya patung ni??",,,Dengan nada yang lembut ok...
"Kawan..",tengok jawapan dia..sebab 2 Mrs Velentine hairan kenapa cikgu dia cakap tue patung dia.
"Kalau kawan punya kenapa adik bawa balik..lepas 2 cakap patung ni adik punya??"Mrs Velentine tanya lagi.
"Adik pinjam kawan punya..kawan pinjam adik punya patung"...selamba jak dia jawab.

Sampai keta Mr Velentine terus tanya sya"aik patung siapa c baby bawa ni cyg??"..."Adik punya..adik pinjam kawan..patung adik kawan pinjam"...wah2..abah dia tanya Mama...dia tolong jwab..Mrs Velentine tanya banyak kali punya payah mau jawab..hehehe...

Advance betull adik ni..pandai sudah tukar2 barang...huhu..jangan lepas ni tukar2 baju sudahlah..tapi teringat ada 1 hari 2 dia pakai pampers pet2..padahal dia pakai pampers She She...adakah itu pun hasil pertukaran Wani dgn kawan dia????

*Wani ni cakap dah lurus..walaupun baru 2 tahun...dan terima kasih siapa yg cubit2 nuffnang sebab last week dapat earning Rm7.50..walaupun tak banyak tapi sekurang2 menambahkan jumlahnya Menjadi Rm13.00..tq semua.

Friday, September 21, 2012

Kereta MYvi Terbakar Di KPKPS,Sabah


Tadi masa tgh menikmati minum pagi..tiba2 dikejutkan dengan pengumuman oleh pihak pengurusan bangunan ..yg ada kereta MYvi terbakar dan diminta semua kereta yang parking berdekatan dengan kereta tersebut mengalihkan kenderaan mereka...


Ni lah keadaan kereta MYvi yang terbakar Di Kompleks Pentadbiran Persekutuan Sabah


Mrs Velentine x pegi tgk just tgk dr Library...mmg terkejut juga lah...tp nasib lah ada Guard ni perasaan..kalau lambat sikit silap banyak keta yg akan kena kalau2 keta ni meletup...

Staf Gemilang terpaksa mengumpil bonet kereta .

Dengar cerita dari kawan di Gemilang...kononnya Bateri kereta ni meletup dan kemudian cermin depan pecah...drg terpaksa mengumpil bonet utk padamkan api...syabas lah..kamu mmg terbaik..

Buat Owner kereta..Mrs Velentine turut bersimpati dengan apa yang terjadi...tapi nasib jugalah kejadian ni berlaku masa parking...Syukur..


Jom KLIK2

Happy Birthday To you..


Happy birthday To You...
Birthday Boy..20.09.2012...


Memulakan hari ni dengan ucapan selamat hari jadi yang ke-15 tahun buat adik bongsu Mrs Velentine..hari jadi dia semalam...tapi x dpt mau wish semalam so wish di blog supaya nnt dia ble baca...

Adik Mrs velentine ni x duduk kat rumah..sebab dia sekolah asrama dekat Sekolah Menengah Agama Pantai Manis,Papar,Sabah..tahun ni dia duduk PMR..

Selamat hari jadi Alon...semoga dipanjangkan umur..dimurahkan rezeki dan diberikan keberkataan serta kejayaan dalam hidup...jangan nakal2(*ingat pesan kakakmu ni) semoga jadi anak yg soleh...AMin...

Nanti 29.09.2012 kita celebrate birthday kau k..sebab Mama bilang kau tia dapat pulang ni minggu...Hadiah???nnt sa fikir...Kalau bagi alat tulis boleh kah tue??hehehe...

Sekali lagi..selamat hari jadi....



Thursday, September 20, 2012

6 Tuntutan Cuepacs Dan Tambahan 30 Minit Waktu Bekerja.


Salam mungkin dah ramai yang update tentang 6 tuntutan Cuepacs sempena Bajet 2013 yang akan dibentangkan pada minggu depan...kan3x..So sya tertarik dgn entry ni...

Apa ada sgt dgn tambahan 30 minit iaitu dtg 15 minit lebih awal dan balik 15 minit lebih lewat...Betul apalah sgt kan3x..Mcm Mrs Velentine dulu mlm pun keja...walaupun dibayar ot tp tetap penat...Ot pun berapa lah sgt...tp masih ada yg mempertikaikan yg jawatan mcm kami ni xda keja nak buat...

Sya setuju lah dengan Aimaniman..banyak2 jawatan..jawatan guru lah yg bila dh pencen pun org tetap panggil dia cikgu...itu semua org kena tahu...kalau keja akautan ker pem.perpustakaan ker...bila dh pencen jawatan 2 hilang lah juga..tp jawatan cikgu smpi pencen tetap kekal selamanya...

Opss...nah terkeluar tajuk sudah ni geng,,,hehehe,,,6 tuntutan Cuepacs ialah:


  1. Wajibkan pemaju perumahan bina 35 peratus rumah mampu milik samaada di bandar@luar bandar.
  2. Kaji semula imbuhan tetap perumhan
  3. Pemberian Bonus 2 bulan gaji kepada kakitangan Awam
  4. Sambung kontrak lebih 45,000 penjawat awam yang akan tamat 31/12/2012
  5. Wujudkan semula Majlis Bersama Majikan di peringkat Persekutuan
  6. Menambahbaik sistem perkhidmatan sekarang berikutan pembatalan SBPA baru2 ni.
Ok ni pendapat peribadi Mrs Velentine tentang 3 drpd 6 tuntutan Cuepacs...
  1. Mmg patut kena buat banyak lagi rumah mampu milik terutamanya kat Sabah ni...harga rumah apartment jak pun sdh 200k...kalau rumah sebuah mau setengah juta....so kuli2 mcm Mrs Velentine ni nda taulah bila lah mampu memiliki rumah sendiri kelayakan pinjaman jak pun nda smpi harga rumah...huhu...
  2. Kaji semula imbuhan tetap perumahan yang sekarang ni hanya RM180...kalau yg dapat duduk kuartes oklah dia nda rasa terbeban....tapi macam DI Sabah(*ambil cth di sabah sebab nampak masalah kekurangan kuartes kerajaan) harga rumah jak paling murah pun RM500...sedangkan elaun baru 180.00....(*tp sya syukur dpt EPW..dptlah RM 730.00 tapi sewa rumah jak 600.00...bayangkan jer lah k..
  3. Pemberian bonus ni mmg lah amat2 diharapkan...huhu...selama keja nda pena dpt yg 2 bulan bonus...tapi adalah lebih adil sekiranya pemberian bouns itu diberikan sama rata tanpa mengira gaji pokok...sebab 1.4 juta penjawat awam Di Malaysia separuh drpdnya menerima gaji pokok 2,000 ke atas sebulan...dan lagi separuh menerima gaji pokok yg kurang drpd 2,000.00...adalah lebih elok sekiranya pemberian BOnus itu ditetap kan jumlan Cth RM2,000 seorang supaya peruntukkan utk bajet 2 dapat dikurangkan...(*hehehe sekadar pandangan peribadi jer)
Semua yang Mrs Velentine tulis ni hanyalah pandangan peribadi,,sekiranya ada yang tak setuju janganlah pulak mau memaki hamun Sya..k...tapi kalau komen bantahan takpe..tp jangan lah teruk2 k....hahaha,,,

Panda Ke Malaysia Pada Tahun 2014??



Mrs Velentine baca Utusan Malaysia dan tajuk berita"panda ke Malaysia 2014" menarik perhatian sya...ingatkan Panda nak dtg melancong..Nah ko tgk punya sengal aku kan..haha,,,panda melancong..huhu

Sebenarnya ni tentang harapan Malaysia untuk mendapat 2 ekor Panda daripada kerajaan Chinan sempena ulangtahun hubungan diplomati Malaysia & China yang ke-40..

Namun persediaan untuk menerima panda perlu disiapkan dahulu sebelum haiwan kebangaan China itu boleh diserahkan,kata Datuk Iskandar Sarudin Duta Malaysia Di China.

Kalau kamu mau tau Panda ni haiwan yang sangat istimewa bagi negara China,,,jadi keputusan untuk menghadiahkan @ meminjamkan Panda kepada Malaysia adalah pengiktirafan buat Malaysia & simbol keakraban antara China Dan Malaysia.

Dan Malaysia adalah antara 22 negara yang diberi penghormatan untuk menerima Panda drpd China sebagai simbol keakraban hubungan antara dua negara.

Nilah panda yang menjadi Haiwan Kebangaan China


Dan bukannya Kung Fu Panda ni tau..hehehe


Harap2 Malaysia dapatlah Panda drpd China..wah mesti ramai yg pergi tgk Panda 2 nnt kan...korang dh pernah tgk panda secara live ker???Sya tak pernah...huhu

Pengalaman ketika mula2 nak kenalkan Teman istimewa kepada Keluarga



Pagi tadi masa Bw tertarik dengan entri ni...ECA kau membuatkan aku teingat kisah cinta masa muda2.hahaha..(*aik skg tua sdh kah??27 tua sdh..huhu..lagi 3 tahun 30 sdh...)

Bila baca entry tue terus ku tersenyum...punya lah bida kan...sudahlah hari Ni Mrs Velentine kena jaga kaunter lagi....kebetulan ada customer masuk...terus dia pun senyum..hehehe...Nasiblah ku tidak terketwa...huhu

Berbalik pada tajuk entry Mrs Velentine,,,dulu masa muda2...kiranya time hangat bercinta lah ni...mcm mn kamu kenalkan sang kekasih pada family...ambil masa berapa lama??

Macam Mrs Velentine...dlu bercinta kat sms jer ngan Mr Velentine..tapi masa 2 mmg mama & bapa tau yg anaknya ni tgh kemaruk bercinta walaupun masih lagi sekolah(ting.6)...tapi oleh kerana jarak antara Beaufort ngan Kota Kinabalu 2 jauh..kami hanya bercalling2 & Bersms...

Bayangkan dr tahun 2003 hingga lah 2004..hanya cinta melalui hp tanpa pernah bersua,,wah setianya sya...sapa yg pernah baca entri ni dia mesti tau kisah cinta Mrs Velentine....

So 1 hari Mr Velentine call cakap nak jumpa..Sya Excited giler...bayangkan sdh lah exited lepas 2 giler lagi...nah kamu dpt bayangkan kah keterujaan sya plus gatalnya time tue..ahaha

Dan sperti yang telah dirancang...16.09.2004...kami berjumpa di pekan Beaufort...masa ni mmg nda rancang mau bawa MR Velentine jumpa family...sebab malu konon...hahaha...

Tup2....terjumpa pula my mam & dad di Bfort..so mau tak mau kena bawa jumpa juga...tapi sebelum tue sya pesan kat my Hubby(skg dh kawin kan)..."kita mau jumpa mama & bapa ni,,nnt kalau bapa tanya apa2 jawab sikit2 jelah nda payah penjang lebar."

"Bah,,iyalah"jawapan Mr Velentine amatlah menyakinkan & menyenangkan hati...tapi kamu tau apa yg jadi???

Bapa MRs Velentine tanya dia 1 dia boleh jawap 10..nah lari kan dr janji dia..hish2 nasiblah tak kena reject...hahaha....

Pengalaman kamu pula mcm mn???

Jangan Buat Macam ni Tau...



Salam kamu nampak gambar di atas...dan tolong ar jangan buat mcm ni lain kali...hahaha....punya sadis ni tau..mcm mau tahan teksi sama bas jak gayanya...

Hehehe...punya lawak terhibur juga hatiku yang tengah jaga kaunter ni...


Jom KLik

Wednesday, September 19, 2012

walau kita berbeza bangsa tapi!!!


Setuju Tak???

 

Setuju tak dengan ayat kat atas??Bagi Mrs Velentine lah kan....ada rasa setuju di situ(*nah ketaralah kuat cemburu),,,hahahaha,,,,ok sya mmg cemburu tau..kalau cemburu 2 mmg hubby akan tau..hahaha....sebab sya akan diam jer..

Kamu ble simpan rsa cemburu??Mrs Velentine kalau cemburu diam jer,,tak cakap pun ngan hubbby...tapi x lama,,,hehehe...sebab berdosa tau...heheh

Tapi tahap cemburu sya ni kira tahap yg ok2 jugalah...taklah cemburu membabi buta...

Kamu setuju kah dengan yat di atas???Ya @ Tak???

Jom KLik

Xu Jiao Vs Haikal Faiz

NI lah Xu Jiao pelakon filem CJ7..

 Dan gambar kat bawah ni ialah :

HaikalFaiz pelakon terbaik Velentine.production..

Perhatikan gambar mereka berdua??sama tak???APa pendapat kamu??sebab kalau org jumpa abg Haikal mesti drg cakap"muka dia mcm pelakon cj7"..kamu rasa samakah??

Mungkin rupa drg serupa cikit tapi kalau jantina mmg tak sama sebab Xu Jiao perempuan & abg Haikal Lelaki...

Xu Jiao Bersama Stephen Chow


Ni pic dia terima award pelakon baru terbaik.